Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Μαϊ-2021 00:08

  Αναζητώντας τον άνεμο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χθεσινή εκδήλωση του υπουργείου Τουρισμού για το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν, έδωσε ένα καθαρό στίγμα για τις στοχεύσεις και τις προσδοκίες που πρέπει να έχουμε φέτος για τον τουρισμό. Στίγμα που μπορεί να συνοψιστεί στην φράση: "Καλύτερα από πέρυσι".

  Στην πρώτη ματιά, αυτό μοιάζει ολίγον απογοητευτικό. Η προηγούμενη τουριστική χρονιά, ήταν μία από τις χειρότερες όλων των εποχών! Αν όχι η χειρότερη! Κανείς δεν θα μπορούσε να την έχει βελτιώσει, αλλά όταν ο πλανήτης ολόκληρος ανακάμπτει από την πανδημία, το "καλύτερα από το απόλυτο χάλι" δεν μοιάζει και τόσο αισιόδοξο ή ενθαρρυντικό.  

  Σε μια περισσότερο προσεκτική ματιά όμως, τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα. Με δεδομένα την... "κούραση της κοινωνίας", το (περίπου) 30% των πσεκασμένων-αρνητών και την... επιφυλακτικότητα των ηλικιών άνω των 60 ετών, δεν μπορείς να περιμένεις ιδιαίτερες  επιδόσεις. Ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε πολιτική στρατηγική, επιλέγεται να εφαρμοσθεί. Η Ελλάδα φιγουράρει 8η σε ρυθμούς εμβολιασμού στην ΕΕ και δεν μπορεί κανείς να περιμένει πολλά περισσότερα, από πλευράς επιδόσεων στο πεδίο αυτό.

  Τουλάχιστον όχι για όσο διάστημα η χώρα παραμένει αστική Δημοκρατία Δυτικού τύπου και δεν μεταλλάσσεται σε Σουλτανικό βιλαέτι, Μπολιβαριανή Δημοκρατία ή σκέτη Λαϊκή τύπου Β. Κορέας, Κίνας κ.λπ. Όταν ο λαός δεν θέλει περισσότερα, σε μια κανονική Δημοκρατία, οι επιλογές της ηγεσίας είναι περιορισμένες. Ασχέτως του τι λέγεται και διαδίδεται...

  Εύστοχα λοιπόν, ο κύριος Θεοχάρης απέφευγε επανειλημμένα να δώσει προσδοκώμενο ύψος τουριστικών εσόδων για την φετινή σεζόν και επέμεινε στην ποιοτική στόχευση του εφετινού εγχειρήματος. Μια στόχευση που μπορεί να επιτευχθεί και, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει με τον σωστό τρόπο, να βοηθήσει στην βελτίωση της ποσοτικής πλευράς και στο τέλος η παρτίδα να σωθεί.

  Τα 5 μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού ότι θα εφαρμοστούν κατά την υποδοχή των τουριστών είναι ικανά να προφυλάξουν από την είσοδο εισαγομένων κρουσμάτων. Υπό τον απαράβατο όρο ότι θα τηρούνται σε όλες τις εισόδους της χώρας. Διαφορετικά, αν έχουμε το περυσινό ανέκδοτο όπου για να μπει Ευρωπαίος σε αεροδρόμιο περνούσε ιερά εξέταση, ενώ τα χερσαία σύνορα είχαν έλλειψη… τροχονόμων για τη ρύθμιση του μποτιλιαρίσματος, θα έχουμε πολύ άσχημη κατάληξη. Διότι μπορεί πέρυσι ο τουρισμός να μην δημιούργησε πρόβλημα και διόγκωση της πανδημίας, οι ημερομηνίες και οι αριθμοί κρουσμάτων κ.λπ. είναι πεντακάθαροι, αλλά οι επισκέπτες ήταν σαφώς λιγότεροι αφενός, αφετέρου η διάδοση του ιού βρισκόταν σε σημαντικά χαμηλότερα από εφέτος επίπεδα, παγκόσμια. Αν πάμε "χαλαρά" για μία ακόμη φορά, ενδέχεται ο λογαριασμός να αποδειχθεί πολύ βαρύς! Έως και ασήκωτος...

  Πέρα όμως από την πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων στις εισόδους της χώρας, για τον τουρισμό δεν μπορούν να γίνουν πολλά. Αν ο κάθε κάτοικος αυτής της χώρας, δεν αναλάβει δράση  ατομικά, δίνοντας "σήμα" πως "το ομορφότερο οικόπεδο στον πλανήτη Γη" είναι και το ασφαλέστερο, ανάκαμψη τουρισμού γιοκ!

  Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, για τα επόμενα 2 (κατ’ ελάχιστο) χρόνια, ο τουρισμός θα παραμείνει ο πιο σημαντικός τομέας για την οικονομία, η περιβόητη ατμομηχανή της. Όσες μεταρρυθμίσεις κι αν γίνουν, όσα κεφάλαια κι αν επενδυθούν, απαιτείται χρόνος για να αποδώσουν. Χρόνος πολύς και με πολλά εμπόδια στο πέρασμά του! Όπως συμβαίνει πάντα, σε όλες τις μεταβάσεις από μία εποχή, σε μιαν άλλη. Εάν λοιπόν δεν επιμείνουμε σαν χώρα, σαν λαός, σαν κοινωνία, και δεν κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εμφανίζουμε συνεχώς και σε όλα τα θέματα το καλύτερο πρόσωπο μας, θα υπάρξει πρόβλημα. Πρόβλημα σοβαρό και με βαριές επιπτώσεις στο μέλλον της Ελλάδας. 

  Αν τα πανιά που άνοιξε ο Χάρης Θεοχάρης δεν βρουν άνεμο να τα φουσκώσει και να σπρώξει το καράβι προς τα εμπρός, αυτό θα βολοδέρνει έρμαιο των κυμάτων! Και κάποια στιγμή θα τσακιστεί στα βράχια. Βράχια τα οποία βρίσκονται πολύ κοντύτερα απ’ όσο νομίζουν πολλοί...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Peter Lazos
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ