Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Απρ-2021 00:03

  Από την Ελλάδα 1.4 στην Ελλάδα 2.0

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χθεσινή υποβολή του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για έγκριση στις Βρυξέλλες, αποτελεί γεγονός-σταθμό για το μέλλον της χώρας. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες έως τώρα πολιτικές αποφάσεις της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Πιθανότατα δε, ν’ αποδειχθεί τελικά η σημαντικότερη.

  Μιλάμε για εισροή περισσοτέρων από 30 δισεκατομμύρια ευρώ, σε διάστημα μικρότερο της πενταετίας. Τα οποία θα πρέπει να "συνοδευτούν" από ανάλογου μεγέθους κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια. Δηλαδή θα έχουμε ένα πιθανό συνολικό ύψος εισροής κεφαλαίων, μεγαλύτερο των €55 δισ. Αυτό το ποσό χωρίς να συνυπολογιστεί το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση της τάξης των €40 δισ. Συνολικές εισροές στην οικονομία, μεγαλύτερες των €95 δισ. σε 6 χρόνια. 

  Αυτά τα ποσά, για μία χώρα με πραγματικό ΑΕΠ περί τα €170 δισεκατομμύρια, αποτελούν καταλύτη ριζικών, θεμελιωδών αλλαγών. Μιλάμε για τρομακτικά μεγέθη, με τη δυναμική ν’ αλλάξουν πραγματικά τη φυσιογνωμία, τη νοοτροπία ακόμη και τον διαχρονικό χαρακτήρα μιας χώρας.  

  Φυσικά, ούτε εύκολο θα είναι, ούτε απλό. Θα πρέπει το ίδιο το σχέδιο και η στρατηγική του να είναι στέρεα και ακλόνητα δομημένα, με πολύ συγκεκριμένα όρια και πλαίσια, τα οποία δεν θα επιτρέπουν την παραμικρή απόκλιση από τους στόχους, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται η δυνατότητα ευελιξίας και προσαρμογών, γιατί στις επενδύσεις το απρόοπτο είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Δύσκολες εξισώσεις. Σίγουρα η επίλυσή τους δεν είναι αδύνατη, αλλά οπωσδήποτε παρουσιάζουν υψηλότατη δυσκολία.

  Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποφευχθούν τα γνωστά και μη εξαιρετέα λάθη του παρελθόντος. Ούτε βρεγμένα μπαμπάκια χωρούν εδώ, ούτε ελιές με... πέτρινα κουκούτσια, ούτε... ξεχειλωμένα όρια αγροτεμαχίων. Δεν πρέπει για κανένα λόγο π.χ., να γίνει και πάλι η ελληνική ύπαιθρος παράδειγμα προς αποφυγή σε όλη την ΕΕ, δεν χρειάζεται να αποκτήσουμε και πάλι τα περισσότερα... Καγιέν. Τουλάχιστον όχι για λίγο. Όσο και αν τώρα ακούγεται υπερβολικό, το Ταμείο Ανάκαμψης παρέχει τη δυνατότητα να κατέχουν και πάλι πολλά super cars οι Έλληνες και σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, από την προηγούμενη φορά. 

  Πρόκειται για θεόσταλτη, δεύτερη ευκαιρία προς την Ελλάδα και οι δεύτερες ευκαιρίες σε αυτόν τον κόσμο είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Δεν πρέπει να χαθεί για κανένα απολύτως λόγο. Εάν συμβεί αυτό, αφενός θα πρόκειται για πραγματικό κατόρθωμα, αφετέρου θα είμαστε όλοι ανεξαιρέτως άξιοι της τύχης που θα μας περιμένει μετά. Και μπορείτε να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, το μέλλον κάθε άλλο παρά ευοίωνο θα είναι.

  Οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό ακόμη, αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι ιδιαίτερα θετικές. Το επαινετικό tweet της Προέδρου von der Leyen, που μιλά για επικέντρωση σε στρατηγικούς τομείς και το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέθεσε πρώτη προσχέδιο και δεύτερη (μετά την Πορτογαλία) την τελική πρόταση, προδιαθέτουν θετικά για την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα στο εσωτερικό. Μια σοβαρότητα που τόσο έχει λείψει και η οποία θα κάνει τη διαφορά.

  Πριν από 12 χρόνια, μπαίνοντας στα Μνημόνια, η σύγχρονη Ελλάδα πέρασε από την beta έκδοση της πρώτης δεκαετίας του νέου αιώνα, στην production version 0.80. Αργά, βασανιστικά, με πολλά πισωγυρίσματα, bugs και τεράστιο κόστος development, κατόρθωσε μέχρι το 2019 να "βγει" στην πολυθρύλητη και πολυπόθητη έκδοση 1.0. Από τότε έως σήμερα και παρά τις πολλές αντιξοότητες, κατορθώθηκε να "βγει" σε αρκετά builds της 1.4 (μόνο την ψηφιοποίηση του κράτους να σκεφτεί κανείς…).

  Το full development της, αναγκαίας και απαραίτητης έκδοσης 2.0, θα έχει δυσκολίες και εμπόδια αλλά είναι απολύτως εφικτό. Αρκεί να το επιδιώξουμε πραγματικά όλοι, χωρίς να ψάχνουμε με ποιο τρόπο θα "ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα"… ξεστοκάροντας, μπας και ακουμπίσουμε καρέκλα, ξανά!

  Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Peter Lazos
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ