Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Απρ-2021 00:03

  Εκεί να δεις ξεκούραση!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις τελευταίες εβδομάδες, η πανδημία θεριεύει και γιγαντώνεται συνεχώς. Κάθε ημέρα που περνά χτυπά με μεγαλύτερη μανία και μένος, σε ολόκληρο τον πλανήτη!

  Φυσικά η ευθύνη δεν ανήκει στον SARS-CoViD-19! Αυτός κάνει μόνο ό,τι τον "προστάζει" η Φύση. Όχι, οι ιοί δεν σκέπτονται και δεν διαθέτουν νοημοσύνη! Ούτε καν ένστικτο επιβίωσης, δεν διαθέτουν. Απλά προσπαθεί να εξαπλωθεί και να επιβιώσει κι αυτός, όπως όλα τα ζωντανά πλάσματα. 

  Όμως πρόκειται για διαφορετική συζήτηση, μιας κάποιας άλλης στιγμής. Η ουσία είναι ότι ο ιός κινείται "φυσιολογικά"! 

  Το πρόβλημα βρίσκεται στον άνθρωπο! Αυτός αρνείται να κάνει όσα υπαγορεύει η λογική και η επιστήμη για ν’ αμυνθεί απέναντι στον ιό και να τον περιορίσει, αυτός δημιουργεί κατ’ ουσία το πρόβλημα που τον βασανίζει.

  Απόλυτα χαρακτηριστικά της στάσης που τηρούν οι περισσότεροι απέναντι στην αντιμετώπιση του ιού, είναι τ’ αποτελέσματα μιας μέτρησης για το lockdown που ξεκίνησε στη Γαλλία προχθές Σάββατο (Μεγάλο Σάββατο για τους Καθολικούς, σημειωτέον).

  Το 70% των Γάλλων συμφωνεί με την κυβερνητική απόφαση, για την επιβολή του μέτρου. Αλλά σχεδόν το 50%, δεν θα το εφαρμόσει! 

  Σε μία χώρα όπου η ηγεσία της "είχε ορκισθεί" δημόσια να μην επιβάλλει ξανά γενικό κλείσιμο, οι συνθήκες την αναγκάζουν να το πράξει! Οι πολίτες συμφωνούν στον μέγιστο βαθμό με την απόφαση, δηλαδή αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που διατρέχουν! Αλλά οι μισοί δεν θα την εφαρμόσουν, αδιαφορώντας για τον θανάσιμο κίνδυνο!

  Δυσκολεύομαι να θυμηθώ μεγαλύτερη παράνοια!

  Κυριότερος λόγος για τη συγκεκριμένη αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία, θεωρείται η περιβόητη "κούραση του κόσμου". Η οποία (υποτίθεται) προέρχεται και συμπεριλαμβάνει όλες τις ταλαιπωρίες και στερήσεις που όλοι έχουν υποστεί, τους τελευταίους 13 μήνες! Από το συνεχές κλείσιμο μέσα στα σπίτια, μέχρι τα πολλά και εξαιρετικά μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Τα οποία μπορεί να φθάνουν μέχρι και την δυνατότητα επιβίωσης…

  Από σήμερα, η κυβέρνηση αποφάσισε ν’ ανοίξει το λιανεμπόριο και ν’ αλλάξει  κάποιες άλλες διαδικασίες, πραγματοποιώντας τα πρώτα βήματα "ανοίγματος της χώρας", ενόψει Πάσχα, καλοκαιριού και της, τόσο αναγκαίας για την ύπαρξη της χώρας, τουριστικής σαιζόν. 

  Βήματα τα οποία έρχονται ενώ το τρίτο κύμα της νόσου δεν δείχνει καμία ένδειξη μείωσης έντασης (μάλλον το αντίθετο), βήματα τα οποία η στήλη και πάρα πολλοί ειδικοί θεωρούν εξαιρετικά πρώιμα, βήματα τα οποία έρχονται πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι θα έπρεπε, ακριβώς εξ αιτίας της παραπάνω "κούρασης"! Βήματα που αφήνουν την κοινωνία ολόκληρη αλλά και τον καθένα χωριστά, έντονα εκτεθειμένους στο ιό υπέρ του δέοντος!  

  Με αφορμή αυτό το γεγονός, θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσους αισθάνονται "κουρασμένοι", πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν για οποιονδήποτε, μη απόλυτα αναγκαίο, λόγο:

  - να σκεφτούν τις χιλιάδες των νοσηλευτριών, νοσηλευτών και γιατρών που, εδώ και πάνω από ένα χρόνο παλεύουν τον ιό στις κλινικές CoViD, σε τριανταεξάωρες και σαρανταοκτάωρες βάρδιες, 

  - να αναλογιστούν τις νοσηλεύτριες, τους νοσηλευτές, τους εντατικολόγους αλλά και τους υπολοίπους των διαφόρων, άσχετων ειδικοτήτων που εξ ανάγκης "υπηρετούν" στις ΜΕΘ, για να σώσουν τους δικούς μας ανθρώπους κι εμάς τους ίδιους. Με κίνδυνο της δικής τους ζωής και αυτής των οικογενειών τους,

  - να μπουν στον κόπο, όταν αισθάνονται πως τα οικονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν και πως πρέπει να βγουν να δουλέψουν για να φάνε οι ίδιοι και οι δικοί τους, να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο τρέφονται οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και οι περισσότεροι από εκείνους που αποσωληνώνονται, για διάστημα ακόμη και εβδομάδων, πολλές φορές,

  - να υπολογίσουν πως όταν νοιώθουν τους τέσσερεις τοίχους να τους "πνίγουν" και νομίζουν ότι πρέπει να βγουν οπωσδήποτε, θα αισθάνονταν πολύ πιο στενάχωρα μέσα στο δωμάτιο μιας κλινικής CoViD, συνδεδεμένοι σε μια συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου. Ή πόση άνεση θα είχαν, ξαπλωμένοι σ’ ένα ράντζο διαδρόμου, περιμένοντας ν’ αδειάσει κανονικό κρεβάτι.  

  Αν, παρ’ ελπίδα και με όλα τα παραπάνω, εξακολουθούν να νοιώθουν πως δεν αντέχουν άλλη "κούραση", πριν αποφασίσουν πως "έλα μωρέ, και με την μύτη έξω, ΟΚ είναι η μάσκα", ας φέρουν στο μυαλό τους πόση ξεκούραση θα βρουν στο νεκροκρέβατο και με πόση άνεση θα… αναπνέουν εκεί!

  Η αναπόφευκτη ώρα, που ο καθένας θα πάρει αναγκαστικά τις ευθύνες του και θα υποστεί τις συνέπειες, ήρθε! Και κανείς δεν θα μπορέσει να τις αποφύγει. Έστω κι αν αυτές, θα έχουν να κάνουν μόνο με τον καθρέπτη του…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Peter Lazos
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ