Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαρ-2021 00:02

  Η επιφάνεια και το βάθος της πολιτικής, υπό την επίδραση της CoViD-19

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία είναι ένα σπανιότατο φαινόμενο, που συνήθως συμβαίνει μια φορά στην εκατονταετία ή και σπανιότερα. Είναι δε τόσο σημαντικό και εκτεταμένο, ώστε αλλάζει τον τρόπο ζωής του πλανήτη, μόνιμα.

  Από τις αρχές του 2020, η CoViD-19 αλλάζει τις ζωές όλων. Εκτός από την προφανή επιρροή της στις υγειονομικές και οικονομικές διαστάσεις της πραγματικότητας, επηρεάζει και πολλούς άλλους τομείς. Με κυριότερο και εξέχοντα όλων, την πολιτική σκηνή.

  Γεγονός φυσιολογικό, μιας και το λογικό είναι οι πολίτες να κρίνουν τις μεθόδους με τους οποίους η εκάστοτε ηγεσία τους χειρίζεται τα εκάστοτε προβλήματα. Στην περίπτωση της "τρέχουσας" (sic) πανδημίας όμως, τα πράγματα δεν φαίνεται να λειτουργούν ακριβώς έτσι. Βλέπουμε χώρες όπου η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης δεν ήταν καλή, να ενισχύεται η κυβέρνηση (π.χ. όπως συνέβη στο Βέλγιο ή την Ολλανδία), ενώ σε άλλες όπου οι χειρισμοί, χωρίς να είναι τέλειοι, υπήρξαν αποτελεσματικοί (π.χ. στην Αυστρία ή την Γερμανία), η κυβέρνηση καταγράφει σημαντικές απώλειες ποσοστών και δημοφηλίας. 

  Η αντίφαση αυτή, θα μπορούσε να προέρχεται από τον τρόπο αντιμετώπισης σοβαρών υγειονομικών προβλημάτων που ισχύει σε κάποιες χώρες (π.χ. διττή μορφή διαχείρισης από τοπικούς και ομοσπονδιακούς φορείς στη Γερμανία), ή να προέρχεται από άλλους, ειδικούς παράγοντες (π.χ. πολιτικό παρελθόν ή μέλλον των νυν κυβερνήσεων, βλ. αποχώρηση Μέρκελ). Είναι όμως βέβαιο ότι η πανδημία, αφήνει ξεκάθαρο αποτύπωμα πάνω στην πολιτική πραγματικότητα κάθε χώρας. Αποτύπωμα το οποίο την διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό...

  Στην Ελλάδα φυσικά, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Αντίθετα απ’ ό,τι νομίζουν πολλοί, η Ελλάδα στο πεδίο της πολιτικής, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Διαφέρει σημαντικά στην παραγωγή και υλοποίηση των πολιτικών  που αποφασίζονται οπωσδήποτε, αλλά όχι στη διαμόρφωση της γενικής πολιτικής κατάστασης. Πολύ δε περισσότερο, όταν εξετάζει κανείς την επίδραση ενός παγκόσμιου φαινομένου όπως η πανδημία.
  Το φαινόμενο λοιπόν, λειτουργεί κανονικότατα και μάλιστα απολύτως ορθόδοξα. Με δεδομένο πως η πανδημία βρήκε την κυβέρνηση σε ασυνήθιστα υψηλά νούμερα αποδοχής και δημοφηλίας, αυτή δεν έχει υποστεί ιδιαίτερη φθορά ή έχει υποστεί ελάχιστη. Παρά τις στραβοτιμονιές και τα λάθη, που έχουν συμβεί κατά περιόδους, οι αριθμοί υποδηλώνουν ξεκάθαρα ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης γενικά, έχουν την στήριξη του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών. Τουλάχιστον όσον αφορά τα ευρήματα των μετρήσεων και την "επιφάνεια". 

  Φυσικά εδώ παίζει ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η  αξιωματική αντιπολίτευση ειδικά αλλά και η αντιπολίτευση γενικά. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου η πρωτοφανής έλλειψη αντίληψη της σύγχρονης πραγματικότητας και η ιδεοληπτική εμμονή σε λογικές και θεωρίες απολιθωμάτων, είναι τόσο αποκρουστικές για τους πολίτες που, ακόμη και οι ξεκάθαρα δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση, δεν δείχνουν καμία διάθεση να προσεγγίσουν κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης. Γεγονός όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, εάν αναλογιστούμε τις (τουλάχιστον παιδαριώδεις) προσπάθειες δημιουργίας "παραμυθιού" ή εντυπώσεων που ακολουθούν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Με "πρώτο και καλύτερο" τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και χωρίς κανένα άλλο να επιδεικνύει την παραμικρή διάθεση διαφοροποίησης και παραγωγής "καινοτόμου" αντιπολιτευτικής πολιτικής.

  Αυτή είναι η κατάσταση στην "επιφάνεια" της Ελληνικής πολιτικής σκηνής, χωρίς αμφιβολία. Αλλά το βάθος και η πραγματικότητα, που είναι η ουσία, θα φανούν μετά το πέρας της πανδημίας και όταν θα είναι εμφανή τ’ αποτελέσματα της διαχείρισης που γίνεται σήμερα. Βάθος και πραγματικότητα, τα οποία αποτυπώνονται μόνο στην κάλπη. Και αυτή αργεί ακόμη!

  Ίσως όχι, όσο υποστηρίζει η κυβέρνηση ή επιτάσσει η θεωρία, αλλά αργεί…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Twitter: @Marketelf
  Facebook: Peter Lazos
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ