Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Μαρ-2021 00:02

  Το κάνεις ή δεν το κάνεις;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μεγάλη αναστάτωση στο θέμα του εμβολιασμού κατά της CoViD-19. Αιτία η εμφάνιση ελαχίστων περιπτώσεων θρομβωτικών επιπλοκών. 

  Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν πως πρόκειται για μία σπάνιας μορφής θρομβωτική νόσο του αίματος, τη Thrombotic Thrombocytopenic Purpura (ΤΤΡ - Θρομβωτική Θρομβοκυτταροπενική Πορφύρα), αλλά δεν λείπουν και εκείνοι οι ειδικοί που θεωρούν πως πρόκειται για περιστατικά μιας παρεμφερούς επιπλοκής, της Immune Thrombocytopenic Purpura (ΙΤΡ - Ανοσολογική Θρομβοκυτταροπενική Πορφύρα). 

  Το ερώτημα ποια εκ των δύο προκαλεί το πρόβλημα, εξετάζεται από τους ειδικούς σε όλο τον πλανήτη και θα απαντηθεί άμεσα. Η απάντηση  όμως, λίγη σημασία έχει...

  Το σημαντικό του πράγματος βρίσκεται στο γεγονός ότι, αν και οι περιπτώσεις θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν στο σύνολο των 17.000.000 εμβολιασθέντων με AstraZeneca (ΑΖ) δεν ξεπερνούν τις 40 (37 μέχρι χτες το μεσημέρι), 17 χώρες αποφάσισαν να αναβάλουν τη συνέχιση των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα της βρετανοσουηδικής εταιρείας. Και δεν πρόκειται για χώρες, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως έχουσες με "ελλειμματική" επιστημονική επάρκεια. Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, αλλά και οι Ταϊβάν και Σουηδία, συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα που ανέβαλε! Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο! 

  Η κοινή αυτή απόφαση, προκαλεί σκέψεις. Δύσκολο να δεχθεί κάποιος ότι τόσοι ειδικοί, σε τόσες επιστημονικά επαρκείς χώρες, προβαίνουν σε τόσο δραστικές κινήσεις, χωρίς να διαθέτουν επαρκείς ενδείξεις ή όντας απλά προκατειλημμένοι! Τέτοια μαζική αποφασιστική δράση, δεν δικαιολογείται από κανένα εμπορικό ή διπλωματικό ή οικονομικό πόλεμο. Σίγουρα υπάρχουν παράμετροι τέτοιου είδους (η ΑΖ αναμένει την Παρασκευή, επείγουσα έγκριση διάθεσης του εμβολίου της στις ΗΠΑ), αλλά δεν αρκούν να δικαιολογήσουν τέτοιου εύρους "κινητοποίηση" και κοινή στάση...

  Είναι λοιπόν εμφανές, πως υπάρχουν σοβαρές και δικαιολογημένες ανησυχίες. Αρέσει δεν αρέσει, έχουμε μία πραγματικότητα που δύσκολα μπορεί ν’ αμφισβητηθεί. Το εμβόλιο της AstraZeneca, πιθανόν να ενέχει περισσότερους κινδύνους απ’ όσους ξέρουμε έως σήμερα!

  Οπότε, η ερώτηση έρχεται αυθόρμητα: "Γιατί συνεχίζουν κάποιες χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, να εμβολιάζουν με το εμβόλιο της AstraZeneca;"! Η απάντηση είναι εύκολη: τα οφέλη που προσφέρει το εμβόλιο, ξεπερνούν κατά πολύ τις (ελάχιστες) πιθανότητες να προκαλεί αυτό τις θρομβώσεις. 

  Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι, η τόσο αυτονόητη ερώτηση, είναι η λάθος ερώτηση! Η σωστή είναι: "Θα έπρεπε οι χώρες που δεν διακόπτουν τον εμβολιασμό, να τον συνεχίζουν;". Κι εδώ η απάντηση είναι ξεκάθαρα "όχι". Για λόγους μόνο επιχειρησιακούς και διαχείρισης κινδύνου, όχι ιατρικούς. Εάν τυχόν, "μια στο εκατομμύριο" (sic) αποδειχθεί επικίνδυνο το επίμαχο εμβόλιο, όλες οι κυβερνήσεις που εξακολουθούν τους εμβολιασμούς, θα βρεθούν υπόλογες για πληρωμή αποζημιώσεων, σε εκατομμύρια πολίτες τους. Αποζημιώσεις που θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν αργά ή γρήγορα, σε όλους όσους εμβολίασαν από την ημέρα που αναγνωρίστηκε η πιθανότητα να προκαλούνται θρομβώσεις από το εμβόλιο, ανεξάρτητα αν υπέστησαν κάποια επιπλοκή. Ειδικά στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καραδοκεί. Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια, έως και μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν δικαιολογείται η ανάληψη τόσο μεγάλου ρίσκου, για αποφυγή αναβολής 3, 4 ή 5, σε κάθε περίπτωση λίγων, ημερών.

  Αυτά που ισχύουν για τις χώρες όμως, δεν είναι απαραίτητα τα πλέον συμφέροντα για τους πολίτες. Αυτοί, αντίθετα, σαφώς πρέπει να εκμεταλλευτούν το λάθος στην διαχείριση ρίσκου και να εμβολιαστούν, εάν τους δίνεται η ευκαιρία. Διότι, εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί ακίνδυνο (το αστρονομικά πιθανότερο σενάριο) δεν θα έχουν χάσει χρόνο, ενώ αν αποδειχθεί επικίνδυνο (το αστρονομικά απίθανο σενάριο) και θα τύχουν ειδικής αντιμετώπισης από την (όποιας χώρας) κυβέρνηση και θα δικαιούνται αποζημίωσης. Στην δεύτερη περίπτωση, οι ελάχιστοι που εντάσσονται στα υπερβολικά άτυχα 2,18 άτομα ανά 1.000.000 εμβολιασθέντων, τα οποία θα μπορούσαν να παρουσιάσουν θρομβωτική επιπλοκή, μόνο μία επιλογή έχουν: να παραμένουν μόνιμα στο κρεβάτι τους, για την υπόλοιπη ζωή τους!
  Κάθε φορά που σηκώνονται από αυτό, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες ν’ αναμειχθούν σε σοβαρό τροχαίο ή να υποστούν σοβαρό τραυματισμό, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι…

  Περίεργο και αντιφατικό μέγεθος ο κίνδυνος, πολλές φορές. Εξ’ ου και είναι τόσο δύσκολη η διαχείριση του...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ