Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Μαρ-2021 00:02

  Στο βάθος φάνηκε φως!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για περισσότερο από ένα χρόνο, η πανδημία της CoViD-19 καταδυναστεύει ολόκληρο τον πλανήτη και έχει μετατρέψει τη ζωή μας σε καθημερινό βασανιστήριο.

  Στη διάρκεια όλων αυτών των μηνών, διάφορες ελπιδοφόρες ειδήσεις, άνοιγαν κατά καιρούς μια χαραμάδα φωτός για το μέλλον. Καμία απ’ όλες τις φορές όμως η ελπίδα που αχνοφαινόταν, δεν ήταν αδιαμφισβήτητη. Τα δεδομένα ήταν στέρεα και το μήνυμα θετικό, αλλά χρειάζονταν πολλά να γίνουν στη συνέχεια ώστε να υπάρξει ελπίδα απτή, ουσιαστική. Τώρα πια, αυτό αλλάζει!

  Εχθές, το Αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention, ο εμπειρότερος και ένας από τους καλύτερους οργανισμούς καταπολέμησης επιδημιών και πανδημιών, ο οποίος λειτουργεί επί 37 χρόνια υπό την διοίκηση του περίφημου Dr. Antony Fauci, εξέδωσε νέες οδηγίες για την CoViD-19! Οδηγίες οι οποίες, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της θεομηνίας, είναι προτείνουν σαφώς πιο ελαστικές και "ελεύθερες" συμπεριφορές για όσα άτομα έχουν συμπληρώσει τον κύκλο και των δύο δόσεων εμβολίου! 

  Η πρώτη απτή απόδειξη παγκόσμια, ότι και τα εμβόλια λειτουργούν και η επόμενη ημέρα, όσο και εάν είναι διαφορετική και μας περιμένει (το Ισραήλ σημειώνει πολύ καλύτερες επιδόσεις- 44.6% του πληθυσμού του έχε λάβει και τις δύο δόσεις -αλλά έχει και πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα αρνητών, οπότε η πανδημία δεν έχει περιοριστεί ακόμη και τα καλά νέα εκεί, θ’ αργήσουν)!

  Στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 92 εκατ. δόσεις εμβολίων (περί τα 30 εκατ. έχουν λάβει και τις 2 δόσεις,  το 9,4% του συνολικού πληθυσμού) με ρυθμό που ξεπερνά πλέον τα 2.150.000 ατόμων ημερησίως. Πραγματικά εξαιρετικές επιδόσεις, αντάξιες της μοναδικής υπερδύναμης. Πολύ δε περισσότερο, εάν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, ελάχιστη πρόοδος είχε σημειωθεί στο θέμα…

  Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπουν:

  Α. Σε κλειστούς χώρους, τα εμβολιασμένα και τα μη εμβολιασμένα αλλά κοινού περιβάλλοντος άτομα, μπορούν να συγκεντρώνονται ανεμπόδιστα και χωρίς λήψη μέτρων προστασίας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν γίνονται υπερβολικά μεγάλοι συνωστισμοί.  Δεν θα πρέπει τέτοιες συγκεντρώσεις να πραγματοποιούνται, εάν στην ομήγυρη υπάρχει πιθανότητα να βρίσκεται άτομο που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή ή δριμύτατη (λέγε με θανατηφόρα) νόσο. 

  Β. Εάν εμβολιασμένο άτομο έρθει σ' επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν χρειάζεται να μπει σε καραντίνα ή να κάνει τεστ, παρά μόνο εάν εμφανίσει συμπτώματα.
  Αυτό, για λόγους επιβαρυμμένου ιικού φορτίου, δεν ισχύει στη περίπτωση που ζει σε περιβάλλον υπό περιορισμούς μετακινήσεων (οίκο ευγηρίας, φυλακή κ.λπ.).

  Γ. Στους δημόσιους ή σε χώρους χωρίς επαρκή αερισμό ή όταν βρίσκεται κοντά σε πρόσωπα με αυξημένο κίνδυνο βαρύτατης νόσου θα πρέπει να τηρούνται τα γνωστά μέτρα προστασίας από όλους.

  Αυτό το τελευταίο φυσικά δεν είναι καινούργια οδηγία. Ενσωματώθηκε, μαζί με όλες τις άλλες συνήθειες που δεν πρέπει ν’ αλλάξουν ακόμη, ακριβώς για να τονισθεί ότι το απόλυτο της ανάγκης να μην υπάρξει χαλάρωση αλλά να εξακολουθήσουν όλοι να φροντίζουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους. Δηλαδή να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν την μόνη στρατηγική που, αποδεδειγμένα, εξασφαλίζει ότι όλοι θα φτάσουμε στην έξοδο του τούνελ.
  Εδώ θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα guidelines.

  Άντε και στα δικά μας! 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ