Συνεχης ενημερωση
Η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα πως "κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από την 17 Νοέμβρη", αποτελεί μια πολύ μεγάλη επικοινωνιακή επιτυχία.
Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί πως πρόκειται για λανθασμένη έκφραση, συγκυριακή λάθος εκφορά του λόγου κ.λπ. Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική...
Είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στην ελληνική πολιτική, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει στηρίξει την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία σε δύο άξονες:
Α. την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος εκλογικού δυναμικού, με νέα και ενισχυμένη οργάνωση στην βάση και
Β. την προσέλκυση των ψηφοφόρων "της Κεντροαριστεράς", δηλαδή του Κινήματος Αλλαγής και των "κεντρώων παρυφών της Νέας Δημοκρατίας".
Φυσικά, είναι οφθαλμοφανές πως αυτοί οι δύο άξονες έχουν σοβαρότατο πρόβλημα συμβατότητας και δεν θα μπορούσαν ποτέ να συνυπάρξουν επί μακρόν. Τουλάχιστον όχι με τον τρόπο και για τη διάρκεια που είναι αναγκαία για να κερδηθεί και να διατηρηθεί η εξουσία σε μια δημοκρατική χώρα.
Πότε όμως, απέφυγε ο Αλέξης Τσίπρας το οφθαλμοφανές λάθος; Εάν είχε τέτοιες συνήθειες θα είχε π.χ. αποφύγει τη Βαρουφακειάδα το 2015 και όλοι θα ήμασταν πολύ καλύτερα σήμερα...
Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παραδοσιακά, πολυσυλλεκτικό κόμμα. Η διαφορά μεταξύ της πολυσυλλεκτικότητας του 2008 και με αυτήν του 2021, έγκειται στους χώρους απ’ όπου προέρχεται. Τότε, οι ψηφοφόροι του Συνασπισμού και κατόπιν του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπούσαν ένα συγκεκριμένο φάσμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Σήμερα οι οπαδοί του προέρχονται από σαφώς μεγαλύτερο εύρος αυτού του πολιτικού χώρου. Η πιθανότητα κατάκτησης της εξουσίας είναι δυνατός μαγνήτης και εξαιρετική συγκολλητική ουσία...
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κόμματα της Αριστεράς, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν υπάρχουν διάφορες φράξιες, τάσεις κ.λπ. Ζωντανά (και ζωηρά) κατάλοιπα της εποχής που το κόμμα αγωνιζόταν, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, να κατακτήσει το 3% και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αν θυμάστε τις συνιστώσες που "καταργήθηκαν" από την εκλογική ανάγκη (αλλά όχι στην πράξη, ασχέτως του τι λέγεται), έχετε ολοκληρωμένη εικόνα.
Όλα αυτά βέβαια, είναι φυσιολογικά για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Δεν έχει υπάρξει κόμμα εξουσίας μετά το 1974, το οποίο να μην έχει πολυσυλλεκτική δομή. Και ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιδείξει ιδιαίτερη ικανότητα στον χειρισμό αυτού του σχήματος.
Όμως, χρειάζονται πολύ περισσότερα από ηγετική προσωπικότητα, πολιτική ευφυΐα και διπλωματία για να μπορέσει ένας αρχηγός κόμματος να πετύχει την συνύπαρξη των παλαιών στελεχών με τους ανθρώπους τους οποίους εκείνα έβριζαν χυδαία και κατηγορούσαν για μύριες όσες βρωμιές, επί πολλά χρόνια. Πολιτικοί σαν τον Γιάννη Ραγκούση και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είναι… δυσεύρετοι!
Οπότε κάθε βήμα "μετατόπισης" προς "τ’ αριστερά του Κέντρου", είτε πραγματικό, είτε φανταστικό (η επιτυχία ή η αποτυχία του τρόπου που χρησιμοποιεί ο Τσίπρας για την προσέγγιση των Κεντροαριστερών ψηφοφόρων είναι μια άλλη, μακριά και πονεμένη κουβέντα) χρήζει και κάποιου είδους "μασάζ" προς τους "παλαιοκομματικούς". Πολλοί (αλλά πάρα πολλοί) εκ των οποίων τρέφουν φιλικότατα αισθήματα και ιδιαίτερες συμπάθειες για τον "όμορο" χώρο (θου Κύριε…) της τρομοκρατίας. Αν κάποιος έχει αμφιβολίες για τα αισθήματα αυτά των… "ιστορικών στελεχών", ας θυμηθεί ποιοι και πόσοι εξ αυτών εμφανίστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης της 17 Νοέμβρη στα δικαστήρια! Ή τους μαγνητοφωνημένους από την ΕΥΠ διαλόγους, μεταξύ "κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ" και ηγετικού στελέχους των Πυρήνων της Φωτιάς, που είχε αποκαλύψει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης, τον Νοέμβριο του 2015 στις δικαστικές αρχές…
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αναλυτική ιδιοφυΐα, για ν’ αντιληφθεί ότι η δήλωση Δρίτσα (και η κακότεχνη ανασκευή της), η κατά 24 ώρες καθυστερημένη, εντελώς "βουτυράτη" ανακοίνωση αποκήρυξης του κόμματος και όλο το εμπόριο Αριστεροσύνης που παρακολουθούμε από το ξεκίνημα του νέου συριζαϊκού έπους της Κουφοντινιάδας©, συμβαίνουν τυχαία ή εξαιτίας λαθών. Πρόκειται για μελετημένες κινήσεις. Κινήσεις "εξευμενισμού" και καλμαρίσματος (μασάζ το λένε στα χωριά) των στελεχών που εξακολουθούν να διάκεινται θετικά "προς τις επαναστατικές δράσεις". Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο! Τα δεδομένα είναι ολοκάθαρα!
Ο προβληματισμός είναι, τι άραγε έχουν σχεδιάσει ο Αλέξης και η Κουμουνδούρου, από εδώ και πέρα; Το 2008 δεν πρέπει να ξεχνιέται...
Πέτρος Λάζος
petros.lazos@capital.gr
-
13:21 τ. Καλαφάτης: Δίνουμε τις τελευταίες μάχες και στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε σημαντικό τείχος ανοσίας
-
13:19 Γαλλία: Από αύριο ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού σε όλους όσοι είναι άνω των 55 ετών
-
13:04 Αίγυπτος: Μεγάλα κοπτικά μοναστήρια κλείνουν τις πόρτες τους στους επισκέπτες, λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού
-
12:42 ΕΚΠΑ: Έρευνες νέου φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
-
12:36 Δήμος Αθηναίων: Σε σχολεία, δρόμους και πλατείες στον Άγιο Παύλο η σημερινή επιχείρηση καθαριότητας και απολύμανσης
-
12:26 Σπ. Λιβανός: Απαλλάσσονται οι αγρότες και οι αλιείς από το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2020
-
12:22 Ρωσία: Καταγράφηκαν 8.702 νέα κρούσματα κορονοϊού το προηγούμενο 24ωρο
-
12:16 Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Όστιν επισκέπτεται το Ισραήλ
-
12:00 Ελλάδα 2.0: Η εμβληματική μεταρρύθμιση του Ταμείου Ανάκαμψης
-
11:56 Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη αλλοδαπός που μετέφερε μη νόμιμους μετανάστες και κάνναβη
-
Τουρκία: Ποιες οι πιθανότητες να ανατραπεί ο Ερντογάν
-
Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021
-
Έτοιμη για εκκίνηση η Γραμμή 4 του Μετρό
-
Γιατί τα βλέμματα στρέφονται στη Σύμβαση του Μοντρέ
-
Εκλογές βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και εστιάζει στα "κορονοχρέη"
-
Γαλλία: Η Λεπέν "φλερτάρει" με τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2022
-
Προ των πυλών η ειδική βίζα για ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα
-
Γαλλία: Παρατείνει την περίοδο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης εμβολίων τύπου mRNA
-
Δολοφονία Καραϊβάζ: "Greek mafia" και γραφεία "ενοικιάσεως" δολοφόνων "βλέπει" η ΕΛ.ΑΣ.
-
Στα νησιά μας ποντάρουν οι αεροπορικές
-
Εκλογές βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και εστιάζει στα "κορονοχρέη" (10)
-
Τουρκία: Ποιες οι πιθανότητες να ανατραπεί ο Ερντογάν (9)
-
Κ. Μητσοτάκης: Κάντε το εμβόλιο, το οφείλετε στον εαυτό σας και στην κοινωνία (8)
-
Χαμηλή η διείσδυση των οχημάτων φυσικού αερίου (8)
-
Προ των πυλών η ειδική βίζα για ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα (7)
-
Γ. Κουμουτσάκος για την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη Λιβύη: Θετικό αποτέλεσμα θαρραλέας πολιτικής απόφασης (4)
-
Με φοροαπαλλαγές οι επενδύσεις σε startups (4)
-
Γιατί τα βλέμματα στρέφονται στη Σύμβαση του Μοντρέ (2)
-
Γαλλία: Η Λεπέν "φλερτάρει" με τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2022 (2)
-
Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021 (1)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
