Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Φεβ-2021 00:03

  Δεν είναι δικαίωμα, είναι υποχρέωση!

  Δεν είναι δικαίωμα, είναι υποχρέωση!
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε λιγότερο από 20 ημέρες, η Ελλάδα συμπληρώνει έναν χρόνο, υπό το καθεστώς πανδημίας. Σε περίπου έναν μήνα, θα "γιορτάσει" την επέτειο του πρώτου παγκοσμίως, γενικού lockdown!

  Σε αυτούς τους 12 μήνες, απέναντι στον πρωτοεμφανιζόμενο ιό, δόθηκαν πολλές μάχες, άλλες κερδισμένες και άλλες χαμένες. Αργά και επίπονα συνέβη, όμως βρέθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της νόσου.

  Δυστυχώς, μέχρι τώρα, είναι μόνο δύο:
  Α. η αυστηρή και ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας 
  Β. ο εμβολιασμός. Εμβολιασμός όσων το δυνατόν περισσότερων, ώστε να δημιουργηθεί η πολυπόθητη "ανοσία αγέλης".

  Τη συντριπτική πλειοψηφία των μαχών έδωσε και κέρδισε κυρίως, η επιστημονική κοινότητα. Ειδικότερα δύο τμήματά της: το υγειονομικό προσωπικό των συστημάτων υγείας και οι ερευνητικές ομάδες βιοτεχνολογίας, ιολογίας κ.λπ.

  Οι δεύτερες, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες με αντίπαλο τον χρόνο, κατόρθωσαν κάτι πρωτοφανές! Εκμεταλλευόμενοι ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες που πριν αντιμετωπίζονταν επιφυλακτικά και καινοτομώντας πάνω σε αυτές, οι επιστήμονες-ερευνητές κατόρθωσαν, μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες, να ανακαλύψουν και να παρασκευάσουν αποτελεσματικά και ακίνδυνα εμβόλια κατά της CoViD-19!

  Αντίστοιχα καλό αγώνα, έδωσε και η πρώτη ομάδα, το υγειονομικό προσωπικό σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.λπ. Ενώ όμως αρχικά η προσπάθειά τους κέρδισε τον απόλυτο σεβασμό όλων των υπολοίπων, με το ξεκίνημα των εμβολιασμών, απογοήτευσαν οικτρά. 

  Περισσότερο από το 60% των Γάλλων υγειονομικών, δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, ενώ στην Ελλάδα, μόλις προχθές μάθαμε ότι π.χ. στην Πάτρα, επί 1.300 εργαζομένων, μόλις το 44% δέχθηκε να εμβολιαστεί. Το τραγικό είναι πως αυτές οι δύο περιπτώσεις, δεν αποτελούν εξαιρέσεις και είναι απλά παραδείγματα. Υπάρχουν εκατοντάδες άλλες. 

  Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις (π.χ. στο Ηράκλειο έχουμε εμβολιασμένους το 96% των γιατρών και περισσότερο από 70% των νοσηλευτών και νοσηλευτριών, παρόμοια ποσοστά εμβολιασμένων στο "Σωτηρία κ.ο.κ.), αλλά οι καταστάσεις τύπου Πάτρας, είναι υπερβολικά πολλές.

  Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν, δικαιολογούν τη στάση τους είτε λόγω επιφυλάξεων για την ταχύτητα των διαδικασιών ανακάλυψης, δοκιμών, έγκρισης και διάθεσης των εμβολίων, είτε προβάλλουν πεποιθήσεις περί μη ύπαρξης του ιού, περί υπερβολών των μέσων μαζικής ενημέρωσης που "υπερβάλλουν για μια γριπούλα" κ.λπ. Όλοι δε θεωρούν την άρνησή τους αυτή,  ως δικαίωμα!

  Δυστυχώς για όλους, η CoViD-19 δεν έχει καμία σχέση με γριπούλα και κανείς, μα απολύτως κανείς, δεν έχει δικαίωμα να μεταδίδει θανατηφόρα νόσο σε άλλους και μάλιστα εσκεμμένα. Πολλοί θα ισχυριστούν ότι δεν είναι συνταγματικά δυνατόν να υποχρεωθεί κάποιος να εμβολιαστεί. Πιθανότατα μάλιστα έχουν δίκιο! Τουλάχιστον όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό! Ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέξει να βάλει στο σώμα του ό,τι θεωρεί σωστό. Διαφορετικά π.χ. ν’ απαγορευτεί το κάπνισμα δια νόμου παντού και να τιμωρείται με φυλάκιση!

  Οι υγειονομικοί δεν ανήκουν στον γενικό πληθυσμό, όμως! Σε καμία περίπτωση! Το λειτούργημά τους, τους τοποθετεί στην πρώτη γραμμή, σε άμεση επαφή με τον ιό-δολοφόνο. Γι’ αυτό και είναι η ομάδα που αντιμετωπίζει και τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Ταυτόχρονα και για τον ίδιο όμως λόγο, είναι επίσης η ομάδα που αποτελεί τον επικινδυνότερο πιθανό παράγοντα μετάδοσης της νόσου. Ενώ οι ασθενείς που είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται τα νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.λπ., δεν έχουν επιλογή...

  Εάν δεχθούμε πως οι υγειονομικοί έχουν δικαίωμα άρνησης εμβολιασμού, θα πρέπει ν’ αποδεχθούμε ότι οι αξιωματικοί και στρατιώτες στα σύνορα ή στο μέτωπο, έχουν δικαίωμα ν’ αρνηθούν να φέρουν όπλα ή ακόμη και να πολεμήσουν, ότι οι αστυνομικοί μπορούν ν’ αρνούνται τη σύλληψη κάποιου κ.ο.κ. Το κάθε λειτούργημα και η κάθε ιδιότητα, συνοδεύονται από δικαιώματα και υποχρεώσεις. Κανείς δεν επιτρέπεται να επιλέγει ατομικά τι είναι τι...

  Οι υγειονομικοί έχουν αναλάβει την ευθύνη να θεραπεύουν τους ασθενείς τους και να προστατεύουν την υγεία τους. Αυτή η ευθύνη επιβάλλει να εμβολιαστούν! Όλοι! Είναι υποχρέωση και καθήκον τους. Διαφορετικά και την κοινωνία εκθέτουν σε κίνδυνο, υπονομεύοντας την προσπάθειά όλων μας να κατανικηθεί η πανδημία, και περιφρονούν και καθιστούν άχρηστη την συλλογική θυσία των εμβολιαζόμενων συναδέλφων τους.

  Το λάθος σαφώς, δεν είναι μόνο δικό τους! Την κύρια ευθύνη φέρει η Πολιτεία, η οποία τους παρέχει την επιλογή! Αποτελεί απόλυτη ευθύνη της, η επιβολή  της εκτέλεσης του καθήκοντος, σε κάθε πολίτη που αρνείται να τηρήσει τις υποχρεώσεις του! Η παροχή επιλογής στους υγειονομικούς για εμβολιασμό ή μη, είναι λάθος! Λάθος το οποίο η Πολιτεία οφείλει να διορθώσει άμεσα! Χτες!

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ