Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Φεβ-2021 00:03

  GameStop και άλλα πανηγύρια...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει για την πορεία της μετοχής της GameStop, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει, σε όσους συμμετέχουν ενεργά. Είτε έχουν την εμπειρία και τις γνώσεις για αυτό, είτε όχι.

  Μέσα στον μήνα Ιανουάριο η μετοχή της GameStop, μιας αλυσίδας καταστημάτων βιντεοπαιχνιδιών, σημείωσε "εξωφρενική" άνοδο 1625%! Την ίδια ώρα που την είχαν "σορτάρει" (δηλαδή είχαν πουλήσει μετοχές που δεν τους ανήκαν, με σκοπό να τις επαναγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή), αρκετά μεγάλα ονόματα από τον χώρο των hedge funds. Όχι χωρίς λόγο, μιας και η εκρηκτική άνοδος της τιμής της μετοχής την είχε οδηγήσει σε στρατοσφαιρική αποτίμηση και η εταιρεία δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί "διαμάντι" θεμελιωδών...

  Η στήλη έχει εξηγήσει πρόσφατα πως, η συνεχής προσφορά ρευστότητας για την αποφυγή των συνεπειών διαφόρων κρίσεων από τις Κεντρικές Τράπεζες όλων των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, έχει οδηγήσει τις τιμές όλων των επενδυτικών προϊόντων σε μία, σχεδόν αδιάλειπτη, ανοδική πορεία, τα τελευταία χρόνια (H υπερβάλλουσα ρευστότητα και πόσο θα διαρκέσει)! 

  Αυτή η πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τον "θυμό" μεγάλης ομάδας μικροεπενδυτών (retail investors-επενδυτών λιανικής) για τον μεγάλο αριθμό ανοιχτών πωλήσεων (open interest) και η προφανής άγνοια τους περί του τι ακριβώς σημαίνουν οι όροι "μετοχές που έχουν εκδοθεί" (shares issued) και "μετοχές σε κυκλοφορία" (shares floating), προκάλεσε το ξέφρενο ράλλυ της μετοχής της GameStop. 

  Το περιστατικό θα είχε απασχολήσει ελάχιστα την επενδυτική κοινότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, εάν η κίνηση των μικροεπενδυτών δεν συνδυαζόταν από συντονισμό δράσης, μέσω κοινωνικών δικτύων (κυρίως της πλατφόρμας μηνυμάτων reddit). Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι αγορές είδαν μια μαζική κίνηση μικροεπενδυτών, η οποία δεν οφειλόταν είτε σε κάποια μεμονωμένη ή  σε μια σειρά ειδήσεων, είτε "καλοδουλεμένες" φήμες που κυκλοφόρησε κάποια ομάδα "καρχαριών", σε μία συντονισμένη προσπάθεια για χειραγώγηση και "ξεφόρτωμα" στην "μαρίδα"! Το μέγεθος και η έκταση που έλαβε αυτή η κίνηση, εκτός από αντικείμενο επιστημονικής έρευνας στο μέλλον, πρέπει να αποτελέσει επίσης έντονο, εντονότατο σήμα κινδύνου. 

  Ήδη η μετοχή της GameStop γνώρισε χθες σημαντικές απώλειες, ενώ το ενδιαφέρον των διαφόρων ομάδων στο reddit (και αλλού) έχει μετατοπισθεί στην AMC, το ασήμι κ.ά. Παλιοί επενδυτές, με πολλές δεκαετίες εμπειρίας (π.χ. ο θρυλικός Leon Cooperman), ήδη προειδοποίησαν ότι το τέλος δύσκολα θα είναι καλό, για όσους μικροεπενδυτές κερδοσκοπούν με αυτόν τον τρόπο. Φυσικά ελάχιστα ακούστηκαν. Εάν δηλαδή υποθέσουμε, πως ακούστηκαν από κάποιους...

  Η σημερινή κατάσταση των οικονομιών σε ολόκληρη τη Γη, λόγω πανδημίας, είναι άκρως προβληματική. Το τελευταίο που χρειάζεται είναι μια κατάρρευση των αγορών και των αποτιμήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική υγεία των μικροεπενδυτών. Ήδη αντιμετωπίζουν μύρια όσα προβλήματα, άσχετα με τις αγορές. Εάν αρχίσουν να έχουν σημαντικές απώλειες κεφαλαίων και εκεί, αυτές μπορεί να αποδειχθούν το (οικονομικό) κύκνειο άσμα αυτής της ομάδας συμμετεχόντων στην αγορά. Μιας ομάδας, χωρίς την οποία η λειτουργία των αγορών δεν θα είναι ποτέ ξανά πλήρης.

  Η βασική διαφορά μεταξύ επαγγελματιών και επενδυτών λιανικής, είναι μία: η διαχείριση του ρίσκου. Ο επαγγελματίας, μόλις απολέσει το προκαθορισμένο ποσό από μία θέση, την κλείνει και ξεκινά να αναζητά την επόμενη τοποθέτηση. Δύσκολα θα το σκεφτεί δεύτερη φορά, ανεξάρτητα από το μέγεθος της απώλειας. Τέτοιες περιπτώσεις είδαμε και στην συγκεκριμένη περίπτωση με την $GME (π.χ. Melvin Capital). 

  Αντίθετα, συνήθως ο μικροεπενδυτής, ακόμη και εάν λειτουργεί με κανόνες stop-loss κ.λπ., πάρα πολλές φορές κρατά την θέση ανοικτή, "ελπίζοντας στο καλύτερο". Με αποτέλεσμα να βιώνει πολύ μεγαλύτερες απώλειες κεφαλαίων απ’ όσο του επιτρέπουν οι δυνατότητες του και να περιορίζεται η διάρκεια στην οποία μπορεί να είναι ενεργός στις αγορές. Περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες ν’ ανακτήσει τα κεφάλαιά του και οι επενδύσεις του να αποδώσουν.

  Οι αγορές είναι πολύπλοκοι μηχανισμοί προεξόφλησης των  γεγονότων και των οικονομικών συνεπειών τους. Επίσης αποτελούν πεδία ευρύτατης κερδοσκοπίας. Όσοι συμμετέχουν σε αυτές, στα πλαίσια των δύο παραπάνω πλαισίων, εξ ορισμού αποδέχονται το κίνδυνο της απώλειας κεφαλαίων. Ο κυριότερος όμως ρόλος των αγορών, είναι να προσφέρουν στις επιχειρήσεις, πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια.

  Αυτός ο ρόλος, χωρίς την συμμετοχή των μικροεπενδυτών, δεν μπορεί να επιτελεστεί. Ας το θυμόμαστε αυτό, όλοι! Τόσο οι επαγγελματίες, όσο και οι μικροεπενδυτές! Πριν είναι πολύ αργά, πριν σκοτώσουμε με τα ίδια μας τα χέρια την αγελάδα που δίνει το γάλα!

  Μείνετε υγιείς και ασφαλείς! 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ