Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Ιαν-2021 00:02

  Μικρά καλάθια για πλούσια συγκομιδή!

  Μικρά καλάθια για πλούσια συγκομιδή!
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με την έναρξη της χορήγησης των δεύτερων δόσεων του εμβολίου κατά του SARS-CoV-2, η κοινωνία ξεπέρασε ένα όριο, μιαν αόρατη γραμμή. Η χώρα έκανε το πρώτο βήμα προς την μετά-CoViD-19 εποχή. Ένα βήμα μικρό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό για την επόμενη ημέρα. Μια ημέρα που ούτε γρήγορα θα έρθει, ούτε εύκολα.

  Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να μπορούμε να κινηθούμε απολύτως ελεύθερα και δεν είναι απίθανο να χρειαστεί να χρησιμοποιούμε μάσκες μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα. Δύσκολο και πιθανόν το βάσανο της μάσκας να τελειώσει αρκετά νωρίτερα, αλλά όχι εκτός πραγματικότητας...

  Οι μέχρι τώρα έρευνες και δοκιμές δεν έχουν προσδιορίσει αν οι εμβολιασμένοι, παρότι δεν θα νοσούν, δεν θα είναι ταυτόχρονα φορείς του ιού. Επομένως θα πρέπει να θεωρούνται επικίνδυνοι να μεταδώσουν σε τρίτους μη εμβολιασμένους και να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτή η πιθανότητα, εάν τελικά χρειαστεί να ισχύσει, δεν θα είναι παρά μια μικρή και ανούσια ενόχληση. 

  Αντίθετα, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε και θα εξακολουθήσει να προκαλεί η πανδημία, θα αποτελέσουν τρομερά εμπόδια για την επαναφορά στην κανονικότητα! Τη νέα κανονικότητα! Ο κόσμος δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι ο ίδιος μετά το σοκ της πανδημίας, ας το θυμόμαστε...

  Η πληθώρα των αλλαγών τις οποίες ήδη βιώνουμε, ταυτόχρονα με τις συνέπειες των πληγμάτων που έχει δεχθεί η παγκόσμια οικονομία από την θεομηνία, θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ιδιαίτερα διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Θα χρειαστεί να υπάρξει προσαρμογή και εγκλιματισμός, για ένα σημαντικό διάστημα. Καλύτερα δεν είναι, εάν όλοι αρχίσουν τις απαιτούμενες διεργασίες και λειτουργίες, από τώρα.

  Ο χρόνος είναι ο κρισιμότερος παράγοντας, ειδικά για τις δυτικές, ανεπτυγμένες οικονομίες. Έχοντας μάθει τις τελευταίες δεκαετίες να κινούνται με ρυθμούς ανάλογους των γιγαντιαίων μεγεθών τους, η προσαρμογή θα απαιτήσει μεγάλους χρόνους και θα πρέπει να διδαχθούν πολύ γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο είναι καλύτερο ν’ απορροφήσουν τους μετασεισμικούς κραδασμούς και τις βαθιές πληγές που θ’ αφήσει πίσω του, ο κορονοϊός. Μια πραγματικότητα που οι περισσότερες οικονομίες της Ανατολής (Ταϊβάν, Νότιος Κορέα, Ιαπωνία κ.ά.) δεν θα χρειαστεί ν’ αντιμετωπίσουν, καθώς συγκροτημένα, ομαδικά και με πλήρη συνεργασία του πληθυσμού, εφάρμοσαν στρατηγική αντιμετώπιση, που εκμηδένισε ουσιαστικά τον ιό, εντός των συνόρων τους. 

  Μια πραγματικότητα, που τους παρέχει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα! 

  Για την ελληνική οικονομία, ο χρόνος είναι ακόμη περισσότερο σημαντικός καθώς, εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά (40-50%) εμβολιασμού έως τις αρχές, ή έστω τα μέσα, Μαΐου. Διαφορετικά η τουριστική σεζόν θα έχει κατ’ ουσία χαθεί, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Κάτι στο οποίον η Ελλάδα, είναι απλά ανθρωπίνως αδύνατον ν’ ανταπεξέλθει. 

  Οι δε ελληνικές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες, δεν σταματούν σε αυτά. Έχοντας επί 3 δεκαετίες η χώρα, "αρνηθεί" να προσχωρήσει στον ψηφιακό κόσμο και ν’ ακολουθήσει την ταχύτατη εξέλιξη των σχετικών τεχνολογιών, είχε ξεκινήσει λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, να πραγματοποιεί τα αρχικά βήματα ψηφιακού εκσυγχρονισμού. Τα οποία συνέχισε και συνεχίζει κατά την διάρκεια της.

  Όμως η απόσταση που χρειάζεται να διανυθεί είναι μεγάλη! Πολύ μεγάλη! Με πάρα πολλά εμπόδια να υφίστανται ήδη και κάμποσα άλλα να αναμένεται πως θα εμφανιστούν, σίγουρα. Χωρίς όμως να υπάρχει χρόνος να αλλάξουν προτεραιότητες και να γίνει μια κάποια διαχείριση της κατάστασης, ώστε η διαδρομή να είναι ομαλότερη. 

  Η πρόσφατη ανακοίνωση του πληθωρισμού στο -2,3% για τον Δεκέμβριο (ο βαθύτερος αποπληθωρισμός που μπορεί να θυμηθεί η στήλη στην μεταπολεμική Ελλάδα), είναι μια μικρή αλλά εξαιρετικά σημαίνουσα και σπουδαία προειδοποίηση  και εικόνα όσων έχουν ήδη προκληθεί και εκείνων που, πιθανότατα,  θ’ ακολουθήσουν...

  Όλα αυτά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αποτελέσουν τροχοπέδη για τον στρατηγικό σχεδιασμό (και το σκεπτικό) της πορείας προς το μέλλον. Είναι όμως απολύτως απαραίτητο, να λειτουργήσουν ως καταλύτες που θα οδηγήσουν την Ελληνική οικονομική μηχανή ν’ αγνοήσει τις παλιές "καλές της συνήθειες", της "οικονομίας που είναι αισιοδοξία", των εύκολων και βολικών λύσεων και την προσμονή των καρπών του λεφτόδεντρου.

  Αυτή είναι η πρώτη και κυριότερη αλλαγή. Εάν την κατορθώσουμε και σηκώσουμε τα μανίκια, με το βλέμμα στο πραγματικό μέλλον και όχι στο "βολεμένο" παρελθόν. Όλα θα είναι πιο εύκολα...

  Μείνετε υγιείς και ασφαλείς! 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ