Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Ιαν-2021 00:02

  Αντίδραση στο αυτονόητο!

  Αντίδραση στο αυτονόητο!
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αυτές τις ημέρες είτε ψηφίζονται, είτε έχουν κατατεθεί, είτε πρόκειται να κατατεθούν σύντομα μια σειρά από άρθρα, τροπολογίες και ολόκληρα νομοσχέδια τα οποία επί της ουσίας αλλάζουν τη μορφή της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα. Αφορούν τον τρόπο διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων, την φύλαξη των πανεπιστημιακών campus κ.ά.  

  Με δεδομένο το γνωστό σε όλους χάλι στο οποίο βρίσκονται τα Ελληνικά ΑΕΙ, θα περίμενε κανείς ότι η κοινότητα των ακαδημαϊκών δασκάλων θα ήταν εξαιρετικά ευχαριστημένη. Μόνο και μόνο από το γεγονός της διάθεσης για υλοποίηση αλλαγών και τη δοκιμή καινοτόμων πρακτικών. Στο κάτω-κάτω, η ακαδημαϊκή κοινότητα υποτίθεται πως επιζητεί και "θρέφεται" από αυτά. Ενώ επίσης, θα θεωρούσε βέβαιο ότι οι όποιες αντιδράσεις, θετικές ή αρνητικές, θα προέκυπταν ως αποτέλεσμα ενός επιστημονικού τρόπου, μιας δομημένης διαδικασίας  για τον σχηματισμό γνώμης...

  Δυστυχώς θα προσδοκούσε όχι απλά μάταια, αλλά θα ανακάλυπτε πως βρισκόταν εντελώς εκτός πραγματικότητας! Χωρίς να έχει γίνει γνωστό, πολύ δε περισσότερο να έχει διαβαστεί διεξοδικά και αναλυτικά, το σύνολο των ρυθμίσεων και αλλαγών, ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις. Ανοικτές επιστολές, συνεντεύξεις, δηλώσεις κ.λπ. Μέχρι και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είχαμε! Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, χωρίς να είναι γνωστό επισήμως το μεγαλύτερο μέρος των νομοθετικών πρωτοβουλιών  του υπουργείου Παιδείας!

  Επιπλέον, οιοσδήποτε έχει αφιερώσει χρόνο για να ενημερωθεί από τις πληροφορίες και τις διαρροές που κυκλοφορούν, θα πίστευε ότι η μεγαλύτερη αντίδραση θα προέκυπτε από τις αλλαγές στον καθορισμό συγκεκριμένης βαθμολογίας ως βάση εισαγωγής. Μεταρρύθμιση που ναι μεν είναι απολύτως απαραίτητη (όπως είπε το πρωί σε συνέντευξή του ο αρμόδιος υφυπουργός καθηγητής Συρίγος, έχει εισαχθεί φοιτητής με βαθμολογία 0.6, δηλαδή έχοντας γράψει μόνο τ’ όνομά του σε 3 από τα τέσσερα γραπτά των εξετάσεων) αλλά η εφαρμογή της μικραίνει σημαντικά των αριθμό των εισακτέων και επομένως την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Άρα, με τον καθορισμό minimum βαθμολογίας εισαγωγής, οι ακαδημαϊκοί θα στερηθούν ερευνητικούς πόρους και θα έπρεπε να είναι έξω φρενών με αυτήν την προοπτική. Αμ δε! 

  Τα εντονότερα πυρά συγκεντρώνει η φημολογούμενη απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ειδικό κλάδο στην Ελληνική Αστυνομία, ο οποίος θ’ αναλάβει την φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων, χωρίς να λογοδοτεί στην διοίκηση του εκάστοτε ΑΕΙ αλλά στην ηγεσία του Σώματος. Δηλαδή οι ακαδημαϊκοί "δάσκαλοι", δεν ενδιαφέρονται τόσο για την ύπαρξη πόρων για έρευνα, όσο για να διατηρήσουν την αποκλειστικότητα στην εξουσία του βιλαετιού τους. Να μην πατήσει τα ιερά χώματα "ξένο ποδάρι", που θα έλεγε και μια ψυχή…

  Είναι δυνατόν; Και όμως είναι! Το χρήμα πολύ εμίσησαν, την δόξα ουδείς! Κάτι ξέρει ο λαός…

  Το κακό όμως, δυστυχώς δεν σταματά εδώ! Συνεχίζεται, με τα δήθεν επιχειρήματα των αντιρρησιών και αντιδρώντων, τα οποία (ουσιαστικά) είναι μόνον  δύο:
  Α. Η αστυνόμευση θα εμποδίσει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και
  Β. Η "διαπίστωση" πως αντίστοιχα μέτρα φύλαξης δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ευρώπη ή άλλη Δυτική Δημοκρατία.

  Λες και οι μαλλιάδες, αναρχικοί τραμπούκοι που εμποδίζουν την είσοδο σε αίθουσες, καταργούν ετσιθελικά εξετάσεις χτίζουν πόρτες αιθουσών κ.ο.κ. βοηθούν να αναπτυχθεί το ακαδημαϊκό πνεύμα, η επιστημονική γνώση και η παραγωγή νέων ιδεών. 

  Λες και υπάρχει έστω και ένα π.χ. Ολλανδικό, Γαλλικό ή… Λουξεμβουργιανό πανεπιστήμιο, στο οποίο επιτρέπεται να μπουκάρει ο κάθε μπαχαλάκης, να δέρνει φοιτητές και καθηγητές, να τα κάνει γυαλιά καρφιά και να φεύγει ατιμώρητος και σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό, σαν να μην έχει κουρελιάσει το Σύνταγμα και τον μισό ποινικό κώδικα!

  Ειλικρινά, η ντροπή που νοιώθει κάποιος που ακούει αυτές τις γελοίες δικαιολογίες για την άρνηση στην υλοποίηση του αυτονόητου και έχει πληρώσει έστω και μια δεκάρα φόρων στο Ελληνικό κράτος, δεν έχει όρια! 

  Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι ονειροπόλοι που περιμένουν να δουν πρόοδο και βελτίωση της εκπαίδευσης στην χώρα, χωρίς σύγκρουση με τις ακαδημαϊκές συντεχνίες και χωρίς διάλυση των εξωπανεπιστημιακών γκρουπούσκουλων, που διαφεντεύουν το "βιλαέτι"!

  Τους εύχομαι ολόψυχα και από βάθους καρδιάς καλή τύχη, γιατί η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη από ουσιαστική, ποιοτική και παραγωγική ανώτατη εκπαίδευση. Δυστυχώς, η πιθανότητα να συμβεί αυτό στο ορατό μέλλον, προσδιορίζεται σε ποσοστά μικρότερα της μονάδας...
  Μακάρι να κάνω λάθος!

  Μείνετε υγιείς και ασφαλείς! 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ