Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Δεκ-2020 00:03

  Τα πάντα είναι οικονομία

  Τα πάντα είναι οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι διδαχές του Αριστοτέλη θέλουν την Πολιτική να ισούται με την Οικονομία και το αντίστροφο. Ευτυχώς ή δυστυχώς δε, όλες οι εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής όπως την έχουμε οι ίδιοι διαμορφώσει, σχετίζονται ευθέως και απόλυτα με την πολιτική.
  Πάρτε για παράδειγμα τη Δικαιοσύνη. Όπως έχει εξηγηθεί διεξοδικά πάρα πολλές φορές, η απόδοση των φορέων του θεσμού, η ταχύτητα με την οποία αποδίδεται τελεσίδικα, η δυνατότητα όλων να προσφύγουν σε αυτήν ισότιμα κ.ο.κ. αποτελούν κρισιμότατες παραμέτρους για οποιονδήποτε επενδυτή, σκέφτεται να τοποθετηθεί στη χώρα ή άλλου.

  Ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ζητήματος, το οποίο επί της ουσίας αποτελεί οικονομικό θέμα, είναι το παρεμφερές αλλά και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικό με την απονομή της Δικαιοσύνης, η επιβολή του νόμου ισότιμα προς όλους. Πολλοί πιστεύουν πως όταν π.χ. το ΚΚΕ έκανε "πολιτικές εκδηλώσεις" στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δεν ενόχλησε κανέναν. Ή πάλι θεωρούν πως όσα έγιναν στα Δεκεμβριανά του 2008, επηρέασαν μόνο το κέντρο της πρωτεύουσας, άντε και τον τουρισμό σε κάποιο βαθμό. 

  Κάνουν τεράστιο λάθος!

  Όταν ένας επενδυτής βλέπει στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σκηνές σαν αυτές που διαδραματίστηκαν έξω από την MARFIN το 2010, σκέφτονται πολύ περισσότερο, και συνήθως απορρίπτουν, την περίπτωση μιας επένδυσης στη χώρα. Ο λόγος δεν γεννιέται από τον φόβο κάποιας πιθανής δικής τους εμπλοκής. Ακόμη κι εάν φοβούνται, το κίνητρο είναι μικρό. Πολύ περισσότερο προβληματίζει η πολιτική αστάθεια που φανερώνουν τέτοια περιστατικά.

  Αυτός εξάλλου είναι, κατά Λένιν, ο λόγος για τον οποίο οι επαναστάτες (θου Κύριε…), θα πρέπει να τα προκαλούν με κάθε ευκαιρία και δυνατό τρόπο. Διότι με συνεχή δημιουργία τέτοιων δημόσιων οξύνσεων προκαλείται πολιτική αστάθεια πραγματική, "στερεύει η ροή χρήματος και πολλαπλασιάζεται το λούμπεν στοιχείο".

  Η κατάσταση των σχέσεων κάθε χώρας με τις γειτονικές της, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μακροοικονομικής της θέσης. Εάν δε συμβαίνει να δέχεται πιέσεις στα σύνορα και την επικράτειά της από κάποια γειτονική, σε πυκνά χρονικά διαστήματα, αυτή η θέση μεταβάλλεται συνεχώς. Και κάθε σοβαρός αναλυτής οφείλει αφενός ν’ αποκτήσει τις γνώσεις (και τα δεδομένα) που χρειάζονται για τον σχηματισμό τεκμηριωμένης άποψης, αφετέρου να την παρακολουθεί στενά.

  Το ίδιο, και σε διαφορετικό βαθμό και έκταση, ισχύει όταν συμβαίνουν ριζικές αλλαγές στην Αμερικανική Υπερδύναμη ή σε φίλες χώρες όπως η Μεγ. Βρετανία, η Γαλλία,  η Ιταλία ή και μικρότερες. Η Οικονομία έχει παγκοσμιοποιηθεί και, παρ’ όλο που αυτό θα αλλάξει ίσως προσωρινά λόγω πανδημίας, οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή σε κάποια χώρα του πλανήτη, θα αφορά πάντα την Ελλάδα. 

  Τα πάντα είναι πολιτική και επομένως, όλα είναι οικονομία!

  Ακόμη και ο επαγγελματικός και ερασιτεχνικός αθλητισμός, οι τέχνες, ο πολιτισμός κ.λπ. αποτελούν σημαντικά οικονομικά ζητήματα. Όχι μόνο διότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί ν’ αποτελούν εξαιρετικά προϊόντα ενός κράτους αλλά επίσης επειδή η εικόνα που δημιουργούν προς τα έξω και οι γενικότερες επιδόσεις τους, την "χρωματίζουν" και της δίνουν ανάλογη υφή και ύφος. Κάτι εξαιρετικά σημαντικό για το διεθνές εμπόριο μια χώρας. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή η χώρα έχει σαν κύρια πηγή πλούτου, τον τουρισμό…
  Όλα τα πράγματα, όλα τα γεγονότα, όλες οι δραστηριότητες των ανθρώπων σε αυτήν την ζωή είναι πολιτικά δρώμενα. Και άρα έχουν πάντα μια σημαντική οικονομική διάσταση. Πάντοτε, τα πάντα. Μία πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου, που δεν είναι δυνατόν και δεν πρόκειται ν’ αλλάξει.  

  Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό στη χώρα "όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα", τόσο καλύτερα για όλους!
   
  Μείνετε υγιείς και ασφαλείς.

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ