Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Νοε-2020 00:03

  Σχέδιο Πισσαρίδη: μία πρώτη ματιά

  Σχέδιο Πισσαρίδη: μία πρώτη ματιά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά από αναμονή μηνών και με κάποιες, απόλυτα δικαιολογημένες λόγω CoViD, καθυστερήσεις παραδόθηκε στην κυβέρνηση εχθές, το πόρισμα της επιτροπής του Κύπριου Νομπελίστα οικονομολόγου, καθηγητή Πισσαρίδη. Το αντικείμενο των εργασιών της ήταν το αναπτυξιακό σχέδιο που θα πρέπει ν’ ακολουθήσει η Ελλάδα για την επόμενη δεκαετία.  

  Το διακοσίων σαράντα τεσσάρων σελίδων πόρισμα, δεν είναι βέβαια δυνατόν ν’ αναλυθεί μέσα σε λίγες ώρες. Θ’ απαιτηθεί αρκετή μελέτη. Όμως μια πρώτη εντύπωση, καλό είναι να δοθεί από τις πρώτες ώρες που το έγγραφο δίνεται στη δημοσιότητα. Αν όχι για κανέναν σημαντικότερο λόγο, αξίζει και μόνο για να μπορούν οι μη εξειδικευμένοι και εξοικειωμένοι πολίτες, να έχουν μία πρώτη αντίληψη της κεντρικής ιδέας του πολυαναμενόμενου πονήματος, των "σοφών της Ελληνικής Οικονομίας". Διότι αυτό, στην τελική του μορφή, θ’ αποτελέσει την πυξίδα της πορείας της χώρας προς το μέλλον.

  Το πόρισμα προβλέπει δυο βασικά σενάρια, για την περίοδο μετά την πανδημία. Σενάρια τα οποία αυτονόητα, έχουν υπολογιστεί σε ένα γενικό πλαίσιο χωρίς ιδιαίτερες αριθμητικές εμβαθύνσεις. Κάτι απόλυτα λογικό, δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει ούτε την τελική διάρκεια της θεομηνίας που πλήττει τον πλανήτη, ούτε βέβαια το τελικό συνολικό κόστος της σε κάθε χώρα.

  Το πρώτο σενάριο προβλέπει, μέση ετήσια ανάπτυξη 1,7% μέχρι το 2030. Με την εφαρμογή ελάχιστων μεταρρυθμίσεων και τη χρήση των λιγότερων δυνατών νέων τεχνολογιών. Υπεραπλουστεύοντας, πρόκειται για το σενάριο που θα προκύψει εάν συνεχίσουμε να πορευόμαστε ως χώρα και ως οικονομία, λίγο έως πολύ με τους ίδιους τρόπους που το κάνουμε τις τελευταίες δεκαετίες.

  Σε αυτήν την περίπτωση θα εξακολουθήσουμε να αποτελούμε χώρα-μέλος της ομάδας των ουραγών στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό στίβο, παραμένοντας περίπου στην ίδια απόσταση από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ (-33% σήμερα, -32% το 2030), με τις προοπτικές να είναι συνεχώς φθίνουσες για τη συνέχεια. Κυρίως αλλά όχι μόνο, λόγω χαμηλής παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας. Επίσης, ακολουθώντας αυτό το σενάριο, δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική βελτίωση στην ανεργία, η οποία θα παραμείνει πέριξ του 16-17%.

  Το δεύτερο σενάριο, το αισιόδοξο εάν θέλετε, θεωρεί πως με την εφαρμογή όλων των δράσεων-μεταρρυθμίσεων που προτείνονται αναλυτικά, θα επιτευχθεί μέση ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3,5%, ώστε το ΑΕΠ να φτάσει το 2030 στο 81% (-19%) του ευρωπαϊκού και η ανεργία θα μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο 7%! Με την εξωστρέφεια που θα προκληθεί, ν’ αναβαθμίζει τον ρόλο των εισαγωγών στο ΑΕΠ κατά 30% περίπου (η συμμετοχή τους θα αυξηθεί από το 37 στο 50%)! 

  Εντυπωσιακές διαφορές, οι οποίες οπωσδήποτε ξαφνιάζουν ευχάριστα, αλλά και δημιουργούν υποψίες. Κυρίως για το ποιες και ποιο πνεύμα θα μπορούσαν να έχουν οι δράσεις που θα φέρουν αυτό το αποτέλεσμα. Διότι εάν επρόκειτο για μια δέσμη προτάσεων με την οποία π.χ.  θα μειωνόταν το κόστος ανά μονάδα προϊόντος με μείωση των αποδοχών, θα μιλούσαμε για φάρσα και χαζομάρα, και μάλιστα λίαν επιεικώς. Όπως έχει τονισθεί επανειλημμένα από την στήλη, το να προσπαθήσει μια χώρα ν’ ανταγωνιστεί χώρες όπως η Κίνα, το Μπαγκλαντές, η γειτονική Τουρκία κ.ο.κ. σ’ επίπεδο τιμών, δεν είναι παρά ένας (εξαιρετικά δυσάρεστος) τρόπος οικονομικής αυτοκτονίας. Η προσπάθεια οφείλει να επικεντρωθεί στην ποιότητα των προϊόντων και στην παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η Ελλάδα, εάν θέλει να μπει σ’ έναν αναπτυξιακό δρόμο με μέλλον, χρειάζεται ν’ ανακαλύψει τους τομείς δραστηριότητας εκείνους στους οποίους μπορεί αυτή να παράγει π.χ. τις Mercedes και τις BMW. Είτε μιλάμε για υλικά προϊόντα, είτε για υπηρεσίες. Οτιδήποτε άλλο, είναι μάταιος κόπος.

  Ευτυχώς, η έκθεση Πισσαρίδη, δείχνει όχι απλά να έχει αντιληφθεί αυτήν την αναγκαιότητα, αλλά και να προτείνει λύσεις που συμβαδίζουν απόλυτα με αυτήν την στρατηγική. 

  Όπως ειπώθηκε πιο πάνω, είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη επί του πορίσματος και των θεμάτων που εξέτασε. Ούτως ή άλλως, μιας και μόλις ξεκίνησε η δημόσια συζήτηση, θα υπάρξουν αλλαγές στο τελικό στρατηγικό σχέδιο.

  Το γεγονός όμως πως ξεκινάμε με υγιείς βάσεις, δημιουργεί αισιόδοξη προσδοκία!
  Ίδωμεν…

  Μείνετε υγιείς και ασφαλείς.

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ