Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Νοε-2020 00:04

  Τα ρομποτάκια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ταϊβάν είναι μια μικρή νησιωτική χώρα, στην Θάλασσα της Κίνας. Έχει έκταση 36.193 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 23.816.775 κατοίκους. Γεγονός που την καθιστά μία από τις 20 πλέον πυκνοκατοικημένες χώρες του πλανήτη με 673 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

  Το πολίτευμα της Δημοκρατίας της Κίνας, Republic Of China ο επίσημο τίτλος, είναι μία μορφή Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Πέραν των διαφορών που αφορούν την εκτελεστική εξουσία του αρχηγού του κράτους, σε ελάχιστα σημεία διαφέρει από το πολίτευμα της Ελλάδας ή άλλα αντίστοιχα πολιτεύματα άλλων Ευρωπαϊκών κρατών. Πρόκειται για χώρα με υποδειγματική λειτουργία της Δημοκρατίας. Η νυν Πρόεδρος Tsai Ing-wen (καθηγήτρια Νομικής) εξελέγη πρώτη φορά στο αξίωμα το 2016 και επανεξελέγη στις πρόσφατες εκλογές (11 Ιανουαρίου 2020), για μία ακόμη θητεία τεσσάρων ετών, έως το 2024.

  Η οικονομία της χώρας είναι μία από τις πλέον προηγμένες στον κόσμο και διαθέτει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες. Κυρίως σε προϊόντα σύγχρονων τεχνολογιών, αλλά όχι μόνο. Παράγει επίσης χάλυβα, μηχανήματα, χημικά κ.ά. Η Ταϊβάν είναι η 21η πλουσιότερη χώρα του πλανήτη, με ΑΕΠ που το 2019 έφθασε τα $605 δισ. (€511 δισ.). Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 σημείωσε την πρώτη αρνητική επίδοση μετά από τέσσερα χρόνια, καθώς η οικονομία παρουσίασε απόδοση μειωμένη κατά -0,5%. αλλά ανέκαμψε στο δεύτερο, με αποτέλεσμα στο εξάμηνο, να σημειωθεί ανάπτυξη της τάξης του 0,41%! Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το σύνολο του έτους, μιλούν για ανάπτυξη μεγαλύτερη του 1,7% (προ πανδημίας έφθαναν στο 3,5%)!

  Από την πρώτη εμφάνιση της CoViD-19 (πρώτο κρούσμα στις 21 Ιανουαρίου 2020) στην Taiwan, έχουν σημειωθεί 602 κρούσματα και 7 θάνατοι. Σε 24 εκατομμύρια ανθρώπους, με πυκνότητα κατοίκισης περίπου 8 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Ελλάδας, εξακόσια δύο κρούσματα και επτά θάνατοι. Μέχρι δε εχθές Κυριακή 15 Νοεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί 234.884 τεστ! Για να υπάρχει μια αίσθηση της διαφοράς των μεγεθών, στην Ελλάδα γίνονται περί τις 25.000/ημέρα, με το σύνολο από την αρχή της πανδημίας να ξεπερνά τα 20.000.000 τεστ! 

  Οι εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις, οφείλονται στους εξής τρεις παράγοντες:

  Α. Την αυστηρότατη παρακολούθηση όλων των κινήσεων όλων των κατοίκων, μέσω app στο κινητό τηλέφωνο το οποίο πρέπει να εγκαθιστά υποχρεωτικά, όποιος βρίσκεται εντός των ορίων της χώρας. 

  Β. Τις εξαιρετικά αυστηρές ποινές που εφαρμόζονται για οποιαδήποτε παράβαση των κρατικών οδηγιών σχετικά με την CoViD-19. Π.χ. εάν κάποιος αρνηθεί να φορέσει μάσκα, θα πληρώσει από €89 έως €445 (3.000 έως 15.000 δολάρια Ταϊβάν), αναλόγως των συνθηκών υπό τις οποίες τελείται η παράβαση. Ενώ όποιος έχει τεθεί σε καραντίνα και την "σπάσει", θα πληρώσει πρόστιμο $33.000. Η πιθανότητα να διαφύγει ο "επαναστάτης" είναι απειροελάχιστη, λόγω του Α.

  Γ. Την αυστηρότατη και απαρέγκλιτη εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου. Με απλά λόγια, ο κάθε πιθανός παραβάτης γνωρίζει πολύ καλά ότι τα πρόστιμα θα πληρωθούν κανονικότατα και άμεσα. 

  Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός κυρίου ο οποίος, στις πρώτες ημέρες της πανδημίας, απέφυγε να ενημερώσει τις αρχές πως είχε συμπτώματα! Πλήρωσε πρόστιμο 300.000 δολάρια Ταϊβάν (€8.900 περίπου). Επειδή δεν ανέφερε τα συμπτώματα. Περίπτωση με διοργάνωση corona-party με κάποιες δεκάδες καλεσμένων, ώστε να συγκρίνω με την ελληνική πραγματικότητα, δεν μπόρεσα να βρω. Μπορείτε όμως να φανταστείτε εύκολα, ποια θα ήταν η ποινή σε μια τέτοια περίπτωση...

  Αυτό όμως δεν σημαίνει πως party εν καιρώ κορονοϊού δεν πραγματοποιούνται στη Δημοκρατία της Κίνας. Πραγματοποιούνται, η περίσταση είναι γνωστή στους πάντες και συμμετέχουν πολλές χιλιάδες. Όπως π.χ.  το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου. Οπότε και διεξήχθη στην πρωτεύουσα Ταϊπέι το διεθνές φεστιβάλ ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής Ultra, με τη συμμετοχή DJs απ όλο τον κόσμο. Το παρακολούθησαν  δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) χιλιάδες θεατές, κυρίως από τη χώρα αλλά όχι μόνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν παραμείνει σε οικειοθελή, αυστηρά ελεγχόμενη, κατ’ οίκον καραντίνα 14 ημερών! Εδώ μπορείτε να δείτε την παράσταση του DJ Alesso, διάρκειας περί την 1 ώρα και 15 λεπτά, από τις 5 συνολικά ώρες που διήρκεσε! Θα διαπιστώσετε αφενός το μέγεθος του event και αφετέρου τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε. Λες και η COViD-19, είναι άγνωστη λέξη!

  Πολλοί "επαναστάτες του φραπέ και του καναπέ", θα θεωρήσουν τους Ταϊβανέζους "ρομποτάκια". Και ίσως είναι! Είναι βέβαιο όμως, πως πρόκειται για πλούσια, ευτυχισμένα και, το κυριότερο, υγιή ρομποτάκια! 

  Μείνετε υγιείς και ασφαλείς

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ