Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Νοε-2020 00:04

  Και το τραγούδι συνεχίζεται...

  Και το τραγούδι συνεχίζεται...
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επίσημη αναγόρευση του Joe Biden ως 46ου Προέδρου και της Kamala Harris ως 49ης αντιπροέδρου των ΗΠΑ, δεν δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής πολλών τελικών συμπερασμάτων για την εκλογική συμπεριφορά των Αμερικανών, ακόμη. Υπάρχουν αρκετά εκατομμύρια ψήφων μη καταμετρημένα σε Καλιφόρνια, Σικάγο και Νέα Υόρκη. Σε αυτές τις περιοχές, μιας και το συνολικό αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται (και οι τρεις κερδήθηκαν από τους Δημοκρατικούς με διαφορές πολλών ποσοστιαίων μονάδων), η καταμέτρηση γίνεται με ιδιαίτερα... χαλαρούς ρυθμούς.

  Η επικράτηση του διδύμου Μπάϊντεν-Χάρρις όμως, είναι επίσημη και βέβαιη ενώ οι ιδιάζουσες συνθήκες αυτών των εκλογών, επιβάλλουν την εξέταση κάποιων από τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η αλλαγή φρουράς στην Washington DC, άμεσα. Αυτές οι εκλογές δεν μοιάζουν με καμία προηγούμενη και δύσκολα θα βρεθεί όμοιά της, στο ορατό μέλλον. Η επίδραση που θα έχουν στην πορεία του πλανήτη, θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη...

  Κατ’ αρχήν θα πρέπει να πούμε ότι περίπτωση ανατροπής του αποτελέσματος δεν υφίσταται, καθώς η νίκη των Δημοκρατικών είναι ευρύτατη, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το αποτέλεσμα μιας πολιτείας ίσως θα μπορούσε ν’ ανατραπεί στα δικαστήρια. Αλλά η αναστροφή σε 5 ή 6 πολιτείες που χρειάζεται ν’ αλλάξουν για να κερδίσει ο Πρόεδρος Trump, ανήκει μόνο στον χώρο του φανταστικού. Είναι άγνωστη δε ακόμη η διαφορά των ψήφων πανεθνικά αλλά ήδη ξεπερνά κάθε προηγούμενο, όπως και τα σύνολα ψήφων και των δύο υποψηφίων. Η πρωτοφανής προσέλευση όμως, δείχνει και τον μεγάλο διχασμό που υπάρχει στην αμερικανική κοινωνία. Κάτι που οι Biden-Harris οφείλουν να καταπολεμήσουν και να κατασιγάσουν, άμεσα. Πριν το πράγμα, ξεφύγει και φτάσει σε εκρήξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία χώρα όπου η (βαριά) οπλοφορία, αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση...

  Ένα δεύτερο άμεσο συμπέρασμα αφορά τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες αποδεικνύεται ότι αδικήθηκαν κατάφωρα από την κριτική της πρώτης νύχτας μετά τις εκλογές. Και από τη στήλη, ανάμεσα σε άλλους. Mea culpa...

  Όλα δείχνουν πως η τελική διαφορά θα κυμανθεί στα εκτιμώμενα επίπεδα, τόσο σ’ εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Οι μετρήσεις λειτούργησαν αλλού με αξιοπρόσεκτη ακρίβεια, αλλού εντός των περιθωρίων λάθους. Π.χ. αυτήν την ώρα η εθνική διαφορά βρίσκεται στο 3% και, λαμβάνοντας υπόψη την τάση υπέρ των Δημοκρατικών που υπάρχει στις προαναφερθείσες πολυπληθέστατες περιοχές, αναμένεται να αυξηθεί, γεγονός που θα την φέρει στον μέσο όρο των μετρήσεων έως και τη Δευτέρα.

  Η επήρεια της πανδημίας, οδήγησε πολλά εκατομμύρια ψηφοφόρων να ρίξουν το κουκί μέσω επιστολής και δημιούργησε μια ακραία ασυνήθιστη εικόνα, το βράδυ των εκλογών. Κάτι που κάποιοι δημοσκόποι είχαν προβλέψει αλλά όχι αρκετοί από αυτούς! Στο κύριο μέρος της δουλειάς τους αυτήν την φορά, ήταν (αρκετά) εύστοχοι. Όμως οι χρονικές ανακολουθίες δημιούργησαν σύγχυση, αναστάτωση και πολλαπλούς προβληματισμούς. Καλό θα είναι λοιπόν, να αναπτυχθούν εργαλεία μετρήσεων τα οποία, αν μη τι άλλο, θα περιορίζουν τέτοια φαινόμενα.

  Πολύ μεγάλο ρόλο στην τελική μορφή των πολιτικών που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν τελικά οι Joe n’ Kamala (όλοι αναμένουν ότι η γερουσιαστής από την Καλιφόρνια θα έχει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο δουλειάς και ευθύνης απ’ ό,τι αναλαμβάνουν συνήθως οι Αντιπρόεδροι), φυσικά θα παίξει η οριστική κατανομή των εδρών στη Γερουσία και ο γενικότερος έλεγχος του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς, πράγμα το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. 

  Λόγω της απαίτησης του εκλογικού νόμου της Πολιτείας της Georgia, για εκλογή των γερουσιαστών με το 50% + 1 των ψήφων, θα χρειαστεί να γίνουν επαναληπτικές εκλογές την 5η Ιανουαρίου. Αυτή τη στιγμή, από τις 100 έδρες της Γερουσίας, οι 48 ανήκουν  στους Δημοκρατικούς και οι 50 στους Ρεπουμπλικάνους. Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο επαναληπτικές εκλογές η ισορροπία θα είναι απόλυτη με 50 Democrat και 50 Republican Senators. Όμως ο έλεγχος του Σώματος θ’ ανήκει στους πρώτους καθώς το Αμερικανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι, εάν στη Γερουσία υπάρχει ισοψηφία για ένα νομοσχέδιο, τη λύση δίνει η (διαφορετικά ανενεργή) ψήφος του Προέδρου του Σώματος, του Αντιπρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, της κυρίας Χάρρις στην περίπτωσή μας.

  Ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκαν αμέσως μετά την ανακήρυξή τους ως νικητές ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρρις (ναι, τονίζεται στην πρώτη συλλαβή) δείχνει ξεκάθαρα την πολιτική που θα προσπαθήσουν ν’ ακολουθήσουν στο εσωτερικό και που θα είναι κατευναστική και ενωτική κατά το ανθρωπίνως δυνατόν. Αν θα είναι αρκετό αυτό, για εξομάλυνση της κατάστασης στο εσωτερικό, θα εξαρτηθεί κυρίως από τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο Κογκρέσο, οπότε τίποτα δεν θα ξεκαθαρίσει πριν τις αρχές του επομένου έτους. 

  Μέχρι τότε, η Χοντρή Κυρία θα συνεχίζει το τραγούδι της...

  Μείνετε υγιείς και ασφαλείς

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ