Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Οκτ-2020 00:04

  Η αγορά φωνάζει! Την ακούει κανείς;

  Η αγορά φωνάζει! Την ακούει κανείς;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά από αρκετές εβδομάδες "συσσώρευσης", το ΧΑ πραγματοποίησε χθες ένα έντονα καθοδικό ξέσπασμα, το οποίο θα μπορούσε εύκολα ν’ αποδειχθεί το ξεκίνημα μιας καθοδικής πορείας  στις επόμενες εβδομάδες.

  Τεχνική εικόνα 

  Για αρκετό καιρό τώρα, η αγορά παρουσιάζει έναν παράξενο σωρευτικό σχηματισμό.. Ένα σχήμα με "ολίγη" από τρίγωνο και σημαντική "δόση" flag, που συνήθως αποδεικνύεται ένας σχηματισμός "ανάσας" και συνέχισης της προϋπάρχουσας τάσης. Φευ, όχι σε αυτή την περίπτωση, όσον αφορά την επαλήθευση αισιόδοξων προβλέψεων. 

  Εάν μια αγορά, τόσο κοντά στα (πρόσφατα) ιστορικά χαμηλά της, δείχνει τόσο διακριτή αναποφασιστικότητα, για τόσο μεγάλο διάστημα (η συσσώρευση ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου) ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν διαθέτει καμία βεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας την οποία "καθρεφτίζει", ούτε είναι πεπεισμένη για τις προοπτικές της, στο ελάχιστο.

  Η δεύτερη πηγή προβληματισμού προέρχεται από τον σημαντικά αυξημένο όγκο της χθεσινής ημέρας ο οποίος, συγκρινόμενος με αυτόν των προηγούμενων ημερών, υποδεικνύει σαφέστατα καθοδικούς κινδύνους. 

  Εάν στα παραπάνω προστεθεί το ιστορικό χαμηλό του τραπεζικού δείκτης συν το γεγονός πως η υψηλή κεφαλαιοποίηση υπέστη σοβαρότατες πιέσεις (FTSE Large Cap -2,8% έναντι -2,67% του ΓΔ) η τεχνική εικόνα, μόνο αισιόδοξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

  Θεμελιώδης εικόνα 

  Εδώ τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα καθώς, τόσο η ευκολία και οι χαμηλές αποδόσεις με τις οποίες δανείζεται η χώρα, όσο και οι ξένες επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί, δίνουν έναν σαφώς πιο αισιόδοξο τόνο.
  Ο οποίος τόνος όμως, κάθε άλλο παρά είναι αρκετός για να καλύψει:
  Α. την ανεξέλεγκτη (τουλάχιστον στις εντυπώσεις) προέλαση της πανδημίας, 
  Β. την απογοητευτική εκτέλεση του προϋπολογισμού όπου οι "τρύπες" διευρύνονται όλο και περισσότερο, την ώρα ακριβώς που θα έπρεπε να μικραίνουν,
  Γ. τους προβληματισμούς που προκαλεί η εμμονή κυβερνητικών στελεχών να επιμένουν σε αισιόδοξα σενάρια, την στιγμή που και ο πλέον αδαής περί τα μακροοικονομικά, βλέπει ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς την υλοποίηση σεναρίων, σημαντικά δυσμενέστερων από εκείνα που υπήρχαν μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού.

  Εκτός των παραπάνω, υπάρχει η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς και της αποπληρωμής του κουπονιού των CoCos, τον Δεκέμβριο. Για την οποία επικρατεί έντονη ανησυχία στην αγορά.

  Η στήλη είχε ασχοληθεί εκτενώς (εδώ, εδώ και εδώ) με το συγκεκριμένο ζήτημα, το Νοέμβριο του 2015. Είχε τότε επισημάνει τα (πολλά) προβλήματα που "έκρυβε" ο συγκεκριμένος τρόπος υλοποίησης του (χρησιμότατου αλλά ιδιαίτερα τεχνικού και "δύσχρηστου") εργαλείου των Contingent Convertible Bonds, γνωστότερων ως CoCos. Τα προβλήματα αυτά, κάνουν πλέον έντονη την παρουσία τους και προκαλούν εύλογα ερωτήματα για την τύχη της τράπεζας με το μεγαλύτερο ενεργητικό στην χώρα και όλων των συστημικών "αδελφών" της. 
  Αυτονόητα επομένως, και για τη ίδια την οικονομία. 
  Οποιαδήποτε δε πρόταση για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, πριν την υλοποίηση της bad bank ή άλλου σχεδίου απαλλαγής των βεβαρημένων ισολογισμών των τραπεζών από τα (παλιά και νέα), NPLs, αποτελεί μια εξαιρετικά κακή ιδέα. Ιδέα η οποία μπορεί μόνο να πολλαπλασιάσει την αβεβαιότητα και την ανησυχία. 

  Τι πρέπει να γίνει;  

  Πολλά! Πάρα πολλά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε πάρα πολλά πεδία, πέρα από αυτό της οικονομίας. Διαφορετικά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα ψάχνει σε λίγο, να βρει επενδυτές με το στυλ του Διογένη του Κυνικού! Τριγυρίζοντας με το φανάρι γύρω, γύρω και δεν θα βρίσκει!

  Η αγορά τα φωνάζει! Δυνατά και καθαρά! Μην σας πω, ότι ουρλιάζει ζητώντας τα όσα θέλει να δει να γίνονται! Πολύ φοβάμαι όμως πως κανείς δεν την προσέχει! Κανείς δεν την ακούει! Ούτε καν, τα "έμπειρα στα της αγοράς" κυβερνητικά στελέχη! Δυστυχώς…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ