Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Οκτ-2020 00:04

  Θα είναι το 2020, deja vu του 2016;

  Θα είναι το 2020, deja vu του 2016;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το άνοιγμα της κάλπης στην υπερδύναμη βρίσκεται μόλις 8 ημέρες μακριά. Η Τρίτη 3 Νοεμβρίου θα καθορίσει τις τύχες του πλανήτη, σε περισσότερους από έναν τομείς. Κάθε προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ επηρεάζει την πορεία του πλανήτη. Άλλοτε πολύ σημαντικά και άλλοτε όχι ιδιαίτερα πολύ, αλλά επηρεάζει πάντα. 

  Συνηθίζεται να λέγεται ως κλισέ ότι "εκλογές αυτές είναι πολύ κρίσιμες", στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, λόγω των τεράστιων διαφορών σε θέσεις, απόψεις, ηθική στάση κ.λπ. μεταξύ των δύο υποψηφίων, πρόκειται για μια αναντίρρητη πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα της 58ης προεδρικής εκλογής στις ΗΠΑ θ’ αλλάξει την πορεία του πλανήτη. Είτε προς το σημαντικά καλύτερο, είτε προς το αξιοσημείωτα χειρότερο.

  Η στήλη, με την ευγενική συμβολή του φίλου, διακεκριμένου νομικού και Διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών Νικόλα Νικολαΐδη ο οποίος, μεταξύ άλλων, διαθέτει πολυετή εμπειρία στα της υπερδύναμης, θα σας παρουσιάσει την κατάσταση στο εκλογικό τοπίο και κάποια από τα πιθανά σενάρια.

  Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

  Μετά και το 2ο debate, της προηγούμενης εβδομάδας, η εικόνα δείχνει ξεκάθαρη. Επιφανειακά τουλάχιστον. Ο πρώην Αντιπρόεδρος Joe Biden, προηγείται στις δημοσκοπήσεις του συνόλου των ψήφων με μία μέση διαφορά που ξεπερνά τις 8 ποσοστιαίες μονάδες, στο σύνολο της χώρας. Ενδεικτικά για λόγους σύγκρισης, στις προηγούμενες εκλογές κατά την ίδια χρονική περίοδο, η Hilary Clinton προηγείτο του Προέδρου Trump, με 2,6% και κέρδισε τελικά (στο σύνολο των ψήφων) με 2,1...

  Αυτή η διαφορά όμως, πέραν από παράγοντας αισιοδοξίας για τους Δημοκρατικούς, πρακτικά δεν λέει και πολλά πράγματα. Ακριβώς λόγω του συστήματος εκλογής μέσω εκλεκτόρων αλλά και της "αποτυχίας" των gallops στην προηγούμενη αναμέτρηση να προβλέψουν όχι μόνο τον νικητή σε ψήφους, αλλά και σ’ εκλέκτορες. 

  Τα επιμέρους ποιοτικά στοιχεία όμως, επιβεβαιώνουν το καθαρό προβάδισμα Μπάιντεν, με περισσότερους από έναν τρόπους. Ενώ τα σενάρια πιθανής του ήττας εφόσον κερδίσει το σύνολο των ψήφων με διαφορά μεγαλύτερη του 4%, είναι ανύπαρκτα.

  Ακόμη και εάν δεχθούμε ότι επιβεβαιώνονται τα περιθώρια λάθους πλήρως αντίστροφα για τους 2 υποψηφίους (κάτι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να γίνει) και πάλι ο αντιπρόεδρος του Barack Obama θα κερδίσει με διαφορά μεγαλύτερη του 3%.

  Αυτά, για το σύνολο των ψήφων.

  Οι μετρήσεις ανά τις Πολιτείες, δείχνουν επίσης άνετη επικράτηση του Δημοκρατικού διδύμου, με 11 από αυτές να είναι μεν διεκδικήσιμες από αμφότερα τα στρατόπεδα, αλλά στις περισσότερες να υπάρχει αξιοσημείωτο προβάδισμα των Biden-Harris.

  Ο γενικός κανόνας θέλει τους Δημοκρατικούς υποψηφίους να κερδίζουν στα αστικά κέντρα και τα προάστια τους ενώ ο Donald Trump προηγείται κυρίως στον θρησκευόμενο Νότο και τις αγροτικές περιοχές.

  Τα 11 "έπαθλα" είναι τα εξής:
  Florida
  Georgia
  North Carolina
  Ohio
  Iowa (ναι, η παραδοσιακά και βαθιά, Ρεπουμπλικανική Αϊόβα "παίζεται" με ορισμένα polls να δίνουν μάλιστα διακριτό προβάδισμα στους Δημοκρατικούς. Ο μέσος όρος για όλες τις μετρήσεις πάντως δίνει μικρό προβάδισμα 0.8% στον Joe Biden. Άλλο ένα επίτευγμα Trump.)
  Arizona
  Nevada 
  Texas
  Pennsylvania
  Wisconsin και
  Michigan.

  Όλες πλην Nevada, το 2016 κερδήθηκαν από τον Τραμπ. Το 2020 ο σημερινός Πρόεδρος δεν έχει περιθώρια να χάσει περισσότερες από 3 από αυτές και είναι φαβορί μόνο σε Ohio και Texas… Χρειάζεται δε απαραιτήτως το τελευταίο ή την Florida! Εάν απωλεσθούν αυτές  για τους Ρεπουμπλικάνους, η νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη ώρα ΗΠΑ (ξημερώματα με πρωί, Ελληνική ώρα), θα είναι πολύ σύντομη…Αντίθετα ο Joe Biden, χρειάζεται μόλις 4 στις 11 διεκδικούμενες πολιτείες, για να "κλειδώσει" την νίκη του. Οι μετρήσεις τον δίνουν ως φαβορί σε 5…

  Μερικοί αναλυτές θεωρούν ως αμφισβητήσιμη την ψήφο της Minnesota, επειδή το 2016 είχε κερδηθεί οριακά από την κυρία Κλίντον. Αν όμως βάλουμε στην εικόνα την παράδοση (κερδίζουν επί δεκαετίες οι Δημοκρατικοί) και το γεγονός ότι ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων δείχνει ολοκάθαρο προβάδισμα (>5%) στο "μπλε" δίδυμο, η όποια ταλάντευση στο αποτέλεσμα, μοιάζει πολύ δύσκολη…

  Η γενική εικόνα στους αριθμούς των εκλεκτόρων, όπως τους ανιχνεύει ο Larry Sabato καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και θεωρούμενος εκ των κορυφαίων πολιτικών αναλυτών στις ΗΠΑ, έχει ως εξής:
  Δημοκρατικοί 290, Ρεπουμπλικάνοι 163 και Αμφίβολοι 85!
   

  Τι πρέπει να προσέχει κανείς;

  Υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία, αν δεν καθορίσουν σε απόλυτο βαθμό, θα παίξουν κρίσιμους ρόλους στην τελική έκβαση των Αμερικανικών εκλογών. 

  Πρώτο απ’ όλα το γεγονός ότι έχουν ήδη ψηφίσει περισσότεροι από 56 (πενήντα έξι!) εκατομμύρια Αμερικανών, επί συνόλου εγγεγραμμένων περί τα 153 εκατομμύρια και ενώ το 2016 είχαν ψηφίσει συνολικά 138 εκατομμύρια. Αυτό μεταφράζεται σε πιθανό αριθμό ψηφισάντων μέσω επιστολικής ψήφου και early voting, περί τα 80 εκατομμύρια! 

  Πραγματικά τεράστιος αριθμός που, θεωρητικά τουλάχιστον, οδηγεί σε νέο ρεκόρ προσέλευσης! Οι εκτιμήσεις μιλούν για ποσοστό μεγαλύτερο του 62% το οποίο, και πάλι θεωρητικά, ευνοεί σημαντικά του Δημοκρατικούς. 

  Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα μέχρι την Τρίτη, είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης. Όσο η κοινή γνώμη παραμένει επικεντρωμένη στην πανδημία, πεδίο όπου ο νυν Πρόεδρος έχει την χειρότερη απόδοση στον κόσμο, βελτίωση δεν θα δει. Εάν αυτός και το επιτελείο του κατορθώσουν να στρέψουν την προσοχή και το διακύβευμα στην οικονομία, οι πιθανότητες των Ρεπουμπλικάνων να παραμείνουν στον Λευκό Οίκο, θ’ ανέβουν.

  Τρίτος παράγοντας που πρέπει να διατηρήσει το ενδιαφέρον μας είναι η υγεία των μονομάχων. Τόσο ως προς την CoViD-19, όσο και γενικότερα. Πρόκειται για δύο άτομα προχωρημένης ηλικίας (ο Donald Trump έχει περάσει τα 74, ο Joe Biden ta 77) και οι ξαφνικές περιπέτειες υγείας, είναι εξαιρετικά πιθανές και οτιδήποτε σχετικό, επηρεάζει τους ψηφοφόρους. Βέβαια αμφότεροι οι υποψήφιοι λαμβάνουν την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη απ’ οποιονδήποτε άλλον, αλλά οι εκπλήξεις δεν μπορούν ν’ αποκλειστούν.

  Τέλος, θα πρέπει να παρακολουθούνται τυχόν απρόοπτα που θα μπορούσαν ν’ αλλάξουν τις αποφάσεις μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων, όπως π.χ. μια δήλωση κάποιου σημαίνοντος Δημοκρατικού (π.χ. υπέρ αυξήσεως των φόρων σε χαμηλότερα εισοδήματα των $400 χιλ./έτος σημείο το οποίο αποτελεί την κομματική θέση) που θα μπορούσε να οδηγήσει σημαντική μερίδα μελών του κόμματος του Ελέφαντα, να επανέλθουν "στο μαντρί", αν και έχουν δηλώσει πως θα στηρίξουν τον "υπναλέο (κατά Τραμπ μόνο) Τζο"

  Ποιος θα κερδίσει, τελικά;

  Από τη μία πλευρά, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η επικράτηση του Δημοκρατικού ticket, είναι το πιθανότερο σενάριο. Το ζητούμενο εκεί είναι με ποιο ποσοστό, διότι αυτός θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας για τον έλεγχο του Κογκρέσου και την πορεία του downballot (εκλογή κυβερνητών και άλλων αιρετών αξιωματούχων) ώστε να μην υπάρξουν απρόβλεπτα εμπόδια στην εφαρμογή των πολιτικών του νέου Προέδρου.

  Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Trump έχει αποδείξει ότι γνωρίζει ν’ ανατρέπει μάχες και να κερδίζει αποτελέσματα. Και 8 ημέρες είναι πολύ μεγάλος πολιτικός χρόνος. 
  Οπότε, όλα είναι δυνατά…

  Μείνετε συντονισμένοι στη συχνότητα της στήλης, διότι δεν είναι καθόλου απίθανο να χρειαστεί η παρακολούθηση των γεγονότων, μέχρι και το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, μέχρι και την τελευταία νότα της Χοντρής Κυρίας…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ