Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 00:03

  P.E.S.T. δεν σημαίνει παράσιτο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επένδυση που εξήγγειλε στις αρχές της εβδομάδας η Microsoft για την Ελλάδα, αμφισβητήθηκε από πολλούς. Ανεξαρτήτως των κινήτρων της, αυτή η αμφισβήτηση, στερείται βάσης.

  Έχει τονισθεί κατ’ επανάληψη ότι οι ξένες επενδύσεις δεν θα έρθουν στην Ελλάδα, απλά επειδή είναι όμορφος τόπος και έχει μεγάλη ηλιοφάνεια. Ακόμη και οι τουριστικές επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερες προϋποθέσεις από "λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου", για να υλοποιηθούν αποδοτικά και να λειτουργήσουν κερδοφόρα. 

  Αυτές οι προϋποθέσεις ελέγχονται με διάφορα εργαλεία management. Ένα από αυτά ίσως το πλέον διαδεδομένο, ονομάζεται P.E.S.T. analysis (Political, Economical, Socio-cultural & Technological – Πολιτική, Οικονομική, Κοινωνιοπολιτισμική & Τεχνολογική ανάλυση). Ουσιαστικά πρόκειται για μια μέθοδο αξιολόγησης των δυνατοτήτων του εκάστοτε υπό εξέταση αντικειμένου, στην περίπτωση των ξένων επενδύσεων, αυτών  της υποψήφιας ως επενδυτικό προορισμό, χώρας.

  Ανάλογα με το είδος της επένδυσης π.χ.  εάν ανήκει στον πρωτογενή ή στον δευτερογενή ή στον τριτογενή παραγωγικό τομέα, εάν παρέχει υπηρεσίες κ.ο.κ.) η ανάλυση προσαρμόζεται και αναδιαμορφώνονται ή και προστίθενται κάποιοι επιπλέον τομείς. Οι πλέον συνηθισμένες προσθήκες, ειδικά σε επενδύσεις που σκοπεύουν στην παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας (τα Cloud Data Centers, οπωσδήποτε ανήκουν σε αυτές) είναι εκείνες της αξιολόγησης του υπάρχοντος νομικού πλαισίου και των περιβαλλοντικών συνθηκών.

  Οι προσθήκες αυτές, μεταβάλλουν το P.E.S.T. σε P.E.S.T.L.E. (Political, Economical, Socio-cultural, Technological, Legal & Environmental analysis - Πολιτική Οικονομική Κοινωνιοπολιτισμική, Τεχνολογική, Νομική και Περιβαλλοντική ανάλυση).

  Εταιρείες της επιρροής στην αγορά και του μεγέθους της Microsoft, δεν κινούνται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ούτε κατά… μισό χιλιοστό, εάν πρώτα δεν έχουν όλη την πληροφόρηση που θεωρούν απαραίτητη, διαθέσιμη και πολύ σωστά αξιολογημένη. 

  Για αυτό, μπορείτε να είστε 100% σίγουροι. Ο λόγος, απλός: δεν θα ήταν οι οργανισμοί που είναι, εάν δεν το έκανα, εάν δεν έθεταν εξ αρχής συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους κατόπιν ακολουθούσαν κατά γράμμα και χωρίς καμία απολύτως λοξοδρόμηση.

  Όταν λοιπόν ακούμε ότι η Microsoft ή κάποιος άλλος τεχνολογικός γίγαντας, ή κάποιος βιομηχανικός "αδερφός" τους ή κάποια Ευρωπαϊκή ενεργειακή "αδερφή" τους, αποφάσισαν να επενδύσουν κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι γνωρίζουν πολύ καλά π.χ.  τι σημαίνει και τι ακριβώς κάνει η Ελληνική Αρχαιολογική υπηρεσία, πόσο και για ποιο διάστημα θα βρίσκεται στην εξουσία η τρέχουσα κυβέρνηση, σε ποιον και πόσο βαθμό υπάρχουν γραφειοκρατία και διαφθορά, εάν το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακριβό κ.ο.κ. Πιθανότατα γνωρίζουν όλα όσα είναι απαραίτητα για την υλοποίηση και λειτουργία της επένδυσής τους καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θ’ αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε εμπόδιο, καλύτερα κι από έναν μόνιμο κάτοικο της χώρας.

  Τα γνωρίζουν αφενός διότι είναι αυτοί που είναι και αφετέρου επειδή, εννέα στις δέκα φορές που πραγματοποιούν μια επένδυση, έχουν ήδη προχωρήσει μ’ επιτυχία σε κάποια αντίστοιχη κίνηση, κάπου αλλού. Είτε στο εσωτερικό της δικής τους χώρας, είτε σε κάποια άλλη.

  Στην περίπτωσή μας, το αξιοθαύμαστο δημιούργημα του Bill Gates και του αείμνηστου Paul Allen, διαθέτει κάποιου είδους εγκαταστάσεις σχεδόν σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ και σε όλες σχεδόν, τις μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Σκανδιναβία κ.λπ.). Όπως επίσης στις αντίστοιχες της Αφρικής της Ασίας, της Ωκεανίας και της Λατινικής Αμερικής! 

  Το OneDrive, η "μικρή" πλατφόρμα cloud της Microsoft (απευθύνεται κυρίως σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις, προσφέροντας κυρίως φθηνό και άφθονο χώρο αποθήκευσης) και η μεγάλη "αδερφή" της Azure (απευθύνεται σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, προσφέροντας εκτός από storage,διαχείριση εφαρμογών, outsourcing capacity κ.λπ.), λειτουργούν ήδη σε εκατοντάδες τοποθεσίες ανά τον πλανήτη και για αρκετά χρόνια. 

  Λέτε να μην τα καταφέρει στην Ελλάδα; Δύσκολο το βρίσκω. Το ερώτημα που θα έπρεπε κανονικά όλοι να κάνουμε, είναι άλλο: Τι έχει δει στην Ελλάδα το "θηρίο" του Seattle, που δεν έχουμε δει εμείς; 

  Αυτή είναι η ερώτηση τους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Ναι, πολύ σωστά διαβάζετε, του τρισεκατομμυρίου! Σαν μέγεθος του Ελληνικού ΑΕΠ! Γιατί όχι;

  Μήπως αξίζει να αφιερώσουμε σε αυτήν την ερώτηση, λίγο περισσότερο από τον χρόνο μας;  
  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Σ.Σ. Pest = το παράσιτο. Εντελώς άσχετη έννοια με θέμα του κειμένου, φυσικά.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ