Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 00:03

  Τεμνόμενοι… παράλληλοι άξονες!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη Δευτέρα κατατέθηκε σύμφωνα με τις νόμιμες προθεσμίες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης κάτι περισσότερο από εντυπωσιακούς, στο βασικό σενάριο του 2021.

  Το προσχέδιο θα εξετασθεί λεπτομερώς μόλις πάρει την τελική του μορφή, αλλά για την ώρα παρέχει μια αρκετά σαφή εικόνα των εκτιμήσεων του υπουργείου για την πορεία της οικονομίας, την επόμενη χρονιά.  

  Υπό την προϋπόθεση πως η ένταση της πανδημίας μειώνεται στο πέρασμα του χρόνου, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει "βίαιη" ανάκαμψη σχήματος V. Μιλά για ύφεση -8,2% φέτος και ανάκαμψη της τάξης του 7,5%, το επόμενο έτος. 

  Σίγουρα, μία εντυπωσιακότατη εναλλαγή κατευθύνσεων της οικονομίας. Το αυτονόητο και εύλογο ερώτημα είναι, εάν και κατά πόσο αποτελεί έναν εφικτό στόχο!

  Η απάντηση εξαρτάται από δύο άξονες. Δύο άξονες, πάνω στους οποίους στηρίζεται το προσχέδιο. Το "παράδοξο" του πράγματος έγκειται στο γεγονός πως, ενώ οφείλουν να είναι παράλληλοι, ταυτοχρόνως τέμνονται! Παλαβό και μαθηματικά αδύνατο, αλλά πραγματικό. Η επιτυχία των εκτιμήσεων εξαρτάται από: 

  Α. Εάν και σε ποιο βαθμό θα επαληθευτεί η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για ύφεση -8,2% και 

  Β. Τη γενικότερη πορεία της πανδημίας, δηλαδή την ευρύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας από όλους μας. Εάν κατορθώσουμε ν’ ατονήσει η πανδημία, όλα θα είναι καλύτερα και στην οικονομία. Εάν συνεχιστούν τα φαινόμενα απειθαρχίας και αναίτιας έκθεσης στους κινδύνους της CoViD-19, όταν έρθουν οι χαμηλότερε θερμοκρασίες και οι συνθήκες ευνοούν την διάδοση του SARS-CoV-2, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα και από τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. 

  Δεν χρειάζεται να έχει κανείς κρυστάλλινη σφαίρα για να δει πως οι θετικές εξελίξεις και για τους δύο, είναι άκρως αμφίβολη. Τα (μακράν;) κάτω των αναθεωρημένων στόχων τουριστικά έσοδα από τη μία και οι καθημερινές ανεύθυνες συμπεριφορές μιας μερίδας πολιτών από την άλλη,  κάθε άλλο παρά προδιαθέτουν για θετική έκβαση.

  Η αισιόδοξη νότα όμως υπάρχει και έρχεται από την "επενδυτική καταιγίδα" που ανακοινώθηκε προχθές. Μπορεί τα έργα που την αποτελούν, με την εξαίρεση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft, να μην προσδίδουν κανέναν ιδιαίτερα μακρόπνοο χαρακτήρα στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όμως τα €4 δισ. που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα το 2021 από αυτά, ισοδυναμούν με περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ. Πρόκειται για μια σημαντικότατη αναπτυξιακή ένεση. 

  Βέβαια τα τσιμέντα και τα φωτοβολταϊκά, παρότι είναι μια χαρά και καλοδεχούμενες επενδύσεις, δεν προσδίδουν καμία προστιθέμενη αξία, δηλαδή δεν εξυπηρετούν τη μεγαλύτερη ανάγκη της ελληνικής οικονομίας στις συγκεκριμένες συνθήκες. Ευτυχώς για τον επόμενο (τουλάχιστον) χρόνο, το κενό αυτό καλύπτεται μέσω της δέσμευσης του τεχνολογικού γίγαντα για επιμόρφωση 100.000 Ελλήνων σε ειδικές, ψηφιακές δεξιότητες. Αυτό αρκεί. Για το 2021...

  Εάν στα παραπάνω προστεθεί το γεγονός πως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου λόγω CoViD-19, στις αρχές του επόμενου έτους θα αρχίσουν οι κύριες εργασίες στο project του Ελληνικού, εργασίες οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν αρκετές θέσεις απασχόλησης και να εισφέρουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην οικονομία το 2021, η εικόνα βελτιώνεται σημαντικά. 

  Ανακεφαλαιώνοντας, τα όσα προβλέπει το προσχέδιο σχετικά με την ανάπτυξη το 2021, είναι μεν εφικτά αλλά για να επιτευχθούν, απαιτείται πολλή, σκληρή και έντονη δουλειά απ’ όλους. Από τον κάθε ένα κάτοικο αυτής της χώρας και από όλους μαζί. Ακόμη κι έτσι, η επιτυχία δεν είναι δεδομένη. Ζούμε σε καιρό πανδημίας, αποδεδειγμένα παντελώς απρόβλεπτης.

  Στην περίπτωση αποτυχίας βέβαια, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Δεν θα είναι δα και η πρώτη φορά που θα βρεθεί εκτός στόχων ένας Ελληνικός προϋπολογισμός. Και πιθανότατα, ούτε η τελευταία φοβάμαι!

  Στη χειρότερη, θα χρειαστεί η υπογραφή ενός ακόμη Μνημονίου! Σιγά το δύσκολο! Μαθημένοι πια! Ή μήπως όχι;

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ