Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2020 00:04

  Δημιουργική ασάφεια και όπου βγει;

  Δημιουργική ασάφεια και όπου βγει;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτν Τραμπ ότι ανιχνεύθηκε θετικός στον κορονοϊό, δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα. Τόσο στο εσωτερικό της μοναδικής υπερδύναμης, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα προβλήματα δε αυτά, μεγεθύνονται ακόμη περισσότερο με την τακτική σύγχυσης και παραπληροφόρησης, που μοιάζει να εφαρμόζει ο Λευκός Οίκος.

  Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν ενήμερος του προβλήματος που αντιμετώπιζε, από το βράδυ της Τετάρτης. Αλλά συνέχισε τις δραστηριότητές του κανονικά έως το απόγευμα της Παρασκευής. 

  Η πληροφορία προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και πολλά ερωτηματικά καθώς, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο πρόεδρος είχε συμμετάσχει σε δείπνο μεγάλων χρηματοδοτών της εκστρατείας του. Στο γκαλά συμμετείχαν πρωτοκλασάτα στελέχη της καμπάνιας και σημαντικότατοι οικονομικοί παράγοντες ολόκληρης της χώρας.

  Ο πανικός που ξέσπασε σε κάποιους κύκλους, ήταν απόλυτα δικαιολογημένος. Τουλάχιστον ως προς το περιβάλλον Τραμπ! Ήδη ο πρώην κυβερνήτης του New Jersey (πολιτείας όπου έγινε το γκαλά) και στενότατος συνεργάτης του Προέδρου Chris Christie,  είναι επιβεβαιωμένα θετικός στον ιό και έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο. Επίσης έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικοί ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα Bill Stepien, η σύμβουλος του Προέδρου Kellyanne Conway, τρεις ανταποκριτές μέσων ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο και συνολικά περισσότεροι από 10 άνθρωποι του προεδρικού περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα  η νόσος δείχνει να έχει "διεισδύσει" για τα καλά και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, καθώς έχει βρεθεί θετική η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος, Ronna McDaniel! Αυτό που λέμε, ο κακός χαμός!

  Αυτή η "καταιγίδα" κρουσμάτων, όπως είναι φυσικό, έχει θορυβήσει βαθιά την Αμερικανική πρωτεύουσα (που μέχρι το Σάββατο παρουσίαζε μονοψήφιους αριθμούς κρουσμάτων ημερησίως)  και τα κέντρα εξουσίας των ΗΠΑ. Ο δε τρόπος διαχείρισης του θέματος από τον Λευκό Οίκο, διογκώνει ιδιαίτερα την αναταραχή και πολλαπλασιάζει τα πιθανά προβλήματα. 

  Στην αρχή ειπώθηκε πως το αποτέλεσμα του τεστ βγήκε την Παρασκευή, μετά "διαδόθηκε" ότι η ηγετική ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας σύστησε στον Πρόεδρο να μην προσέλθει στο δείπνο, κατόπιν ένας γιατρός από το επιτελείο που τον παρακολουθεί στο Walter Reed National Military Medical Center παραδέχθηκε κατά την ενημέρωση πως ο Πρόεδρος νοσούσε 72 ώρες  πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο (δηλαδή μετέδιδε ιό από την Τετάρτη το βράδυ), κατόπιν το αναίρεσε ως λάθος βιασύνης με… αυθόρμητη επιστολή του προς τον Λευκό Οίκο και το χάος ολοκληρώθηκε με "ανώνυμες πηγές" να αποκλείουν "οποιαδήποτε πιθανότητα να γνώριζε πριν την Παρασκευή ο Πρόεδρος πως είναι ασθενής". Όποιος βγάλει άκρη, κερδίζει "χρυσούν ορολόγιον", που λέγαν’ κι οι παλιοί!

  Αντίστοιχο "στρατηγικό χάος" ή, καλύτερα για να θυμηθούμε και μια δική μας ψυχή, ανάλογη "δημιουργική ασάφεια" προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει ο Λευκός Οίκος (δηλαδή η οικογένεια του Προέδρου, με κάποια πιθανή αλλά άγνωστο πόση συμμετοχή του ιδίου) και σε αυτή καθ’ εαυτή την κατάσταση της υγείας του Αμερικανού Προέδρου. Από τη μία μεριά δίνονται από την ομάδα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου στο γκρουπ των διαπιστευμένων ανταποκριτών "διαρροές" πως "τα ζωτικά στοιχεία του προέδρου, είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος" και από την άλλη ο ίδιος ο Donald Trump, στέλνει από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μηνύματα και βίντεο, όπου φαίνεται να είναι μια χαρά! Συμπέρασμα, έχουμε μπάχαλο!

  Σκαρφαλωμένοι στα κάγκελα οι αναλυτές, ο μέσος Αμερικανός πολίτης και όλοι ανεξαιρέτως οι διαχειριστές κεφαλαίων στην Wall Street και τον μισό πλανήτη. Δεν είναι μικρό πράγμα να πρέπει ν αποφασίσεις για δισεκατομμύρια και να μην ξέρεις εάν το ίδιο βράδυ η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα είναι ακυβέρνητη ή όχι; Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε ν’ αντικαταστήσει τον Πρόεδρο Trump ο αντιπρόεδρος Mike Pence, αλλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της Washington DC, της Indianapolis και των διεθνών αγορών, ξέρουν πολύ καλά ότι το μεγαλύτερο μέρος του έξυπνου χρήματος, θα προτιμούσε να δει Πρόεδρο τον… Bernie Sanders παρά τον… Spineless Mike, γνωστό και ως… The Lone Deranger! Πρόκειται για έναν τύπο ο οποίος έχει αρνηθεί να φορέσει μάσκα, επειδή… "θέλει να βλέπει τους άλλους στα μάτια"! Καταλάβατε…

  Είναι απόλυτα κατανοητοί οι λόγοι που ωθούν κάποιους στο 1600 της Λεωφόρου Πενσυλβάνια, να μην τηρούν τον νόμο πιστά και να θολώνουν τα νερά σχετικά με την υγεία του Αμερικανού ηγέτη. Όμως η υγεία του εκάστοτε Προέδρου, δεν καλύπτεται από ιατρικό απόρρητο για συγκεκριμένους λόγους. Αντίθετα, ο νόμος υποχρεώνει τους υπεύθυνους γιατρούς του Λευκού Οίκου, να ενημερώνουν την κοινή γνώμη, όσο το δυνατόν περισσότερο. Πόσω δε μάλλον τώρα, που βρισκόμαστε ήδη στις πρώτες φάσεις της εκλογικής διαδικασίας (έχουν ψηφίσει κάποια εκατομμύρια Αμερικανοί μέσω επιστολικής ψήφου και της διαδικασίας Early Voting, όπου επιτρέπονται), ενώ χρειάζονται λιγότερες από 30 ημέρες για το κλείσιμο της κάλπης και η γνώση της κατάστασης της υγείας των υποψηφίων Προέδρων, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία!

  Παρ’ όλα αυτά, τα μόνα στοιχεία που είναι δεδομένα και δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν, είναι η ημερομηνία των εκλογών (3 Νοεμβρίου) και η θητεία της παρούσας κυβέρνησης (20 Ιανουαρίου 2021). Αμφότερα συνταγματικά καθοριζόμενα και χωρίς (ρεαλιστική) δυνατότητα αλλαγής. 

  Όλες οι υπόλοιπες παράμετροι είναι "στον αέρα"! Παντελώς άγνωστες!

  Όλες οι απαντήσεις σε κρισιμότατα ερωτήματα, από ποιος θα είναι ο τελικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στην κάλπη, μέχρι το ποιος θα μπορεί να παραδώσει την εξουσία στον οποιονδήποτε είναι ο επόμενος πρόεδρος, εφόσον ο Πρόεδρος Τραμπ είτε, ο μη γένοιτο, αποδημήσει εις Κύριον, είτε κριθεί ως μη ικανός να συμμετάσχει στις εκλογές κ.λπ., είναι άγνωστες. Και η αναζήτηση τους οδηγεί σε ιδιαίτερα περιπετειώδη, νομικά μονοπάτια. Τα σενάρια χάους, είναι υπαρκτά και ουδείς μοιάζει να μπορεί να δώσει μια ξεκάθαρη λύση/απάντηση, σε κανένα.

  Σε αυτό το περιβάλλον, είναι αυτονόητο πως η όποια επιπλέον σύγχυση και ασάφεια, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά για ολόκληρη την υφήλιο. Ως γνωστόν, όταν κρυολογεί η Αμερικανική οικονομία, οι υπόλοιπες παθαίνουν από… ρινίτιδες έως… πνευμονίες.

  Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί τώρα, που όλες έχουν… κορονοϊό!
  Θα δούμε πολλά και παράξενα τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες! 
  Stay tuned! 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ