Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Οκτ-2020 00:04

  Trump-Biden 0-1, αλλά υπάρχει κι η Χοντρή…

  Trump-Biden 0-1, αλλά υπάρχει κι η Χοντρή…
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  To πρώτο debate μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump και του αντιπάλου του στις εκλογές του Νοεμβρίου, πρώην Αντιπροέδρου της χώρας Joe Biden, που έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου (για την Ελλάδα), σηματοδοτεί την είσοδο του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ, στην τελευταία και πιο έντονη περίοδο του.

  Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη προεδρικές συζητήσεις, στις επόμενες 3 εβδομάδες. Η μία στις 15 (Miami, Florida) και η δεύτερη στις 22 Οκτωβρίου (Nashville, Tennessee), ενώ θα γίνει επίσης ένα debate των υποψηφίων αντιπροέδρων Mike Pence (ο παρών αντιπρόεδρος) και Kamala Harris (Γερουσιαστής για την Καλιφόρνια και υποψήφια Αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, υπό τον Biden),  στις 7 Οκτωβρίου (Salt Lake City, Utah). Και οι τρεις συναντήσεις θα γίνουν στις 4.00 τα ξημερώματα της αντίστοιχης επομένης, για την Ελλάδα.

  Η προεδρική εκλογή στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσδιορίζεται από το Αμερικανικό Σύνταγμα και λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια, την πρώτη Τρίτη μετά την 1η Νοεμβρίου (εφέτος 3 Νοεμβρίου), με το σύστημα των εκλεκτόρων. Κάθε Πολιτεία της Ένωσης, διαθέτει τόσους εκλέκτορες, όσους Γερουσιαστές και Αντιπροσώπους εκλέγει στο Κογκρέσο. Το Σώμα των Εκλεκτόρων αποτελείται από 538 μέλη και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 270 μελών, για να εκλεγεί Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, με ξεχωριστές ψηφοφορίες για το κάθε αξίωμα. Οι εκλέκτορες συνεδριάζουν στην πρωτεύουσα της Πολιτείας τους την πρώτη Δευτέρα, μετά την δεύτερη Τετάρτη του Δεκεμβρίου και ψηφίζουν. Οι κάλπες ανοίγονται, καταμετρώνται οι ψήφοι και επισημοποιείται το αποτέλεσμα στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, από το Κογκρέσο.

  Ως γενικό κανόνα, οι εκλέκτορες ψηφίζουν τον υποψήφιο που πήρε τις περισσότερες στην Πολιτεία (με εξαίρεση τις Πολιτείες του Maine και της Nebraska που έχουν μια ελαφρά διαφορετική κατανομή ανά περιοχή εκλογής αντιπροσώπων και γερουσιαστών). Πολλές από αυτές μάλιστα, έχουν θεσμοθετήσει νομικά μέτρα (πρόστιμα, ποινικές κυρώσεις απώλεια δικαιωμάτων κ.ά.), ώστε οι εκλέκτορες να μην έχουν ελευθερία επιλογής. Υπάρχουν όμως πολλές εξαιρέσεις και διέξοδοι για τους εκλέκτορες που επιθυμούν να "αυτενεργήσουν" και το φαινόμενο του "μη έμπιστου εκλέκτορα" (faithless elector) έχει συμβεί επανειλημμένα, τόσο κατά τις προκριματικές εκλογές υποψηφίων των δύο κυρίαρχων κομμάτων (γίνονται με ίδια σχεδόν διαδικασία), όσο και κατά την επίσημη προεδρική εκλογή.

  Η οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ή τον χρόνο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, απαιτεί Συνταγματική Αναθεώρηση. Γεγονός που μεταφράζεται σε εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία στη νομοθετική υλοποίηση οποιονδήποτε αλλαγών.

  Η πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων, έδειξε ξεκάθαρα αυτό που οι περισσότεροι ακολουθούντες στενότερα την αμερικανική πολιτική σκηνή, γνώριζαν ήδη. Η 59η προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ θα έχει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα, ποτέ στην Ιστορία. Οι απαράδεκτοι τόνοι, οι συνεχείς διακοπές του αντιπάλου, οι επιπέδου πεζοδρομίου συμπεριφορές, τα σαθρά επιχειρήματα και η γενικότερη εικόνα, προδιαθέτουν για μία εξαιρετικά άσχημη συνέχεια. 

  Καθώς δε οι μετρήσεις στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, έδωσαν σαν νικητή τον Τζο Μπάϊντεν, ο οποίος αποφάσισε στη συγκεκριμένη περίσταση να κατέβει στο χαμηλότατο επίπεδο του Τραμπ, είναι πιθανότατο αυτή η συνέχεια να είναι ακόμη χειρότερη απ’ όσο την φανταζόμαστε, έως τώρα. Παραδοσιακά στις αμερικανικές εκλογές, τα χειρότερα συμβαίνουν τις 2 προτελευταίες εβδομάδες, πριν την κάλπη...

  Τα στοιχεία (μετρήσεις πρόθεσης ψήφου, δημοτικότητα κ.λπ.) για το τελικό αποτέλεσμα δείχνουν καθαρό προβάδισμα υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου στις αμφιταλαντευόμενες πολιτείες (swing states) που συνήθως κρίνουν το αποτέλεσμα, ενώ επίσης παρατηρείται μία πρωτοφανής, εντονότατη αρνητική στάση εναντίον των μεθόδων και της συμπεριφοράς του Ντόναλντ Τραμπ. Όχι μόνο εκ μέρους του Δημοκρατικού κόμματος, αλλά και από μεγάλη μερίδα στελεχών και απλών μελών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Χαρακτηριστική περίπτωση ο απόστρατος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, βετεράνος της επέμβασης στον Παναμά και της Καταιγίδας της Ερήμου, καθώς και πρώην υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Bush του Νεότερου, Colin Powell, μια προσωπικότητα με εξαιρετικά μεγάλη απήχηση στον μέσο Αμερικανό, τον έχει αποκηρύξει δημόσια, επανειλημμένα και με σκαιότατους χαρακτηρισμούς. 

  Η ιστορία όμως έχει δείξει πως ο Τραμπ, δεν παραδίδει τα όπλα εύκολα οπότε, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται ότι έχει κριθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι η γνωστή ρήση πως τίποτα δεν τελειώνει "πριν τραγουδήσει η Χοντρή Κυρία", πηγάζει από την λαϊκή σοφία της υπερδύναμης…

  Απομένουν 5 εβδομάδες μέχρι το τελικό "σφύριγμα" και πιθανότατα θα γίνουμε μάρτυρες πολλών και περίεργων. Σίγουρα έως το κλείσιμο της κάλπης, ίσως και μετά...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ