Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Σεπ-2020 00:04

  Γιατί τόσοι πολλoί θάνατοι;

  Γιατί τόσοι πολλoί θάνατοι;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα δεδομένα της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας, δείχνουν μια ξεκάθαρη επιδείνωση αποτελεσματικότητας. Κάτι δεν πάει καλά τον τελευταίο καιρό.

  Από την 31η Αυγούστου (10.134) έως και εχθές, 29 Σεπτεμβρίου (17.707), είχαν καταχωρηθεί στα συστήματα του ΕΟΔΥ 7.573 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα. Δηλαδή, σε λιγότερο από 30 ημέρες είχαν σημειωθεί τα  ¾ (74,72%) των κρουσμάτων που είχαν προηγουμένως σημειωθεί σε διάστημα 6 μηνών (το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα καταγράφηκε στις 27 Φεβρουαρίου)!

  Βέβαια, η διαφορά θα μπορούσε να εξηγείται (εύκολα) από τον σαφέστατα αυξημένο αριθμό τεστ που πραγματοποιούνται στη χώρα, τους τελευταίους 3-4 μήνες. Περισσότερα τεστ σε περισσότερους πιθανούς φορείς, προφανώς σημαίνουν εντοπισμό περισσοτέρων κρουσμάτων.

  Ο αυξημένος όγκος τεστ όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξηγήσει τον σημαντικά αυξημένο αριθμό θανάτων που σημειώθηκαν σε αυτό το διάστημα των 29 ημερών, ο οποίος φθάνει τους 115! Όταν στο αντίστοιχο διάστημα των προηγούμενων 6 μηνών είχαν σημειωθεί 260 θάνατοι, συνολικά! 

  Το εντυπωσιακό, αρνητικό αυτό στοιχείο γίνεται οφθαλμοφανές εάν κοιτάξει κανείς  την πορεία του αριθμού, "ομαλοποιημένη" με έναν κυλιόμενο μέσο όρο, 7 ημερών. Με αυτήν τη (συνήθη) μέθοδο εξομάλυνσης της καμπύλης, η διαφορά είναι αναμφισβήτητη. Ενώ στην αρχική περίοδο των 6 μηνών είχαμε ανώτατο μέσο όρο 5,1 θανάτους/ημέρα (5 & 7 Απριλίου), τις τελευταίες 29 ημέρες αυτός ο αριθμός έφθασε στους 6,4 θανάτους (27 Σεπτεμβρίου) από τους 2,9 ανά ημέρα όπου βρισκόταν στις 31 Αυγούστου. Δηλαδή οι θάνατοι υπερδιπλασιάστηκαν εντός 27 ημερών, κι εχθές έφθαναν τους 5,6.

  Τέτοιες διαφορές δεν μπορεί να είναι τυχαίες ή να οφείλονται σε συμπτώσεις! Έτσι απλά! Δεν μπορούν! Είναι ιδιαίτερα μεγάλες για να μην προέρχονται από κάποια σοβαρή αιτία!

  Η πρώτη λογική σκέψη, ρίχνει την ευθύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή/και τον αριθμό κλινών ΜΕΘ (Μονάδας Εντατικής Θεραπείας) και ΜΑΦ (Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας), αποκλειστικά για φροντίδα ασθενών CoViD-19. Μία προσεκτική προσέγγιση όμως, καταρρίπτει εύκολα έναν τέτοιο συλλογισμό. Αφενός η χωρητικότητα των κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, δεν έχει κορεσθεί ποτέ στη διάρκεια της πανδημίας και αφετέρου η σκέψη ότι το ΕΣΥ ξέχασε τις τελευταίες 29 ημέρες, να φέρνει σε πέρας μια δουλειά που τόσο πετυχημένα έκανε επί 6 μήνες, είναι εντελώς παράλογη. Επομένως, το σύστημα υγείας δεν φέρει ευθύνη. Τουλάχιστον ως προς το μέρος της φροντίδας των ασθενών…

  Τότε όμως, ποια είναι η αιτία αυτής της ιδιαίτερα δυσοίωνης εικόνας; 

  Οι υποθέσεις που μπορούν να γίνουν είναι πάρα πολλές. Όλες πλην μιας όμως απορρίπτονται εύκολα. Διότι π.χ.  δεν είναι δυνατόν να θεωρείται πως το στέλεχος του ιού που κτυπά στην Ελλάδα, είναι διαφορετικό ή έχει μεταλλαχθεί σημαντικά, από εκείνο που ταλανίζει όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Όχι στον βαθμό που να δικαιολογούνται οι πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιδόσεων.

  Ούτε μπορεί να θεωρηθεί π.χ. ότι τώρα ο ιός βρίσκει περισσότερο ευάλωτες τις ευπαθείς ομάδες στη χώρα μας, μετά τον Αύγουστο. Διότι απλούστατα, αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού, σε όμοιες με την Ελλάδα χώρες. Εάν συνέβαινε π.χ.  στην Ιταλία, θα βλέπαμε μια καταστροφή να εξελίσσεται εκεί...

  Η απάντηση που μπορεί να εξηγεί τόσους θανάτους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, είναι μία και μπορεί να βρίσκεται μόνο στα τεστ και στον τελικό αριθμό κρουσμάτων τα οποία καταγράφονται ως διαπιστωμένα, μέσω αυτών. Όπου λογικά, κρίνοντας από την προηγούμενη περίοδο, έχουμε διπλάσια ή και τριπλάσια κρούσματα από τα περίπου 320 κρούσματα/ημέρα που καταγράφονται επισήμως. 

  Με δύο πιθανές επιμέρους περιπτώσεις, να μπορούν να εξηγήσουν τι δεν υλοποιείται σωστά:

  Α. Είτε έχουμε μη ορθολογική χρήση των τεστ, ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες διάγνωσης, εάν π.χ. λόγω υπερβολικά ευρέως pooling δειγμάτων (διαδικασία ενοποίησης τους, ώστε να επιταχύνεται χρονικά το τεστ και να δημιουργούνται σημαντικές οικονομίες κλίμακας), εξαιτίας ανεπάρκειας γνώσεων, πόρων ή προσπάθειας εξοικονόμησης χρημάτων Τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

  Β. Είτε μη ορθής καταγραφής των διαπιστωμένων κρουσμάτων στα συστήματα του ΕΟΔΥ, λόγω κακής οργάνωσης, ανθρώπινων λαθών κ.λπ. Και εδώ οι δυσλειτουργίες θα  μπορούσαν να συμβαίνουν τόσο σε δημόσια εργαστήρια, όσο και σε ιδιωτικά!

  Φυσικά υπάρχει και η (προφανής) τρίτη περίπτωση, αυτή της σκόπιμης αλλοίωσης των αποτελεσμάτων, από την πλευρά των αρμοδίων, για επικοινωνιακούς λόγους. Κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει ν’ αποκλειστεί! Διότι θα απαιτούσε τη συμμετοχή υπερβολικά πολλών ατόμων (>30), οπότε η όποια λαθροχειρία θα γινόταν γνωστή, πολύ γρήγορα. Ενώ θα έπρεπε και να θεωρήσουμε πως η αλλοίωση δεν υπήρξε μόνο τις τελευταίες 29 ημέρες, αλλά για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που δεν δικαιολογείται από τα στοιχεία αλλά επίσης, δεν είναι λογικό!

  Το κρίσιμο ερώτημα φυσικά, είναι τι ακριβώς φταίει και πώς μπορούν να διορθωθούν τα όποια σφάλματα. Φταίει το Α ή το Β; Ή μήπως και τα δύο; Το πιθανότερο είναι πως συμβαίνει το τελευταίο. Έχουμε και μη ορθολογική χρήση και κακή οργάνωση σε διάφορα σημεία του συστήματος.

  Σε ποιο βαθμό το καθένα, είναι άγνωστο και χρειάζεται εμπεριστατωμένη έρευνα και μελέτη για να προσδιορισθεί. Είναι βέβαιο όμως, ότι αυτός ο βαθμός και το σύνολο του προβλήματος πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν και να διορθωθούν οπωσδήποτε και άμεσα. Ώστε αφενός να πάψει αυτή η μαθηματική αναντιστοιχία ν’ αμαυρώνει την εξαιρετικά θετική εικόνα της ελληνικής προσπάθειας έως τώρα, αλλά και πριν μεταβληθεί μία απλή αστοχία επικοινωνιακής φύσεως, σε σοβαρότατο υγειονομικό πρόβλημα που θα κοστίσει πολλές ανθρώπινες ζωές, αφετέρου.

  Ας μην αυτοκτονήσει η Ελλάδα από δική της αμέλεια, για μία ακόμη φορά…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020