Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Σεπ-2020 00:03

  O Σωκράτης και το πολιτικό κόστος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα τελευταία σαράντα και χρόνια, είναι η ασύνορη και ανεξέλεγκτη απείθεια και ασέβεια προς τους νόμους!

  Από το 1981 και ύστερα, η εφαρμογή του νόμου στην Ελλάδα, εξαρτάται από τον κομματικό χρωματισμό και τον βαθμό πρόσβασης του εκάστοτε παραβάτη, στα κέντρα αποφάσεων.

  Φυσικά, δεν ήταν έτσι τα πράγματα, εξ αρχής. Η κατρακύλα ξεκίνησε από μικρά και "ανόητα" ή "ασήμαντα" περιστατικά από "έλα μωρέ τώρα, παιδιά είναι", πέρασε από το "δωράκι" που μπορούσε να πάρει ένας αξιωματούχος του κράτους, αλλά δεν έπρεπε "να φτάνει και το μισό δισεκατομμύριο δραχμές", κι έφτασε στις σχολικές καταλήψεις των αρχών της δεκαετίας του '90. Εκεί όπου, ανάμεσα στ’ άλλα, ενηλικιώθηκε πολιτικά και ο μέγας πολιτικός που ακούει στο όνομα, Αλέξης Τσίπρας.

  Τρανό παράδειγμα της μετατροπής μιας Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας σε ασύδοτη Μπανανία της υποσαχάριας Αφρικής, τα Δεκεμβριανά του 2008. Όπου, με πρόσχημα τη δολοφονία ενός εφήβου από αστυνομικό, μεταβλήθηκε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα σε πραγματικό πεδίο μάχης. Δεν έμεινε κολυμπηθρόξυλο. 

  Με αυτόν τον τρόπο βέβαια, φτάσαμε να γίνονται παρανάλωμα του πυρός αθώοι άνθρωποι, μέσα στο κέντρο της Αθήνας και οι δολοφόνοι τους να σουλατσάρουν ελεύθεροι και να χαμογελούν σαρκαστικά και προκλητικά, σίγουροι πως την έχουν γλιτώσει για πάντα. Γιατί, ενώ η μισή πόλη ξέρει τα ονόματά τους, κανείς δεν έχει τα… αυτιά να τους καθίσει στο σκαμνί για να πληρώσουν τα εγκλήματά τους. ΚΑΝΕΙΣ απολύτως...

  Η κατρακύλα συνεχίζεται, αδιάλειπτη. Με αμείωτη, αν όχι αυξανόμενη, ταχύτητα και πάτος μοιάζει να μην υπάρχει.

  Μόλις προχθές, οι κάτοικοι του χωριού των Καμένων Βούρλων έγραψαν το νόμο και τα όργανά του, εκεί που δεν πιάνει μελάνι και απαγόρευσαν στην αστυνομία, μπλοκάροντας την φυσική πρόσβαση, να μεταφέρει σε ήδη νοικιασμένο ξενοδοχείο, 39 ανήλικους πρόσφυγες, όπου θα παρέμεναν προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσπαθήστε να φανταστείτε αυτό το πράγμα να συμβαίνει σε μια άλλη χώρας της ΕΕ, π.χ. την Ολλανδία ή τη Γερμανία. Προσπαθήστε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε σε αυτές τις χώρες, εάν κάποιοι πολίτες, ετσιθελικά και με "τσαμπουκά", προσπαθούσαν ν’ ακυρώσουν εντολές της Πολιτείας...

  Ή εάν, ένα μάτσο... καλόπαιδα, έκανε κατάληψη σε δημόσια περιουσία και εμπόδιζε, και πάλι ετσιθελικά και μ ε"τσαμπουκά", τη χρήση της από τους άλλους πολίτες, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες σε περίπου 500 ελληνικά σχολεία. 

  Θα σας πω μόνο ότι στη Μεγάλη Βρετανία, εάν ενήλικας δεν αποτρέψει ανήλικο υπό την επιμέλειά του από  διάπραξη παρανομίας, θα στερηθεί του δικαιώματος αυτής της επιμέλειας σχεδόν την ίδια στιγμή και θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη. Όχι μόνο για την κακή επιμέλεια αλλά και για τυχόν συνέπειες (αποζημιώσεις κ.λπ.) που προκλήθηκαν από την παράνομη πράξη.

  Στην Ελλάδα όμως, απλά η αρμόδια υφυπουργός δηλώνει πως "θεωρεί ότι οι καταλήψεις θα σβήσουν σιγά, σιγά", ενώ η περιουσία των φορολογουμένων καταστρέφεται, η μεγάλη πλειονότητα των μαθητών στερείται το δικαίωμα στη γνώση, χώρα χάνει χρόνο που δεν διαθέτει και όλα καλά, όλα ανθηρά.

  Τα παραδείγματα από αντίστοιχες, αντιδημοκρατικές και ασύδοτες συμπεριφορές, όπου ο νόμος γίνεται πατσαβούρι στα κέφια του κάθε τρελαμένου "που δεν γουστάρει να...", είναι αναρίθμητα (πλατείες, λαθρομετανάστες, αυτοδικίες κ.ο.κ.). Η λίστα δεν έχει τελειωμό...

  Αν όμως το φαινόμενο δεν σταματήσει και δεν σταματήσει άμεσα, αυτή που θα έχει τέλος και μάλιστα σύντομο και πολύ κακό, είναι η χώρα. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το πράξει. Εάν δεν δοθεί το κατάλληλο παράδειγμα από τα μέλη της, οτιδήποτε άλλο, είναι δώρο άδωρο. 

  Υπάρχει μια σημαντική παρεξήγηση, όσον αφορά τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Διαχειρίζεται καυτά ζητήματα σαν τις καταλήψεις ή την ανυπακοή στα μέτρα προστασίας από την CoViD-19, με τη λογική του "ώριμου φρούτου" και τη διαδικασία του "κλοτσήματος του ντενεκέ πιο κάτω". Όπως ακριβώς έκανε  η συντριπτική πλειοψηφία των προκατόχων της, από τον φόβο του πολιτικού κόστους.

  Όμως αυτή η κυβέρνηση, ΔΕΝ εξελέγη για κανέναν από τους λόγους που εξελέγησαν (σχεδόν) όλοι οι προκάτοχοί της.

  Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξελέγη τον Ιούνιο του 2019, με τη ρητή και ξεκάθαρη εντολή, να ετοιμάσει τη χώρα για τη δεκαετία του 2050, μεταφέροντάς την όσο πιο γρήγορα είναι ανθρωπίνως δυνατό, από το "προϊστορικό" 1980, στο σήμερα του 2020. Και να το κάνει, αλλάζοντας τα πάντα και αφήνοντας πίσω οποιονδήποτε και οτιδήποτε δεν μπορεί ν’ ακολουθήσει. Διαφορετικά το μέλλον για το σύνολο της κοινωνίας, κάθε άλλο παρά φωτεινό θα είναι.

  Εάν όμως, δεν εφαρμόζεται ο νόμος για όλους και για όλα, αυτό είναι αδύνατο. Είναι τόσο απλό! 

  Όποιος διαφωνεί, ας ρωτήσει κάποιον υποψήφιο επενδυτή. Εναλλακτικά, αν δεν βρίσκει κάποιον, ας διαβάσει τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να πεθάνει ο Σωκράτης, αντί ν' αποδράσει!

  Ο φιλόσοφος Σωκράτης, όχι ο ποδοσφαιριστής… 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ