Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Σεπ-2020 00:03

  Διλήμματα, Rafale, άγχη και... ραδίκια!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα μεγέθη της πανδημίας CoViD-19 αυξάνονται εξαιρετικά γρήγορα και κάθε ώρα που περνά, ο φόβος του κινδύνου να ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο, μεγαλώνει.

  Το βλέπει κανείς παντού, πλέον. Το βλέπει στα τόσα φοβισμένα μάτια πάνω από τη μάσκα, το νοιώθει καθώς ο διαβάτης που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση στο πεζοδρόμιο, παραμερίζει για να διατηρηθεί απόσταση μεταξύ τους, το καταλαβαίνει όταν η γιαγιά με το καρότσι στο σούπερ μάρκετ, κάνει κύκλο για να τον αποφύγει, αντι ν’ αρχίσει τις σπρωξιές με το καρότσι για να τον εκτοπίσει και να φτάσει εκείνη πρώτη... στο ψυγείο με τα γάλατα (true story)!

  Η ανησυχία είναι διάχυτη παντού και φαίνεται όπου κι αν γυρίσει κάποιος το βλέμμα.

  Φυσικά υπάρχουν ακόμη κάποιοι αμετανόητοι ηλίθιοι που προτιμούν να διακινδυνεύσουν την υγεία των συνανθρώπων τους, μόνο και μόνο για να μην παραδεχθούν πως έκαναν λάθος ή να ζοριστούν ένα δεκάλεπτο για 2-3 ημέρες, μέχρι να συνηθίσουν τη μάσκα. Ευτυχώς λιγοστεύουν, ώρα με την ώρα, καθώς η ανθρωπιά, η λογική και η επιστήμη, θριαμβεύουν επί της τεμπελιάς και της ανικανότητας.

  Δυστυχώς, αναμεσά τους βρίσκονται και μερικές εκατοντάδες, παραπλανημένα νέα παιδιά τα οποία, παρασυρμένα από κομματικές νομενκλατούρες που ενδιαφέρονται για προσωπικό και κομματικό όφελος. Ζητούν τα παιδιά αυτά να μην φορούν μάσκες στο σχολείο και να... μην αγοράσει η χώρα... Rafale! Όχι, δεν πρόκειται για πλάκα! Ανάμεσα στα "αιτήματα" των καταλήψεων σε Γυμνάσια και Λύκεια ανά τη χώρα, βρίσκεται και η απαίτηση να μην εξοπλιστεί η Ελλάδα με σύγχρονα αεροσκάφη!

  Δηλαδή ζητούν να έχουν το ελεύθερο να... νοσήσουν τα ίδια και οι δικοί τους, κάποιοι να πεθάνουν αλλά και να μείνει η χώρα ανυπεράσπιστη στις επιβουλές της Τουρκίας και όχι μόνο. 

  Πόσο χαζός πρέπει να είναι εκείνος που σκέφθηκε να χρησιμοποιήσει τα νέα παιδιά για τους ανήθικους σκοπούς του; Μα πόσο χαζός; Διότι πρέπει να είναι κανείς κάτι παραπάνω από βλάκας και να εξακολουθεί π.χ.  να πιστεύει ότι δεν υπάρχει ο SARS-CoV-2, ενώ ο πλανήτης θρηνεί κοντά ένα εκατομμύριο νεκρούς (979.388, την ώρα που γράφεται το κείμενο). Εκτός και είναι ψυχικά άρρωστος...

  Το Πολιτμπυρώ του Περισσού, η νομενκλατούρα της Κουμουνδούρου και τα φερέφωνά τους βέβαια, κάθε άλλο παρά χαζοί ή ψυχασθενείς, είναι. Τη δουλειά τους κάνουν, αδιαφορώντας για την εκατόμβη που θυσιάζεται κάθε ώρα που περνά, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και πολύ καλά κάνουν! 

  Αφού βρίσκουν άτομα να τους πιστέψουν κι εφόσον δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας να στείλει στο αυτόφωρο μερικούς γονείς, όψιμους επαναστάτες, για καμιά δεκαριά αδικήματα παραμέλησης φροντίδας ανήλικου και τα φερέφωνα για ηθική αυτουργία, γιατί να μην το κάνουν; Όπως είπαμε, κάθε άλλο παρά χαζοί είναι...

  Υπάρχουν βέβαια και οι απλοί, καθημερινοί πολίτες, τα μέλη της (μικρο)μεσαίας τάξης, επιχειρηματίες,  ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ο.κ., που βλέπουν τις ακρότητες και τρέμουν μην ξαναζήσουν τις ημέρες της περασμένης Άνοιξης. Φοβούνται μήπως κλείσει ξανά η χώρα, τρέμουν μήπως συνθλιβούν από την τρομερή οικονομική κρίση που φέρνει η πανδημία.

  Χαρακτηριστικά, μεταφέρω τα λόγια φίλου μικρομεσαίου επιχειρηματία: "Έχω τρομερό άγχος. Άγχος υπαρξιακό. Εάν οι δέκα μουρλοί, που το κράτος τους επιτρέπει να κάνουν ότι γουστάρουν, μας αναγκάσουν να κλείσουμε πάλι, μπορεί και να μην ξανανοίξω το μαγαζί! Να ΜΗΝ ΜΠΟΡΩ να το ξανανοίξω!"

  Το άγχος το δικό του και όλων των υπολοίπων, είναι και απόλυτα δικαιολογημένο και κατανοητό. Και το δίκιο τους απέραντο! 

  Για να πάψει όμως να υφίσταται αυτό το άγχος, θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι εδώ, δεν τίθεται ζήτημα του ενός! Ούτε καν των πολλών! Το θέμα αφορά τους πάντες, χωρίς να εξαιρείται κανείς. Θα πρέπει να γίνει ότι χρειάζεται να γίνει. Απλούστατα επειδή, για να υπάρχει οικονομία, είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να υπάρχουν πολίτες ζωντανοί και παραγωγικοί, οι οποίοι να εμπιστεύονται την Πολιτεία, πως δεν θα τους αφήσει έρμαια της πανδημίας! Διαφορετικά δεν υπάρχει τίποτα! Χάος...

  Το μοναδικό δίλημμα που έχουν άπαντες, είναι εκείνο που μου έθεσε πριν κάποιο διάστημα ο γιατρός μου, όταν αντιμετώπισα ένα (πολύ σοβαρό) πρόβλημα υγείας:

  "Πέτρο" μου είπε, "το όλο ζήτημα, λύνεται εύκολα. Θες να βλέπεις τα... ραδίκια από την πάνω μεριά τους και να σε τρέφουν αυτά; Θα κάνεις όσα πρέπει να γίνουν, και μετά θα χαρείς τη ζωή σου, όπως όλοι οι υγιείς! Εάν προτιμάς να κάνεις του κεφαλιού σου, λίαν συντόμως θα τα βλέπεις από την κάτω μεριά και θα τα τρέφεις εσύ. Δικό σου είναι το κεφάλι να το φας ή όχι, δική σου και η απόφαση"! 

  Δεν χρειάζεται βέβαια να σας πω ποια ήταν η απόφαση. Ούτε όμως ποτέ. θα διανοούμουν να σας πω τι να κάνετε. Η κατάσταση είναι συγκεκριμένη, το δίλημμα το ξέρετε! Η απόφαση είναι δική σας! Μοναχά, δική σας! Το ίδιο όμως, κι οι συνέπειες της...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ