Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2020 00:03

  Τα ψέματα τελειώνουν

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χώρα, κάθε μέρα που περνά, μπαίνει και σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Από διάφορα γεγονότα και αιτίες. Ορισμένοι όμως, προτιμούν να "χορεύουν στο κατάστρωμα" και "απαιτούν να μην σταματήσει η μουσική".

  Αρκετές, σοβαρές έως και καταστροφικές, πυρκαγιές ξέσπασαν σε ολόκληρη την Ελλάδα εχθές. Άλλες από τυχαία συμβάντα, άλλες όμως προήλθαν από ήδη διαπιστωμένους εμπρησμούς. Καταλύτης οι εξαιρετικά ευνοϊκές καιρικές συνθήκες (χαμηλή υγρασία και δυνατοί άνεμοι), που "έδωσαν πνοή" στις φλόγες και όταν επανέλθει η ηρεμία, οι καταστροφές θα είναι σημαντικότατες. Ευτυχώς, μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο τουλάχιστον, δεν έχει αναφερθεί απώλεια ανθρώπινων ζωών.

  Κάποιες από αυτές, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Και μάλιστα εύκολα. Αλλά στη χώρα αυτή, κάποιες απαράδεκτες σε Δημοκρατικά πολιτεύματα συμπεριφορές, επιτρέπονται, δημιουργούν καταστάσεις και ζημίες τις οποίες, αφενός η χώρα υφίσταται άνευ λόγου και αιτίας και αφετέρου, το κυριότερο, δεν διαθέτει τις υλικοτεχνικές αντοχές για να τις υποστεί.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πυρκαγιά στη Μόρια. Μια πυρκαγιά η οποία, επί της ουσίας, κατέστρεψε το μέλλον του νησιού της Λέσβου, για πολλά χρόνια. Όποιος θεωρεί την φράση υπερβολή, ας αναλογιστεί ότι μετά την φωτιά, κυκλοφορούν περί τους 3.500 τρόφιμοι του ΚΥΤ, απολύτως ελεύθεροι. Ανάμεσά τους, 35 διαγνωσμένα κρούσματα CoViD-19 και ένας Θεός μόνο ξέρει πόσα μη διαγνωσμένα ακόμη. Όλα όμως, είτε είναι ήδη, είτε θα γίνουν μολυσματικά, εντός των επομένων 72 ωρών... 

  Εάν, ένας απ’ όλους αυτούς τους ασθενείς, "επιτύχει" το R0=3 (δηλαδή "κατορθώσει να μολύνει 3 υγιείς), το οποίο αποτελεί τη "νόρμα" της νόσου σε περιβάλλον άνευ περιορισμών και η μόλυνση εξελιχθεί μέχρι τον δέκατο κύκλο,  δυνητικά θα έχουμε  59.000 ασθενείς! Από έναν φορέα! 

  Ασθενείς μίας νόσου όπου κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή της συμπεριφορά, τις ακριβείς επιπλοκές που αφήνει πίσω της! Ασθενείς τους οποίους, σε καμία περίπτωση, δεν θα έχει τη δυνατότητα να περιθάλψει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είτε τοπικά, είτε κεντρικά...

  Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν 35 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες που περίμεναν τη διερεύνηση των αιτήσεων ασύλου τους, ανιχνεύθηκαν ως θετικοί στον κορονοϊό και ενημερώθηκαν πως θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Αρνήθηκαν κατηγορηματικά! Φυσικά, ξέσπασαν ταραχές στο ΚΥΤ και το ένα έφερε το άλλο. Παρ' όλο που τα πράγματα είχαν ηρεμήσει το απόγευμα, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά που κατέληξε να κατακάψει όλη σχεδόν, την δομή! Με "μετανάστες και πρόσφυγες" κοντά στις φωτιές, να φωνάζουν "Bye, bye Moria"! Όπως το ακούτε! 

  Φυσικά επακολούθησε μέγας χαλασμός και όλο το νησί βρίσκεται πλέον σε ακραία κατάσταση. Αλλά για πιθανή σύλληψη των εμπρηστών, δεν έχει ακουστεί κιχ! Ούτε ψίθυρος...

  Η καταστροφή συνέβη διότι κανείς δεν προσπάθησε να επιβάλλει το νόμο στους ασθενείς. Κανείς δεν τους συμπεριφέρθηκε με τη δέουσα προσοχή, κανείς δεν επέβαλε τη δέουσα πειθαρχία και υπακοή τους, στο νόμο της χώρας που τους φιλοξενεί. Οι λαθρομετανάστες και οι πρόσφυγες φυσικά, δεν είχαν κανένα κίνητρο να υπακούσουν. Ταυτόχρονα δε ήξεραν πολύ καλά, από το περυσινό περιστατικό της αποχώρησης των ΜΑΤ λόγω "λαϊκής οργής", πως η εφαρμογή του νόμου στην Ελλάδα εξαρτάται από το πόσο "τσαμπουκάς" είσαι και ότι η πιθανότητα να υποστούν συνέπειες ήταν από μηδαμινή έως ανύπαρκτη. Με αποτέλεσμα, παρόλη την κήρυξη της Λέσβου σε έκτακτη ανάγκη, τα επεισόδια συνεχίζονταν έως εχθές το απόγευμα! Φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ηρεμήσει το νησί και πότε θα μπορέσουν να ληφθούν τ’ απαραίτητα υγειονομικά και όχι μόνο, μέτρα!

  Μέχρι να συμβεί αυτό, 13.500 χιλιάδες άνθρωποι, μη Έλληνες υπήκοοι και άγνωστων προθέσεων, θα τριγυρνούν στο νησί όπως τους κάνει όρεξη. Σ’ ένα ακριτικό νησί, το οποίο απέχει λίγα μίλια από την Τουρκία! Σε μια εποχή όπου οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν σταματημό. Επειδή κάποιοι ήξεραν ότι μπορούν να κάνουν "ό,τι γουστάρουν και λογαριασμό να μην δώσουν"!

  Βέβαια όλα αυτά, ούτε τυχαία γεγονότα πρέπει να θεωρηθούν, ούτε απλές συγκυρίες και συμπτώσεις. Επί μέρες οι αρχές στη Λέσβο προλάβαιναν τελευταία στιγμή, διάφορες προσπάθειες εμπρησμών. Όλως τυχαίως, όλα άρχισαν να συμβαίνουν λίγο καιρό αφού ελήφθη η απόφαση να απομακρυνθούν οι διάφορες "πονηρές" ΜΚΟ...

  Δεν πρέπει όμως να μας αποπροσανατολίσει η όποια σκοπιμότητα. Όλα αυτά, και πολλά άλλα κακά που συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, δεν είναι ευθύνη των ΜΚΟ ή κάποιου άλλου "εχθρού". Ακόμη και εάν υπάρχουν τέτοιοι, όλα όσα γίνονται, γίνονται επειδή τους δίνεται η δυνατότητα να τα πραγματοποιήσουν! 

  Έχει επικρατήσει το  πνεύμα και σκεπτικό του "κάνω ό,τι γουστάρω και λογαριασμό δεν δίνω σε κανέναν". Λες και η Ελλάδα δεν είναι ευνομούμενη Δημοκρατία, μέλος της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά κάποια Μπανανία της υποσαχάριας Αφρικής...

  Αυτό το πνεύμα ασέβειας προς τον ισχύοντα νόμο, αρκεί να μπορείς να φωνάζεις αρκετά δυνατά, είναι εκείνο που έχει επιτρέψει σε ένα 20% του πληθυσμού να διακινδυνεύει την υγεία και την ευημερία ολόκληρης της χώρας, σήμερα και κρατά δεμένα τα χέρια όποιου τυχόν θα ήθελε να επιβάλλει το νόμο!

  Αυτό το πνεύμα είναι εκείνο που κόντεψε να την στείλει στο βάραθρο, το 2015! Και εάν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν λίγο περισσότερο ανεύθυνος απ’ ό,τι είναι, θα το είχε καταφέρει και τώρα πιθανόν να με διαβάζατε, σε κάποια άλλη γλώσσα και όχι ελληνικά. 

  Αυτό το πνεύμα ασυδοσίας και άρνησης προσαρμογής στην πραγματικότητα, οδήγησε την χώρα σε μια υπερδεκαετή κρίση χρέους, όταν σε άλλες, αντίστοιχες χώρες, η αντίστοιχη κρίση, διάρκεσε κάποιους μήνες!

  Πλέον, τα περιθώρια έχουν στενέψει! Ασφυκτικά! Οι δυνατότητες και οι αντοχές της χώρας κατασπαταλήθηκαν σε διάφορες "επαναστάσεις" του… μώλου, και το εναπομείναν υπόλοιπο είναι μηδαμινό. Εάν δεν προσέξουμε, εάν δεν καταλάβουμε πως αυτός είναι ο λάθος δρόμος, η επόμενη κρίση όχι απλά θα μας τσακίσει, αλλά και δεν θα τελειώσει ποτέ!

  Είναι τόσο απλό!

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ