Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Σεπ-2020 00:03

  Το παράδοξο των αγορών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από την αρχή, σχεδόν, της πανδημίας παρατηρείται το εξής παράδοξο: ενώ οι οικονομίες ολόκληρου του πλανήτη υφίστανται πρωτοφανή και ουσιαστικά πλήγματα, όλες οι μεγάλες αγορές μετοχών και ομολόγων βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. 

  Με δεδομένο το γνωστό κλισέ που θέλει τις αγορές να αποτελούν "τον καθρέφτη της οικονομίας", η αντίθετη πορεία των δύο καταστάσεων είναι απολύτως "παράλογη" και παράδοξη. Ποιος είναι ο λόγος που παρουσιάζεται αυτό το "παράλογο" φαινόμενο; 

  Οι αγορές, είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί! Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο! Ειδικά εκείνες στις οποίες διαπραγματεύεται χρέος ή κεφάλαια επιχειρηματικής επένδυσης. Πάντα προεξοφλούν αυτά που πιστεύει η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, πως θα συμβούν στην πραγματική οικονομία, στο μέλλον. Υπό αυτό το πρίσμα, το παραπάνω τσιτάτο εκπληρώνεται πλήρως!

  Όπως οποιαδήποτε άλλη διαπραγμάτευση τιμής, πρώτα και κύρια, διέπονται από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Ο οποίος είναι αυτός που καθορίζει τη βραχυπρόθεσμη πορεία των τιμών.

  Σε αυτή τη χρονική στιγμή λοιπόν και εδώ και αρκετό καιρό, η προσφορά και η ζήτηση έχουν, κατά μία έννοια, αλλοιωθεί. Από τα έκτακτα (και ακραία) μέτρα νομισματικής πολιτικής τα οποία εφαρμόζουν όλες οι Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη, στην προσπάθειά τους ν’ αποτρέψουν την έλλειψη ρευστότητας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Αυτά τα μέτρα, πολύ ορθά, προσφέρουν τεράστιες ποσότητες ρευστού στην οικονομία. Κυρίως στην πραγματική.

  Αναπόφευκτα όμως, ένα μέρος του ρευστού κατευθύνεται και στις παγκόσμιες αγορές. Γεγονός καθόλου κακό, καθώς με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους. Π.χ. αυτό το ρευστό δίνει τη δυνατότητα στους μικροεπενδυτές (είτε επενδύουν μεμονωμένα, είτε μέσω επαγγελματιών) να ρευστοποιούν θέσεις σε λογικές τιμές και όχι υπό το κράτος πανικού. Παρόμοια, με αυτό το ρευστό αποφεύγονται μεγάλες διακυμάνσεις όταν γιγαντιαίοι ασφαλιστικοί φορείς είναι υποχρεωμένοι να ρευστοποιήσουν τεράστιες θέσεις, για να καλύψουν τα έκτακτα έξοδα που προκαλεί η πανδημία. Θέσεις η ρευστοποίηση των οποίων θα προκαλούσε τεράστιο volatility και αντίστοιχα μεγάλες απώλειες από την αξία τους, εάν δεν υπήρχε άφθονη ρευστότητα.

  Δυστυχώς, αυτές οι θετικές συνέπειες του ρευστού, έχουν ένα τίμημα. Ένα τίμημα το οποίο λέγεται "πλεονάζουσα ρευστότητα" και το οποίο έχει σοβαρές αλλά παροδικές συνέπειες στις τιμές. 

  Όποιος δυσκολεύεται να τις αντιληφθεί, ας θυμηθεί τι συνέβη στις αγορές του πλανήτη την τριετία 1998-2001 όταν, για εντελώς διαφορετικούς λόγους, υπήρχε και πάλι  πλεονάζουσα ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Όπως επίσης τι συνέβη όταν, εξαιτίας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, αυτή η ρευστότητα (μαζί με όποια άλλη υπήρχε) αποσύρθηκε απότομα αλλά και το πώς ανέκαμψαν εν μέρει και βραχυχρόνια οι αγορές, τότε. 

  Η κατάσταση την οποία βιώνουμε τώρα, μοιάζει ως προς τη συμπεριφορά των αγορών, με εκείνη των αρχών του αιώνα. Όμως οι ομοιότητες σταματούν σε αυτό.

  Η βασική αιτία, η πλεονάζουσα ρευστότητα, τώρα υπάρχει μόνο λόγω συγκεκριμένων κινήσεων των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών. Οι οποίες έχουν αποδείξει πως γνωρίζουν να κάνουν καλά την δουλειά τους, επανειλημμένα. 

  Αυτό μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους, επειδή (όντως) βραχυπρόθεσμα αλλοιώνει την εικόνα. Όμως η εναλλακτική θα ήταν εξαιρετικά πιο "άσχημη", με πολύ χειρότερες επιπτώσεις, τόσο στις αγορές, όσο και την πραγματική οικονομία.

  Μήπως λοιπόν θα ήταν καλύτερα για όλους, ν’ αποδεχθούν το παράδοξο ως ένα αναγκαίο και αναπόφευκτο "κακό" και να είναι ευγνώμονες που σήμερα, σε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην Ιστορία της Γης, υπάρχει η δυνατότητα να μετριαστούν οι συνέπειές της; Έστω και εάν γι’ αυτό απαιτείται να πληρωθεί ένα τίμημα; 

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ