Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Σεπ-2020 00:04

  Επιτέλους η σωστή λύση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε από την πανδημία, δεν αμφισβητείται από κανέναν. Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ύφεση τεραστίου μεγέθους. Η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί σημαντικά.

  Οι οικονομίες των χωρών, όλων των χωρών, βρίσκονται μπροστά σε καταστροφή αξίας που δεν έχουν ξανασυναντήσει στη σύγχρονη εποχή. Τα πραγματικά μεγέθη είναι ακόμη άγνωστα και οι εκτιμήσεις διαφέρουν, δραματικά. Όμως οι πρώτες μετρήσεις (π.χ.  Γαλλία ΥοΥ 13,8%, Ιταλία ΥοΥ 12,8% κ.ά.) κάθε άλλο παρά αισιοδοξία, γεννούν...

  Οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες όλου του πλανήτη, προσπαθούν να δώσουν λύσεις "καθυστερώντας" τις εκροές και διατηρώντας υψηλά ποσοστά ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μια κίνηση η οποία είναι σαφώς στη σωστή κατεύθυνση. Όμως δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, που προκαλεί η CoViD-19.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος. Το οποίο δέχεται βαρύτατα πλήγματα από την αρχή της πανδημίας και είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα δεχτεί χειρότερα, καθώς αυτή επιμηκύνεται χρονικά. Με δεδομένο δε πως ένα μεγάλο μέρος του (σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία κ.λπ.) δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ήδη, προ κορονοϊού, είναι αυτονόητο πως ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι, για διαιώνιση του προβλήματος. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την παγκόσμια ανάπτυξη στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια. Και χωρίς να ληφθούν πιθανές επιπτώσεις των επιπλοκών της CoViD-19 στην παραγωγικότητα...

  Το πρόβλημα προφανώς εστιάζεται στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων. Η αυξημένη ρευστότητα που παρέχεται στην πραγματική οικονομία (με χίλιους τρόπους) μπορεί και βοηθά πραγματικά στο να μετριασθεί το πρόβλημα. Αλλά όταν αυτό λαμβάνει τις διαστάσεις που εκτιμάται πως θα λάβει τους επόμενους μήνες, απαιτούνται κινήσεις εξαιρετικά πιο αποτελεσματικές.
  Ευτυχώς οι πληροφορίες που έρχονται απ’ όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δείχνουν πως έχει ξεκινήσει έντονη διαβούλευση για την υλοποίηση της μοναδικής ουσιαστικής μεθόδου αντιμετώπισης, τη δημιουργία μιας bad bank. Όχι πλέον σ’ εθνικό επίπεδο, αλλά σε πανευρωπαϊκό.

  Οι πρώτες σκέψεις φαίνεται πως εστιάζουν στη δημιουργία ενός "δικτύου" "εταιρειών διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού" (Troubled Assets Management Companies), στα πρότυπα λειτουργίας του Ευρωσυστήματος (ως οργάνωση, δομές κ.λπ.). Αυτή η πιθανότητα ενισχύεται από το γεγονός πως αυτή ήταν η γενική μορφή bad bank, που είχε προτείνει το 2017 και το 2019 ο κύριος Andrea Enria, τότε επικεφαλής της European Banking Authority (EBA) και τώρα πρόεδρος του Single Supervisory Mechanism (SSM), δηλαδή του οργάνου που θα κληθεί να επιβλέψει την (όποια) λύση...

  Σαφώς υπάρχουν πολλά εμπόδια που θα χρειαστεί να υπερπηδηθούν. Πρώτο και μεγαλύτερο, αυτό των πολιτικών αντιδράσεων που θα υπάρξουν στις χώρες του "σφιχτού" Βορρά. Ακολουθούμενο κατά πόδας, από την ανάγκη αλλαγής της Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD), της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που καθορίζει τους κανόνες υπό τους οποίους μπορεί να διασωθούν τράπεζες από τις κυβερνήσεις. 

  BRRD η οποία προβλέπει ότι, πριν δοθεί η οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση κεφαλαίων, οι πρώτοι που υποχρεούνται ν’ αναλάβουν ζημίες εάν μια τράπεζα δεν διαθέτει ικανοποιητικό ύψος κεφαλαίων, είναι οι πιστωτές της. Δηλαδή οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες (άνω των €100χιλ/τράπεζα/λογαριασμό). Κάτι που, εκτός από πολιτικά ανέφικτο, θα ήταν και οικονομικά θανατηφόρο ως επιλογή, υπό τις παρούσες συνθήκες.

  Η εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης, θα απαιτήσει κάποιο χρόνο, αλλά αυτήν την φορά οι αρμόδιοι δείχνουν να έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και μοιάζουν αποφασισμένοι να δράσουν ανάλογα.

  Ας ευχηθούμε να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις, άμεσα! 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ