Συνεχης ενημερωση
Οι επερχόμενες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία λόγω πανδημίας θα αλλάξουν σχεδόν τα πάντα. Ελάχιστα πράγματα θα μείνουν ανέγγιχτα.
Η ελληνική οικονομία θα είναι μία από εκείνες που θα χρειαστεί να αλλάξουν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις περισσότερες άλλες. Ίσως και περισσότερο από όλες.
Η "απαρχαιωμένη" (λόγω νοοτροπίας αλλά όχι μόνο) οικονομία και η υπερδεκαετής δημοσιονομική προσαρμογή, έχουν οδηγήσει τη χώρα σε δραματική υστέρηση παραγωγικότητας, εφαρμογής τεχνολογιών, τοποθέτηση στην παγκόσμια αγορά κ.λπ. Εάν η απόσταση από τις χώρες "αιχμής" δεν μικρύνει αισθητά η επόμενη κρίση θα είναι πολύ περισσότερο οδυνηρή, πολύ χειρότερη απ’ ότι έχουμε ζήσει έως σήμερα.
Από την αισιόδοξη πλευρά, θα μπορούσε αυτή η απόσταση ακόμη και να καλυφθεί, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερα πράγματα, εκτός από ευρύτατο εκσυγχρονισμό και μπόλικο χρόνο, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Ευτυχώς, η παρούσα κυβέρνηση δείχνει να έχει αντιληφθεί την αδήριτη ανάγκη επίλυσης του προβλήματος και κινείται ήδη για αυτό.
Η ενδιάμεση έκθεση της "επιτροπής Πισσαρίδη" (sic) που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, δείχνει ότι γίνεται σοβαρή δουλειά στο θέμα και πως οι αλλαγές θα στηρίζονται σε στέρεες βάσεις. Θα μπορούσε να πει πολλά κανείς για την συγκεκριμένη έκθεση, αλλά η προσωρινότητα της, δεν επιτρέπει σοβαρή ανάλυση ή/και κριτική. Μπορούμε όμως με βεβαιότητα να "κρατήσουμε" δύο σημεία:
Α. Η εξέταση των προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας γίνεται υπό το σωστό πρίσμα και τα εντοπίζει σωστά και με (σχετική, λόγω του "ενδιάμεσου" της έκθεσης) ακρίβεια, ενώ
Β. Η μετάβαση του καθηγητή Τσακλόγλου, άριστου γνώστη του μεγαλύτερου απ’ όλα τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας, στην κυβέρνηση και στην συγκεκριμένη θέση, αποδεικνύει πως η στρατηγική έχει αρχίσει να χαράσσεται
Από εκεί και πέρα, χρειάζονται πολύ περισσότερα από μια σωστά σχεδιασμένη στρατηγική, για να επιτύχει το εγχείρημα. Χρειάζονται νέες δομές, όπου δεν θα χωρούν "χατίρια" και "ισορροπίες" διότι το παραμικρό λάθος και στραβοτιμονιά μπορεί ν’ αποδειχθεί όλεθρος, χρειάζεται πληθώρα εναλλακτικών τακτικών εφαρμογής, χρειάζεται έξυπνη και πολύ καλά δομημένη επικοινωνία των αλλαγών (αλλαγές, σπάνια έως ποτέ γίνονται δεκτές από αυτούς που "αγγίζουν"), χρειάζεται εξαιρετικά έξυπνος και προσεκτικός χειρισμός στην "παλαιά οικονομία" που δεν πρέπει επ’ ουδενί να αφεθεί να υποχωρήσει, χρειάζεται, χρειάζεται, χρειάζεται…
Ευτυχώς, ένα από τα βασικότερα συστατικά της συνταγής (αν όχι το βασικότερο), υπάρχει σε αφθονία. Το μόνο πράγμα που δεν θα λείψει από την προσπάθεια, είναι το χρήμα. Από την μία μεριά τα πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχει διαθέσει σε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης η ΕΚΤ (μην γελιέστε, οι κανονισμοί σε τέτοιες καταστάσεις τόσο μεγάλης ανάγκης, γίνονται "εύκαμπτοι" και το πλαίσιο είναι ήδη ανακοινωμένο από τις 24 Μαρτίου) και από την άλλη, τα περισσότερα από €70 δις, του πακέτου "Ταμείο Ανάκαμψης/ΕΣΠΑ 23-27" εξασφαλίζουν άπλετη χρηματοδότηση. Εφόσον υπάρξει σωστός σχεδιασμός και διαχείριση, το τελευταίο που θα χρειαστεί για την μετατροπή της Ελλάδας σε σύγχρονη οικονομία και χώρα, είναι κεφάλαια. Αντίθετα, η αλλαγή βασικών δομών και στερεότυπων και η διατύπωση συγκεκριμένου οράματος για το μέλλον, είναι εκ των ουκ άνευ.
Φυσικά υπάρχουν αμφιβολίες, "λόγω προτέρου ατίμου βίου" με τα ΕΣΠΑ και τα διάφορα ευρωπαϊκά κονδύλια και πακέτα, όμως οι ενδείξεις μέχρι τώρα, δείχνουν προς διαφορετική, σαφώς θετικότερη κατεύθυνση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και "συννεφιασμένα" σημεία στην πορεία, μην παρεξηγηθώ…
Επομένως, αυτό που ξέρουμε έως τώρα είναι πως "πρώτον δείγμα θετικόν"! Λόγος ανησυχίας δεν υφίσταται! Απομένει να δούμε (κατά τον Σεπτέμβριο;) τα επόμενα βήματα για να αποκτήσουμε καλύτερη οπτική…
Πέτρος Λάζος
petros.lazos@capital.gr
Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.
-
17:48 Τουρκία, Πακιστάν και Αφγανιστάν καλούν τους Αφγανούς Ταλιμπάν να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για επίτευξη ειρήνης
-
17:39 Έτσι θα λειτουργήσει η εστίαση από 3 Μαΐου
-
17:36 Με τη μέθοδο του click inside σε λειτουργία από το Σάββατο τα εμπορικά κέντρα
-
17:34 Με δυνατό φίνις… μία ανάσα από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο
-
17:33 Κορονοϊός: 2.754 νέα κρούσματα - 819 διασωληνωμένοι, 76 θάνατοι
-
17:32 #Metoo: Φάκελος με νέες καταγγελίες σε βάρος γνωστού σεναριογράφου παραδόθηκε στον εισαγγελέα
-
17:24 Intrakat: Στο 8,674% ανήλθε το ποσοστό του Π. Σουρέτη - Με 54,142% η Intracom
-
17:21 Ρωσία–Αίγυπτος: Συμφώνησαν για την επανάληψη των αεροπορικών πτήσεων και στα θέρετρα της Αιγύπτου
-
17:14 EMA για εμβόλιο Astrazeneca: Τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων
-
17:09 JP Morgan για την European Super League: Κρίναμε λάθος - Πήραμε το μάθημά μας
-
Το εμβόλιο θα αργήσει...
-
Στην Αλβανία φέρεται να είναι ο Τούρκος CEO που έφυγε με 2 δισ. δολάρια - "Επιστρέφω σε λίγες μέρες"
-
Ερντογάν, πού είναι τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια;
-
"Ανθεί" ο εμβολιαστικός τουρισμός από Έλληνες στη Σερβία
-
O αρχηγός (;) της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
-
Ποια είναι η start-up που "νίκησε" την Tesla με το πρώτο αυτόνομο ηλεκτρικό φορτηγό της
-
Εμβολιασμοί: Μετά τη Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 40
-
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Moderna έχει πουλήσει μετοχές αξίας 1,4 δισ. δολαρίων σε δύο μήνες
-
Το γάλα, η αμπάριζα και το μάρμαρο
-
Κλίμα σκεπτικισμού για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων
-
Το εμβόλιο θα αργήσει... (183)
-
Κλίμα σκεπτικισμού για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων (24)
-
Ποιοι κερδίζουν και πόσα από τις νέες ελαφρύνσεις Μητσοτάκη (23)
-
"Ανθεί" ο εμβολιαστικός τουρισμός από Έλληνες στη Σερβία (16)
-
Εμβολιασμοί: Μετά τη Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 40 (13)
-
Εξαδάκτυλος για την ασυλία των μελών της επιτροπής λοιμωξιολόγων (11)
-
Πάσχα: Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων (10)
-
Στην Αλβανία φέρεται να είναι ο Τούρκος CEO που έφυγε με 2 δισ. δολάρια - "Επιστρέφω σε λίγες μέρες" (10)
-
Οι κρατικές συντεχνίες θα επιστρέψουν... (10)
-
O αρχηγός (;) της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (8)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
