Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Αυγ-2020 00:02

  Ήρθε η ώρα της ευκαιρίας;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία της CoViD-19 προκαλεί τεράστιες καταστροφές σε όλες τις οικονομίες. Είτε συζητάμε για την (και) οικονομική υπερδύναμη των ΗΠΑ, είτε για κάποια φτωχή, "συνοριακή" οικονομία της υποσαχάριας Αφρικής.

  Πρόκειται για μία πραγματικότητα αναπόφευκτη, η οποία θα ρυθμίσει τις ζωές όλων για τα επόμενα, πολλά χρόνια. Όμως, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στην ζωή, η πανδημία δεν είναι μόνο καταστροφική. Δημιουργεί επίσης δυνατότητες για μία πορεία προς τα εμπρός. Τόσο στα κράτη και τις κοινωνικές ομάδες, όσο και στα μεμονωμένα άτομα. Είναι ζήτημα οπτικής…

  Ειδικότερα για την Ελλάδα, παρότι θα χτυπηθεί περισσότερο από τους περισσότερους λόγω του τρόπου που είναι δομημένη η οικονομία (λέγε με "μονοκαλλιέργεια" στον τουρισμό), μπορεί επίσης (και αναμένεται από αρκετούς διεθνείς οργανισμούς και αναλυτές πώς θα είναι) μία από τις χώρες οι οποίες θα επωφεληθούν περισσότερο από τον μέσο όρο όλων των χωρών.

  Η ωφέλεια αναμένεται να προέλθει κυρίως από τον εκμοντερνισμό της οικονομίας, αλλά και το πολύ μεγαλύτερο πλήθος παραγωγικών τομέων, που θ’ αρχίσουν να δραστηριοποιούνται με αξιοσημείωτα μεγέθη, σε όλο το εύρος της οικονομίας.

  Με απλά λόγια, έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει μία κοσμογονία στη χώρα (και τον πλανήτη ολόκληρο). Δεν έχουμε όμως αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε ακόμη τις τεράστιες και ριζικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα, ακόμη και όπως διαβάζετε αυτό το κείμενο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει.

  Πολλοί θα διαφωνήσουν. Κι όμως! Σκεφθείτε π.χ. πόσο δύσκολο ήταν προ κορονοϊού, να πεισθούν οι συνταξιούχοι παππούδες και γιαγιάδες να χρησιμοποιούν τα ΑΤΜs και τις πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες. Σήμερα δεν πηγαίνει πλέον κανείς τους στα ταμεία "να ενημερώσει το βιβλιάριο" και κάνουν μια χαρά τις δουλειές τους, όλες τις ώρες. Φαντάζει ως ασήμαντη αλλαγή, μόνο μέχρι την στιγμή που θ’ αναλογιστεί κανείς τις χιλιάδες επί χιλιάδων εργατοώρες που θα εξοικονομηθούν, οι οποίες θα μπορούσαν π.χ. να χρησιμοποιηθούν για να προσφέρονται λύσεις χρηματοδότησης σε περισσότερες επιχειρήσεις ή για να μειωθούν τα κόστη των τραπεζών, άρα και οι προμήθειες.

  Αντίστοιχο, μεγάλο κέρδος σε χρόνους (επομένως και σε χρήμα) υπάρχει σε όλο το εύρος της οικονομίας λόγω της μετατροπής της συντριπτικά μεγαλύτερης μερίδας συναντήσεων σε videoconferences. Τα οποία θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει μια δεκαετία και πλέον, νωρίτερα. Γεγονός που συνέβαινε στο εξωτερικό και έχει εκτινάξει την παραγωγικότητα. Βλέπετε, η έρευνα έχει δείξει πως τα virtual meetings, είναι σημαντικά πιο παραγωγικά από τις δια ζώσης συναντήσεις. Παρότι διαρκούν λιγότερο!

  Τα παραπάνω παραδείγματα, είναι μόνο απειροελάχιστο δείγμα των αλλαγών που διαδραματίζονται ή και δρομολογούνται. Η εργασία εξ’ αποστάσεως έχει ήδη καταστεί κανόνας! Θα επεκταθεί δε ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, σε όλες τις ειδικότητες που μπορούν να την εφαρμόσουν. Και πάει λέγοντας…

  Αυτονόητο είναι ότι θα γίνουμε μάρτυρες ριζικών, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ακόμη και σήμερα δεν μπορούμε να φανταστούμε. Θυμηθείτε τι συνέβαινε, στο άκουσμα και μόνο π.χ. του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Εχθές δόθηκε η άδεια να ανοίγουν προαιρετικά στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς περιορισμό. Πριν το τέλος του 2021, σημειώστε το, το μέτρο θα ισχύει σε όλη την Επικράτεια…

  Θα ήταν τουλάχιστον ανεύθυνο να θεωρείται πως η "νιρβάνα βολέματος" που επικρατούσε τις τελευταίες δεκαετίες, θα διατηρούνταν αιώνια. Την πρώτη "ώθηση", έδωσαν τα τρισκατάρατα Μνημόνια (sic)! Τώρα ο κορονοϊός δημιουργεί τις προϋποθέσεις και προσφέρει δυνάμεις για επιβίβαση σ’ ένα από τα ταχύτερα τραίνα όλων των εποχών.

  Όποιοι το αντιληφθούν, θα επιβιβαστούν και θα μεταβούν στο μέλλον! Όποιοι γυρίσουν την πλάτη στο αυτονόητο, όσοι προσπαθήσουν να προκαλέσουν καθυστέρηση, απλά θα βρεθούν σε άδεια αποβάθρα, περιμένοντας το επόμενο τραίνο!

  Που όμως, μπορεί να μην έρθει ποτέ…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr

  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ