Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Αυγ-2020 00:04

  Η γνώση είναι δύναμη!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρεις πολύ σοβαρούς κινδύνους. Την Τουρκική επεκτατικότητα, την εκτίναξη των κρουσμάτων CoViD-19 και την οικονομική κρίση που αυτή προκαλεί.

  Λόγω της κατάστασης της οικονομίας, η οποία πριν από την έκρηξη της πανδημίας ανέκαμπτε κοπιαστικά από μια πενταετία λάθος επιλογών και της μορφής της μόλυνσης που πλήττει την κυριότερη πηγή πλούτου της χώρας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στην νόσο και τον περιορισμό της. 

  Εάν αποκτήσουμε όλοι συναίσθηση της σημασίας αυτής της πραγματικότητας, το πλήγμα στην οικονομία θα είναι ελεγχόμενο και, σχετικά, σύντομο. Εάν όχι, εάν συνεχιστεί αυτή η άρνηση στα δεδομένα, το πλήγμα θα είναι βαρύτατο και οι επιπτώσεις του θα πληρώνονται επί πολλά χρόνια.

  Υπό αυτό το πρίσμα και επειδή στην Ελλάδα, οτιδήποτε απασχολήσει την κοινή γνώμη για περισσότερο από μερικές ώρες, υφίσταται πολιτική εκμετάλλευση παραδοσιακά (άρα υπάρχει οικονομική επίπτωση), έχουν "παραχθεί" πολλοί "μύθοι" και ακόμη περισσότερα fake news. Ο πόλεμος που διεξάγουμε κατά του SARS-CoV-2 όμως, όλοι όσοι ζούμε σε αυτήν την χώρα (ακόμα κι όσοι αρνούνται την ύπαρξή του), δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της άγνοιας.

  Πρώτο δεδομένο που είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό απ’ όλους, είναι πως πρόκειται για ένα νέο παθογόνο, ηλικίας κάποιων μηνών μόλις. Ο άνθρωπος γνωρίζει ελάχιστα γι’ αυτό. Η επιστήμη το διερευνά, σχηματίζει απόψεις και προτείνει μέτρα σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η διαδικασία, κάθε άλλο παρά άνευ σφαλμάτων μπορεί να είναι. Οι επιστήμονες είναι άνθρωποι, όχι θεοί.

  Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που πολλές οδηγίες αλλάζουν, μέσα σε διάστημα εβδομάδων. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά και συμβαίνει με όλες τις επιστήμες, σε αντίστοιχες καταστάσεις (και όχι μόνο). Τα λάθη είναι δεδομένο πως θα γίνουν.

  Το επόμενο σημείο που έχει τεράστια σημασία να γίνει αντιληπτό, είναι η ομάδα ατόμων την οποία χτυπά βαρύτερα και περισσότερο η CoViD-19. Έχει εδραιωθεί η πεποίθηση πως οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με άλλα υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται περί τεράστιου λάθους, το οποίο κοστίζει ζωές, και μάλιστα ζωές νέων ανθρώπων. Εχθές υπήρχαν 22 διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το 45,5% αυτών ήταν κάτω των 70 ετών και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Προχθές διασωληνώθηκε στην Λάρισα 27χρονη γιατρός (με υποκείμενο νόσημα αλλά με ελάχιστο κίνδυνο ζωής - μεσογειακή αναιμία), ενώ χρειάστηκε αυξημένη φροντίδα φίλος της, απόλυτα υγιής, λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, που μολύνθηκαν μαζί, επίσης γιατρός (αγγειοχειρουργός).

  Πρέπει να γίνει συνείδηση: ο κορονοϊός δεν επιλέγει! Χτυπά τους πάντες και μπορεί να σκοτώσει τον καθένα! Κυριολεκτικά! Τα παραδείγματα χιλιάδες! Νεκροί!

  Ένα ακόμη σημείο το οποίο χρειάζεται να έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι πως δεν ξέρει κανείς εάν και για ποιο χρονικό διάστημα αναπτύσσουν ανοσία στην νόσο, όσοι αναρρώνουν. Υπάρχουν εκατοντάδες περιστατικά με αναρρώσαντες που επανανόσησαν και πολλές χιλιάδες όπου, μετά από διάστημα λίγων εβδομάδων, τα τεστ αντισωμάτων, έδιναν αρνητικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το γεγονός οφείλεται το φοβερά κακό αποτέλεσμα της στρατηγικής  της Σουηδίας, για επίτευξη "ανοσίας αγέλης". Όπως επίσης, αυτή η πραγματικότητα είναι η κύρια αιτία που οι περισσότερες εταιρείες οι οποίες διερευνούν τη δημιουργία εμβολίου, ακολουθούν πολλές διαφορετικές τεχνικές προσεγγίσεις (π.χ. χρήση αδενοϊών, καταπολέμηση πρωτεϊνών κ.ά.) αλλά όχι την πλέον συνηθισμένη για τη δημιουργία εμβολίου (εξασθενημένος ιός αυτής καθ’ εαυτής της νόσου).

  Τέλος (για σήμερα), είναι απόλυτη ανάγκη να καταλάβουν οι πάντες ότι η μεγαλύτερη ζημιά που προκαλεί ο SARS-CoV-2, αφορά τις μόνιμες βλάβες μετά την θεραπεία. Δεν υπάρχουν ακόμη τελικά στοιχεία, αλλά σε έρευνες οι οποίες έχουν διεξαχθεί σε χώρες με μεγάλο αριθμό περιστατικών (π.χ.  Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ κ.ά.), εμφανίζεται ένα ποσοστό που ξεπερνά το 50%, να εμφανίζει σοβαρότατες μόνιμες βλάβες μετά την ανάρρωση. Οι επιπλοκές, δε, εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα και βαρύτητα ακόμη και σε εκείνους τους ασθενείς που νοσούν ασυμπτωματικά! Ενώ το πλέον επίφοβο αυτών των επιπλοκών (καρδιακές, αναπνευστικές, νεφρικές κ.ά. ανεπάρκειες, κυρίως) είναι πως χτυπούν ισχυρότερα τις νεαρές ηλικιακές ομάδες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έδωσε στην πρόσφατη δημόσια ενημέρωση ο καθηγητής Τσιόδρας, με τους 78/100 νέους να υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα, αφού νόσησαν. ΚΑΜΙΑ άλλη γνωστή και ευρέως διαδεδομένη λοίμωξη, δεν δημιουργεί τόσο βαριές επιπλοκές σε τόσο μεγάλο ποσοστό των ασθενών...

  Υπάρχουν πολλά ακόμη πραγματικά δεδομένα και πολλοί ακόμη "μύθοι" και fake news, που κυκλοφορούν για τον κορονοϊό. Πάρα πολλά για να περιγραφούν σε μερικές εκατοντάδες λέξεις. Π.χ. λέγεται πως τα τεστ είναι η σωτηρία. Κάτι που δεν ισχύει, εκτός εάν η χώρα για την οποία μιλάμε έχει τη δυνατότητα να παράγει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ η ίδια, εκατοντάδες χιλιάδες kit. Διαφορετικά η λύση είναι είτε απόλυτα αναποτελεσματική, είτε απόλυτα οικονομικά ασύμφορη. Εάν δεν μιλάμε για χώρες όπως η Νότια Κορέα, τα τεστ έχουν μόνο διαγνωστικό ρόλο και όχι προληπτικό.  

  Σε κάθε περίπτωση, όποιες απορίες έχετε, λύστε τις με κάποιον ειδικό. Όχι τους λοιμωξιωλόγους-σεξολόγους-οικονομολόγους-διεθνολόγους-σεισμολόγους-ηλεκτρολόγους των social media.

  Μείνετε υγιείς και ασφαλείς! 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ