Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Αυγ-2020 00:03

  Έρχεται η ώρα της πληρωμής

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 είναι ένα παθογόνο, εξαιρετικά νέο. Είναι λοιπόν απόλυτα φυσιολογικό να γίνονται λάθη στην αντιμετώπισή του. Λάθη τα οποία στη συνέχεια, καθώς εμπλουτίζονται και διευρύνονται οι σχετικές γνώσεις, διορθώνονται.

  Το παρατηρούμε συνέχεια στις διάφορες στρατηγικές και μέτρα που εφαρμόζουν οι ειδικοί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Στο μέτρο του δυνατού και αναλόγως των τοπικών συνθηκών βεβαίως διότι, όσο καλός και αν είναι ο Dr. Anthony Fauci, εάν πρόεδρος είναι ο πορτοκαλί… ήλιος, δύσκολα θα καταφέρει ο εξαιρετικός αυτός επιστήμονας πλήρες αποτέλεσμα.

  Στην Ελλάδα, όπου τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, το πρόβλημα είναι αρκετά διαφορετικό. Η κυβέρνηση και οι ειδικοί επιστήμονες προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να τηρήσουν ένα minimum μέτρων ασφαλείας, χωρίς όμως τον βαθμό επιτυχίας που απαιτείται από την  περίσταση.

  Οι λόγοι που ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν πείθεται είναι πολλοί, δεν αφορούν μόνο την πανδημία, αλλά την ευρύτερη θεώρηση της ελληνικής κοινωνίας προς τη ζωή και δεν είναι της παρούσης. Θα πρέπει όμως να προβληματιστούν όλοι, ώστε να αρχίσει να διορθώνεται το πράγμα, σιγά-σιγά. Φυσικά, όχι μόνο όσον αφορά την πανδημία…

  Ο SARS-CoV-2 είναι ένας ιός που εμφανίστηκε πολύ πρόσφατα και ανήκει στην οικογένεια των κορονοϊών. Τα άλλα γνωστά μέλη είναι οι  SARS, MERS και οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα˙ όχι αυτοί της γρίπης! 

  Ο SARS-CoV-2 προκαλεί την νόσο CoViD-19, η οποία είναι νόσος του αναπνευστικού. Λόγω όμως της φοβερής καταπόνησης που υφίσταται ο οργανισμός του ασθενή, επιτρέπει να πληγούν διάφορα άλλα συστήματα, από άλλες νόσους και παθογόνα (πνευμονίες, καρδιοπάθειες, αγγειακά σύνδρομα κ.ά.). Με απλά λόγια, υποχρεώνεται το ανθρώπινο σώμα να "πολεμήσει" σε πολλαπλά "μέτωπα", με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μην διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αντιμετώπιση της νόσου, στα σοβαρά περιστατικά.

  Δυστυχώς όμως αυτή η συμπεριφορά του παθογόνου, δεν παρατηρείται μόνο στα σοβαρά περιστατικά. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τέτοιου είδους συνέπειες στον οργανισμό προκαλούνται και στα ελαφρά περιστατικά, ακόμη και σ’ εκείνα τα άτομα που νοσούν ελαφρύτατα και παραμένουν ασυμπτωματικά σε όλο το διάστημα της νόσησής τους. 

  Αυτή η "διασπορά" των συνεπειών από την CoViD-19, δημιουργεί πολλές και σε (κάποιες περιπτώσεις) πολλαπλές επιπλοκές οι οποίες προκαλούν μακροχρόνιες ή/και μόνιμες βλάβες στον αναρρώσαντα ασθενή. Το ποσοστό αυτών που υφίστανται τέτοιου τύπου βλάβες είναι εξαιρετικά υψηλό (~50%), ενώ σε ασθενείς μικρής ηλικίας, οι έρευνες έχουν παρατηρήσει ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά. Ποσοστά τα οποία μπορεί να ξεπεράσουν και το 70%!

  Αυτές οι χρόνιες βλάβες, έχουν σημειωθεί κυρίως στο αναπνευστικό και στο καρδιαγγειακό, αλλά έχουν παρατηρηθεί και σε διάφορους αδένες (π.χ. στο ήπαρ). Δυνητικά δε, είναι πιθανό να φτάσουν έως και να καταστήσουν τον ανανήψαντα ανίκανο για εργασία! Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται ότι ο κάθε θεραπευμένος που υφίσταται αυτές τις βλάβες, θα έχει μειωμένη παραγωγικότητα για πολλά χρόνια. Αυτό συνεπάγεται βαρύτατο πλήγμα για την πορεία της οικονομίας του κάθε κράτους που θα έχει σημαντικό αριθμό τέτοιων περιπτώσεων, στον ενεργό πληθυσμό του. Η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητά του (επομένως και οι ρυθμοί ανάπτυξής του) θα πληγούν ανεπανόρθωτα.

  Με βάση αυτά τα, σχετικά νέα, δεδομένα και συνυπολογίζοντας πως δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατό να διευκρινιστεί ποια και πόσης διάρκειας φυσική ανοσία υπάρχει (παρά τα σχεδόν 20 εκατομμύρια κρούσματα σε ολόκληρο τον πλανήτη) στον συγκεκριμένο ιό μετά την ανάρρωση, είναι προφανές ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας που θέτουν οι ειδικοί είναι εκ των ουκ άνευ! Απολύτως αναγκαία!

  Παρ’ όλα αυτά, παρατηρούμε χιλιάδες χιλιάδων ανεύθυνους να μην τα τηρούν, να τα γελοιοποιούν, να θεωρούν τη στρατηγική αυτή λανθασμένη ή και να τα εντάσσουν σε θεωρίες συνωμοσίας και… ψεκασμού. 

  Τέτοιες συμπεριφορές, έχουν πάντοτε σημαντικό τίμημα. Η ώρα πληρωμής για την ανευθυνότητα απέναντι στον SARS-CoV-2, πλησιάζει γοργά. Αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης από την κοινωνία άμεσα, το τίμημα αυτό θα είναι βαρύτατο.

  Η απόφαση ανήκει στον καθένα και σε όλους…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ