Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουλ-2020 00:03

  Απαιτείται άμεση δράση. Αλλιώς...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εχθές το μεσημέρι δημοσιοποιήθηκε η ετήσια έκθεση του 2020 για την Ελλάδα, από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Οι εκτιμήσεις για την επίδραση της CoViD-19 στην πορεία της ελληνικής Οικονομίας σίγουρα δεν είναι οι πλέον επιθυμητές, αλλά συμβαδίζουν με τις αντίστοιχες άλλων διεθνών οργανισμών, ενώ δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτές της Ελληνική κυβέρνησης.  

  Με δυο λόγια, ο ΟΟΣΑ προβλέπει σημαντική ύφεση για το 2020 από 8-9,8%, ανάλογα με την ύπαρξη ενός ή δύο κυμάτων πανδημίας και μέτριας έντασης ανάκαμψη για το 2021, μεγέθους από 2,3% έως και 4,5%. Μάλλον συντηρητικές, τόσο από την πλευρά της ύφεσης, όσο και της ανάκαμψης.

  Στο κομμάτι της έκθεσης που αφορά τις προτάσεις του, ο Οργανισμός επαναλαμβάνει (για πολλοστή φορά) την τεράστια ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας, μέσω υλοποίησης πραγματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς τις οποίες η ανταγωνιστικότητα και το μέλλον της χώρας, διαφαίνονται από αμφίβολα έως πολύ δύσκολα.

  Εκτός από τις εκτιμήσεις και προτάσεις για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας όμως, η έκθεση υπενθυμίζει ορισμένα καίρια μεγέθη, τα οποία οι περισσότεροι ξεχνούμε. Άλλοι εκούσια και άλλοι ακούσια…

  Πρόκειται όμως για μεγέθη εξαιρετικά σημαντικά για την κατανόηση και τον ορισμό της πραγματικής κατάστασης στην Ελλάδα και την πραγματική της θέση στο Παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η παράθεση και υπενθύμισή τους, μόνο θετικά και επιδιορθωτικά της κατάστασης μπορεί να συνεισφέρει… 

  Διαβάστε προσεκτικά και σκεφθείτε:

  Η Ελλάδα είχε μέση ετήσια πραγματική ανάπτυξη τα τελευταία 5 χρόνια, 0,9%!

  Ο μέσος όρος των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ είναι 2,2%! Δηλαδή τα τελευταία 5 χρόνια η Ελλάδα είχε 59% λιγότερη ανάπτυξη απ' όλο τον υπόλοιπο πλανήτη. Κάθε χρόνο, επί πέντε χρόνια!

  Το ποσοστό του πληθυσμού κάτω των 15 ετών, φθάνει το 14,1%, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ φθάνει το 17,8%. Τα αντίστοιχα ποσοστά κατοίκων άνω των 65 ετών είναι 21,7 και 17,1%. Δηλαδή η Ελλάδα έχει 21% λιγότερους νέους και 22% περισσότερους ηλικιωμένους! 

  Το πρόγραμμα PISA (Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση Σπουδαστών -Programme for International Student Assessment) χρησιμοποιείται από τον ΟΟΣΑ ως μέτρο των δυνατοτήτων, των αποτελεσμάτων και ενδεικτικό της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος κάθε χώρας.

  Η Ελλάδα επιτυγχάνει βαθμολογίες κάτω του μέσου όρου του ΟΟΣΑ και στις τρεις γενικές κατηγορίες: ανάγνωση, μαθηματικά και "επιστήμη" (ουσιαστικά το μείγμα Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας κ.λπ.)

  Στην πρώτη η ελληνική βαθμολογία φθάνει το 457 με τον διεθνή μέσο όρο να βρίσκεται στο 489 (-6,5%), στα δεύτερα το 451 με τον μέσο όρο να είναι στο 492 (-8,5%) και στην τρίτη η Ελλάδα επιτυγχάνει σκορ 452 με τον μέσο όρο να είναι στο 491 (-8%). Μετεξεταστέοι, για να το πούμε ευγενικά…

  Υπάρχουν και άλλα νούμερα, που προκαλούν εξαιρετικά αλγεινή εντύπωση (π.χ. το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού που εργάζεται, η παραγωγικότητα, το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται σε συντάξεις κ.ά.), όμως οι επιδόσεις στους τομείς της οικονομικής απόδοσης, της γήρανσης του πληθυσμού και της εκπαίδευσης, είναι οι πλέον χαρακτηριστικές, οι πλέον "χτυπητές". 

  Βλέποντας αυτές κανείς καταλαβαίνει ξεκάθαρα ότι, αν δεν υπάρξει γενική συνειδητοποίηση και αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα και από όλους, το πρόβλημα θα συνεχίσει να μεγαλώνει και σύντομα θα γιγαντωθεί, θα γίνει ασταμάτητο και μη αναστρέψιμο. Με κατάληξη την καταστροφή…

  Σε όλα αυτά πολλοί, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, θα "εφεύρουν" αντίλογο με διάφορα επιχειρήματα-σοφιστείες, όπου θα εξυμνούν π.χ.  το πόσο αποδοτικός και παραγωγικός είναι ο Έλληνας εργαζόμενος και διάφορα άλλα γραφικά που τόσο πολύ χρησιμοποιήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία, για να "αποκαταστήσουν την αδικία" απέναντι στον Έλληνα "πελάτη" τους.. Φυσικά τίποτε από αυτά δεν ισχύει και οι προαναφερθέντες αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της αργής αλλά σταθερής κατηφόρας που ακολουθεί η χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

  Δυστυχώς για τους αμφισβητίες, την ώρα που γράφεται η στήλη, διεξάγεται στην Βουλή η ψηφοφορία για την παραπομπή του κυρίου Παπαγγελόπουλου στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Διεξάγεται με ανάγνωση των ονομάτων κατ’ αλφαβητική σειρά και ψηφολέκτες ενώ, εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει εγκατεστημένο στο Κοινοβούλιο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, σε πλήρη λειτουργία και απολύτως αδιάβλητο.

  Τα συμπεράσματα δικά σας…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ