Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουν-2020 00:04

  Έρχεται Τσαρίνα στην Ευρωζώνη;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όταν στις 15:52 το απόγευμα της Τρίτης 9 Ιουνίου ο Mário Centeno, υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας και πρόεδρος του Eurogroup, ανακοίνωσε την παραίτηση του μέσω Twitter, δεν ξάφνιασε πολλούς. Όσοι παρακολουθούν την ευρωπαϊκή πολιτική, γνωρίζουν πως ο απόφοιτος του Harvard βρίσκεται "στα μαχαίρια" με τον πρωθυπουργό του Antonio Costa, εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.

  Αιτία της διαμάχης τους, ένα δάνειο προς την "αμαρτωλή" Novo Banco, το τέκνο-κατάλοιπο της (ακόμη πιο αμαρτωλής) ιστορίας εκκαθάρισης της Banco Espírito Santo. Δάνειο εγγεγραμμένο μεν στον πορτογαλικό προϋπολογισμό, χωρίς ενημέρωση προς τον πρωθυπουργό για την εκταμίευση  δε. Εάν αναλογιστείτε πως τον Ιανουάριο ο (κεντροαριστερός) κύριος Κόστα είχε δεσμευθεί να μην δώσει άλλα χρήματα στην Novo Banco, πριν γίνει διεξοδικός έλεγχος των οικονομικών της, καταλαβαίνετε την κατάσταση που επικρατούσε τόσο ανάμεσα στους δύο άντρες, όσο και στο εσωτερικό της Πορτογαλικής κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες. 

  Φυσικό επακόλουθο της κόντρας, η ανακοίνωση στο Twitter και η παραίτηση Σεντένο, η οποία τύποις θα συμβεί στις 15 Ιουνίου. Γεγονός το οποίο, τον φέρνει αυτοδίκαια έκπτωτο και από την προεδρία του Eurogroup. Όπως ενημέρωσε και ο ίδιος, η διαδικασία διαδοχής για την θέση του Τσάρου της οικονομίας της Ευρωζώνης θα ξεκινήσει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουλίου.

  Οι επικρατέστεροι διάδοχοι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι:
  Α. Ο Ιρλανδός Paschal Donohoe 
  Β. Ο Λουξεμβούργιος Pierre Gramegna και
  Γ. Η Ισπανίδα Nadia Calviño.

  Θα μπορούσε να υπάρχει και μία ακόμη κυρία στη λίστα (μάλιστα, θα ήταν μακράν αδιαφιλονίκητο φαβορί), η κεντρώα Φιλανδή Katri Kulmuni. Δυστυχώς η συμπαθέστατη κυρία αναγκάστηκε να παραιτηθεί της θέσης της υπουργού Οικονομικών καθώς και αυτής της αντιπροέδρου της Φιλανδικής κυβέρνησης που κατείχε, μόλις την Παρασκευή 5 Ιουνίου. Λόγω της αποκάλυψης πως χρέωσε στα δύο υπουργεία που διοικούσε, ποσό μεγαλύτερο των €56.000 για πληρωμή διδάκτρων "media training", που παρακολούθησε η ίδια. Συμβαίνουν και εις Εσπερίαν, βλέπετε...

  Από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωομάδας, κανείς δεν πληροί τις "προδιαγραφές εκλογιμότητας" (π.χ.  μακροχρόνια προοπτική στην θέση του ΥΠΟΙΚ της χώρας του, κομματικά σύμφωνος με την επικρατούσα ισορροπία Ευρωκομάτων που θέλει τον επικεφαλής του Eurogroup ν’ ανήκει είτε στους Ευρωσοσιαλιστές, είτε στους Φιλελεύθερους-Δημοκρατικούς κ.ο.κ.).

  Από τα τρία παραπάνω φαβορί, επικρατέστερη θα πρέπει να θεωρείται η κυρία Καλβίνιο, της οποίας η υποψηφιότητα οι πληροφορίες θέλουν να έχει τη στήριξη Γαλλίας και Γερμανίας. Μοναδικά σύννεφα στην πιθανότητα εκλογής της, η ύπαρξη του Ισπανού και Σοσιαλιστή Γιοσέπ Μπορέλ στην θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δύο ομοεθνείς και κομματικά ομογάλακτοι, σε δύο τόσο σημαντικές θέσεις στην ΕΕ είναι κάτι πρωτάκουστο) και η σοβαρή πιθανότητα η κυβέρνηση Σάντσεθ να έχει σύντομο βίο. Όμως κανείς από τους ανταγωνιστές της δεν μοιάζει να συγκεντρώνει τα προαπαιτούμενα ή τον απαραίτητο σημαντικό αριθμό ψήφων συναδέλφων του, οπότε οι εναλλακτικές λείπουν και η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ προηγείται. Εκτός εάν εμφανιστεί κάποιο νέο φαβορί, με μια ευρύτερη αλλαγή των Ευρωκομματικών ισορροπιών (π.χ.  ο Ολλανδός κεντροδεξιός Wopke Hoekstra, ή ο κύριος Χρ.  Σταϊκούρας)…

  Λέτε μετά την Ursula Van der Leyen και την Christine Lagarde να έχουμε και μια τρίτη κυρία, σε κορυφαία θέση της Ευρωπαϊκής ηγεσίας; Μιας ηγεσίας που θέλει αλλά και είναι υποχρεωμένη από τις συνθήκες, ν’ αλλάξει τα πάντα στην ΕΕ, όπως την γνωρίζουμε σήμερα;

  Το βέβαιο είναι ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής στις 19 Ιουνίου έχει ένα ακόμη "δύσκολο" θέμα να επιλύσει και ο επόμενος μήνας των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα έχει πολλαπλό ενδιαφέρον! 

  Για να δούμε, τι θα δούμε…  

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ