Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουν-2020 00:03

  Θα δούμε άραγε 4, στις 4;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όταν την προηγούμενη εβδομάδα, η Christine Lagarde δήλωνε πως η ύφεση στην Ευρωζώνη πιθανότατα θα "τρέξει" μεταξύ του -8 και του -12%, όλοι θεώρησαν ότι η Γαλλίδα πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΤ, έστελνε μήνυμα στις κυβερνήσεις της Ένωσης και τα μέλη της Επιτροπής, να μην διατηρούν δισταγμούς ή ενδοιασμούς στην λύση που προετοίμαζαν, διότι τα πραγματικά άσχημα είναι μπροστά μας. 

  Κάποιοι όμως, μεταξύ αυτών και η στήλη, θεώρησαν πως οι αναφορές της κυρίας Λαγκάρντ αφορούσαν ευρύτερες κινήσεις και έδιναν επίσης ένα στίγμα των αποφάσεων που θα ληφθούν στη σημερινή συνεδρίαση Νομισματικής πολιτικής.
  Αυτή άποψη μοιάζει να επιβεβαιώνεται, από αρκετά στοιχεία. 

  Κατά πρώτον οι ομιλίες των διάφορων Διοικητών (με προεξάρχοντα τον Γάλλο Francois de Galhau), το τελευταίο δεκαήμερο, έδωσαν ξεκάθαρα τόνο "επείγοντος" σε πιθανά μέτρα.

  Δεύτερον η όλη ατμόσφαιρα προσμονής και τα επίσημα και ημιεπίσημα σχόλια, έχουν δημιουργήσει σοβαρές και μεγάλες προσδοκίες στις αγορές. Η απογοήτευσή τους τώρα, θα προκαλούσε "κατακλυσμιαία" φαινόμενα στα διεθνή ταμπλό. Αυτό θα ήταν ό,τι χειρότερο για την Ευρωπαϊκή οικονομία, υπό τις παρούσες συνθήκες. 

  Τρίτον το Συμβούλιο "οφείλει" επίσης, εκτός των αρχικών δηλώσεων Λαγκάρντ, μια επίσημη "απάντηση" στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης. Απάντηση η οποία να "βροντοφωνάζει" τη θεσμική ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής και για την οποία "καίγονται" όλοι οι "συντηρητικοί" του Ευρωσυστήματος, με πρώτη και καλύτερη την Buba και την ηγεσία της…

  Τέταρτον τέλος, η συμμετοχή των Ευρωπαϊκών τραπεζών σε όλα τα LTRO (Long Term Refinancing Operations) η οποία, εάν συνυπολογισθεί η δημοπρασία της Τρίτης 2 Ιουνίου, ξεπέρασε συνολικά το €1 τρισεκατομμύριο, "φωνάζει" την ανάγκη μεγαλύτερης από την υπάρχουσα ρευστότητα, αποτελεί αδιάψευστο "καθρέπτη" των συνθηκών που επικρατούν και δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια για "κλώτσημα στο τενεκεδάκι".

  Ποια θα μπορούσαν όμως να είναι τα επιπλέον μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;

  Σύμφωνα μ’ έναν από τους καλύτερους αναλυτές macro και ECB watcher (εξειδικευμένο στις πολιτικές της ΕΚΤ) εξαιρετικά εύστοχο στις εκτιμήσεις του, τον Frederik Docruzet της Pictet Asset Management, στις 4 Ιουνίου πιθανόν να έχουμε 4 νέα μέτρα:

  Α. Επανεπένδυση των προσόδων του PEPP (Pandemic Emergency Purchases Program) που αποφασίστηκε στις 12 Μαρτίου. Δηλαδή να χρησιμοποιούνται οι "εισπράξεις" του προγράμματος από λήξεις και τόκους χρεογράφων, σε νέες αγορές. Κάτι το οποίο θα βοηθήσει επίσης στην ομαλοποίηση της υπάρχουσας, αρκετά ευνοϊκής προς κάποιες χώρες (λέγε με Ιταλία), κατανομής των κεφαλαίων του προγράμματος, στην διάρκεια του χρόνου. 

  Β. Αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στο ΡΕΡΡ χρεογράφων έκδοσης υπερεθνικών οργανισμών (λέγε με πρόταση Κομισιόν και ESM) σε αριθμό σημαντικά μεγαλύτερο του ισχύοντος 10%. Επίσης εξαιρετικά χρήσιμο στην ομαλή κατανομή των ποσών ανά χώρα. 

  Γ. Αγορά "Πεπτωκώτων Αγγέλων" (Fallen Angels), δηλαδή ομολόγων από εκδότες (οργανισμούς, χώρες και ιδιώτες) που είχαν υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, αλλά λόγω της κρίσης, την έχασαν. Αν σας φέρνει στην σκέψη σας μια πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας, έχετε απόλυτη ευστοχία…

  Δ. Μείωση των απαιτήσεων για εποπτικά κεφάλαια και δεσμευμένα αποθεματικά από τις τράπεζες. Μια απλή αλλαγή των συντελεστών, θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση της ρευστότητας κατά περισσότερα από €260 δισεκατομμύρια (κόστους >€1,3 δις/έτος για τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα). Σε συνδυασμό δε με το αρνητικό (-1%) επιτόκιο του μακροπρόθεσμου TLTRO III (Targeted Long Term Refinancing Operations III) θα προκαλούσε την μεταφορά ακόμη μεγαλύτερων ποσών ρευστότητας προς την αγορά.

  Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν κάποιες (μη επιβεβαιώσιμες) πληροφορίες για:

  α. Αύξηση του συνολικού "κεντρικού πυρήνα" διαθέσιμων κεφαλαίων του ΡΕΡΡ κατά €500 δις και

  β. Επιμήκυνση της διάρκειας του προγράμματος, έως κάποια χρονική στιγμή στο Γ’ ή Δ’ τρίμηνο του 2021.

  Κανένα από τα δύο μέτρα όμως δεν μοιάζει να έχει πιθανότητες υλοποίησης, άμεσα. Το πρώτο διότι δεν υφίσταται λόγος αύξησης, μετά την απόφαση της 24ης Μαρτίου, όταν η Φρανκφούρτη "βροντοφώναξε" την "ευλυγισία" του προγράμματος, ενώ το δεύτερο είναι εξαιρετικά πρώιμη η οποιαδήποτε απόφαση, πριν υπάρξουν τελικά δεδομένα για την πιθανή συνολική διάρκεια της πανδημίας.

  Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι πως θα γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι, λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, ενώ για να έχουμε άποψη επί των συμβάντων στο Συμβούλιο, θα χρειαστεί να περιμένουμε την Συνέντευξη Τύπου στις 15:30!

  Μέχρι τότε υπομονή…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ