Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουν-2020 00:04

  Το χρήμα δεν αρκεί. Όσο και αν είναι…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όλα τα κράτη του πλανήτη έχουν επιδοθεί σ’ έναν ανταγωνισμό  επιδοτήσεων και προσφοράς μεγάλων ποσοτήτων διαθέσιμης ρευστότητας στις οικονομίες τους. Μια πρακτική που αποτελεί σαφώς το πρώτο αναγκαίο βήμα για την καταπολέμηση του οικονομικού μέρους της κρίσης του κορονοϊού.

  Τα ποσά που πέφτουν στο τραπέζι είναι τεράστια και σίγουρα πέρα από κάθε προηγούμενο. Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα ξεπεράσουν σε παροχές προς τους πολίτες και διαθέσιμη προς τις επιχειρήσεις ρευστότητα τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη αποφασίσει και διανέμουν μεμονωμένα έκαστο στους πολίτες του περί το 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα συνολικά ποσά που θα διατεθούν από Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM θα ξεπεράσουν τα €2 τρισ., επιπλέον. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών υποδομών.

  Πρόκειται για πακτωλό χρημάτων με ρυθμούς που μοιάζουν να μην έχουν τέλος (π.χ. την Πέμπτη, όπως όλα δείχνουν, η ΕΚΤ ετοιμάζει κι άλλες "ευχάριστες" εκπλήξεις). Αναγκαία συνθήκη, όπως ήδη επισημάνθηκε, για τη μείωση της ισχύος του χτυπήματος που έχει δοθεί αλλά δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη πλήρως στην παγκόσμια οικονομία, όχι όμως και ικανή. Το άφθονο χρήμα που διατίθεται είναι απαραίτητο αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν είναι αρκετό για να δώσει τη λύση.

  Πρόκειται για μια ευκαιρία η οποία δίνεται πολύ σπάνια σε μεμονωμένα άτομα, ακόμη δε σπανιότερα, σε χώρες. Για μια πλήρη αναδιοργάνωση, για μια νέα αρχή, στηριγμένη σε στερεότερες βάσεις, από πριν. Χρειάζεται σχεδιασμός, στρατηγική και ιδιαίτερα σχολαστική εφαρμογή με, κατά το ανθρωπίνως δυνατό, μέγιστη αποφυγή λαθών. Διαφορετικά, για ακόμη μια φορά, θα έχει χαθεί ένα  ακόμη τρένο...


  Χρειάζεται όλοι να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και ν’ αποφασισθεί με σύνεση και διορατικότητα αφενός το ποια πραγματικά είναι η Ελλάδα σήμερα το 2020 και πώς θέλει να είναι σε 10, σε 20 και σε 30 χρόνια από σήμερα αντίστοιχα, αφετέρου να επιλέξει τις διαδρομές με τις οποίες θέλει να φτάσει εκεί. 

  Μοιάζει και ακούγεται εύκολο και απλό, αλλά δεν είναι. Απέχει πολλά χιλιόμετρα από το να μπορεί κανείς ν’ αποδώσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς, σε μια τέτοια προσπάθεια. Ειδικά όταν, την εποχή που οικονομίες αλλάζουν και ανεβαίνουν στα ουράνια ή κατακρημνίζονται μέσα σε μερικές εβδομάδες, συζητούνται συνεχώς "επενδύσεις" σε τσιμέντα και ντουβάρια...

  Καλοί και χρήσιμοι οι τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης αλλά όχι αρκετά δυνατοί για να φέρουν την οικονομία της χώρας, από το βάθος του χρόνου όπου βρίσκεται, στην εποχή των αλγορίθμων και των milliseconds. Αυτό μπορούν να το επιτύχουν μόνο οι καινοτόμες και μη υπηρεσίες, οι πραγματικά σύγχρονες τεχνολογίες και η 4η βιομηχανική επανάσταση. Όλοι οι άλλοι, αναγκαστικά, θα ακολουθήσουν αγκομαχώντας. Με όποιες δυνάμεις έχουν και στους ρυθμούς με τους οποίους μπορούν να δημιουργήσουν, όσο μπορούν να δημιουργήσουν θα προσφέρουν ό,τι και όσα μπορούν, όντας εξ ορισμού συμπληρωματικοί των πρωτοπόρων. 

  Αλλά και στις υπηρεσίες, που πρέπει ν’ αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος, χρειάζεται μακρόπνοη ματιά και ιδιαίτερη προσοχή διότι διαφορετικά, εάν π.χ. επαναληφθεί το λάθος της "μονοκαλλιέργειας" όπως με τον τουρισμό, θα ζούμε συνέχεια με τον φόβο του οποιοδήποτε κινδύνου μπορεί ν’ απειλήσει την υψηλή παραγωγικότητα σε αυτόν. Είτε πρόκειται π.χ. για μία πανδημία, είτε επειδή θα υπάρξει μια μεγάλη αύξηση στα καύσιμα, είτε κάποια πολιτική αναταραχή κ.ο.κ. 

  Το αποτέλεσμα των "σχεδιασμών" (λέμε τώρα...) αυτού του τύπου, το ζούμε τρεις μήνες τώρα. Θα συνεχίσουμε δε να το ζούμε, για καιρό ακόμη. Με τα δυσκολότερα να μην τα έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει...

  Ευτυχώς, οι μέχρι τώρα κινήσεις και δηλώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προδιαθέτουν πως όλα θα γίνουν με την απαιτούμενη προσοχή και τον δέοντα τρόπο. Με δεδομένο πως, στη συγκεκριμένη κυβέρνηση, υπάρχουν αρκετοί που γνωρίζουν "να φτιάξουν business plan", για να θυμηθούμε μια ψυχή από τα (όχι και τόσο) παλιά, υπάρχει ελπίδα...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ