Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2020 00:04

  Έχουμε Ευρωπαϊκή Eπανάσταση;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όταν την Τετάρτη το πρωί, η κυρία Lagarde δήλωνε πως η ύφεση από την πανδημία στην Ευρωζώνη θ’ ακολουθήσει το χειρότερο σενάριο εκτιμήσεων της ΕΚΤ, η μέρα έμοιαζε ιδιαίτερα κακή. Ευτυχώς, όλα άλλαξαν μέσα σε λίγες ώρες...

  Δύσκολα θα μάθουμε ποτέ, εάν η πολύπειρη Γαλλίδα πολιτικός επέλεξε να κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τυχαία. Πιθανότατα όχι! Αλλά είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως αυτή η εκτίμηση δημιούργησε ισχυρότατο κίνητρο σε ορισμένους "αντιφρονούντες" μέσα στην Κομισιόν και τις 27 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ώστε ν’ αποδεχθούν και να υποστηρίξουν την πρόταση που ανακοίνωσε λίγες ώρες αργότερα η κυρία von der Leyen.

  Μια πρόταση ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθόλου όμως αναμενόμενη. Οι αντιδράσεις ορισμένων "Βορείων" εταίρων (Αυστρία Ολλανδία κ.λπ.), σε συνδυασμό με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το QE της ΕΚΤ, είχαν μετατρέψει τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για μία ευρωπαϊκή αντίδραση αντάξια του μεγέθους και της αξίας της Ένωσης, σε απλές εικοτολογίες.

  Ευτυχώς διαψεύστηκαν! Και μάλιστα με τρόπο εκκωφαντικό, ο οποίος υποδηλώνει με ιδιαίτερη έμφαση τη διάθεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να μην μείνουν για κανένα λόγο, έξω από το παγκόσμιο οικονομικό "παιχνίδι". Διότι, ας μην γελιόμαστε, όποια χώρα επιλέξει τη δογματική εμμονή μη λήψης ακραίων μέτρων λόγω ακραίων καταστάσεων, θα βρεθεί άμεσα στην εξαιρετικά δυσμενή θέση τεράστιας απώλειας της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της. Και το τι συμβαίνει σε μια χώρα η οποία δεν είναι ανταγωνιστική στο παγκόσμιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, είναι πλέον γνωστό. Ειδικά στην Ελλάδα που, επί δέκα ολόκληρα χρόνια, αγωνιζόταν με νύχια  και με δόντια για ν’ ανακτήσει αυτήν την χαμένη ανταγωνιστικότητα...

  Είναι αλήθεια ότι η πρόταση δεν έχει οριστικοποιηθεί και δεν αποτελεί κάτι παραπάνω από ακριβώς αυτό: μία εντυπωσιακή πρόταση. Πρόταση η οποία λύνει τα προβλήματα, μόνο θεωρητικά. Την πραγματική, ολοκληρωμένη λύση θα την μάθουμε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 και 20 Ιουνίου.

  Αποτελεί όμως συνήθη πρακτική πολιτικής, τόσο στην ΕΕ, όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη, τα κυριότερα και βασικότερα σημεία τέτοιου είδους προτάσεων να έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί, πριν γίνει η οποιαδήποτε ανακοίνωση. Οπότε μπορούμε να είμαστε σχετικά βέβαιοι πως τα βασικά σημεία της πρότασης (π.χ. τα ποσά), δεν θ’ αλλάξουν δραματικά. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρακολούθηση των διαπραγματεύσεων που θα διαδραματιστούν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αναμένεται να υπάρξουν κρίσιμα διακυβεύματα για πολλούς ηγέτες χωρών-μελών.

  Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη κίνηση της Επιτροπής, εκτός από υλοποίηση των δηλώσεων Μέρκελ-Μακρόν, αποτελεί και μία εμφατική δήλωση των διαθέσεων της ευρωπαϊκής ηγεσίας, για περισσότερο ενωμένη Ευρώπη. Πρόκειται για γεγονός αδιαμφισβήτητο για την πραγματοποίηση του οποίου, ένα σημαντικό μέρος των ευσήμων ανήκει στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία πραγματικότητα η οποία αναγνωρίζεται μέσα από την κατανομή κονδυλίων προς την Ελλάδα, όπως αυτή προτείνεται.

  Η μερίδα του λέοντας των συγχαρητηρίων όμως, ανήκει στις δύο κυρίες που, εδώ και κάποιους μήνες, ηγούνται της Ευρωπαϊκής Ένωσης: στην Πρόεδρο του Governing Council της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φαν ντερ Λάιεν!

  Όταν οι δύο κυρίες ξεκίνησαν την θητεία τους, αντιμετωπίστηκαν με πολλές επιφυλάξεις και μπόλικη δυσπιστία. Σε αυτήν την αντιμετώπιση συνέτειναν φυσικά και ορισμένα λάθη που διέπραξαν εκείνες (π.χ. απάντηση Lagarde για τα spread των ομολόγων). Γρήγορα όμως "ανέκαμψαν", ανέλαβαν πρωτοβουλίες και έχουν βαλθεί να πείσουν πως και θέλουν και θ’ αλλάξουν την Ενωμένη Ευρώπη. Θα την αλλάξουν τόσο πολύ που, όταν αποχωρήσουν, θα είναι πολύ διαφορετική και πολύ καλύτερη, απ’ ό,τι την παρέλαβαν. Ακούγεται ουτοπικό και υπεραισιόδοξο, αλλά αυτός είναι ο στόχος τους!

  Οι δύο κυρίες δεν έχουν σκοπό να το βάλουν κάτω και να υποχωρήσουν στα δύσκολα που αντιμετωπίζει Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υγειονομική κρίση. Είναι προφανές. Ούτε φαίνεται πως έχουν πραγματοποιήσει όλες τις κινήσεις που έχουν σχεδιάσει, πάνω στην Ευρωπαϊκή σκακιέρα.

  Την επόμενη Πέμπτη, 4 Ιουνίου, συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας και υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες πως η Φρανκφούρτη ετοιμάζεται να αυξήσει δραστικά τα μέτρα που λαμβάνει για την καταπολέμηση της κρίσης. Τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποσότητα...

  Περισσότερα θα έχει η στήλη την επόμενη εβδομάδα (πριν την Πέμπτη), όταν θα έχουν επιβεβαιωθεί ορισμένα στοιχεία. 

  Μέχρι τότε, ας απολαύσουμε το συναίσθημα του να έχεις ηγεσίες που δεν αρκούνται σε λόγια...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ