Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 00:03

  Προσοχή, ανοσία και ανο(η)σία

  Προσοχή, ανοσία και ανο(η)σία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι καμπύλες κρουσμάτων και θανάτων, αργά αλλά σταθερά εξομαλύνονται, φέρνοντας όλο και πιο κοντά την ημέρα που θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού. Πάρα πολλοί όμως, ειδικοί και μη, δείχνουν σαν να μην έχουν αντιληφθεί πλήρως τι ακριβώς σημαίνει αυτό και ποιες υποχρεώσεις αποκτούμε όλοι μας, ακριβώς από αυτό το "άνοιγμα" των περιορισμών...

  Ο αρμοδιότερος των αρμοδίων, καθηγητής Σ. Τσιόδρας, δήλωσε πρόσφατα πως θεωρεί ότι υπάρχει σημαντικός βαθμός ανοσίας στον πληθυσμό και πως η σταδιακή άρση των μέτρων θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα. 

  Μακριά από μένα κάθε προσπάθεια αντιπαράθεσης με έναν ειδικό στον τομέα του, πολύ δε περισσότερο, αντιπαράθεσης με τον εξαιρετικό καθηγητή Τσιόδρα ο οποίος έχει αποδείξει την αξία του περίτρανα και πέραν πάσης αμφιβολίας, προφυλάσσοντας την Ελλάδα από μία τεράστια καταστροφή. Καμία απολύτως αμφισβήτηση των θέσεών του από τη μεριά μου, αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο.

  Όμως υπάρχουν δεδομένα, αναφορές και γεγονότα, τα οποία δεν μπορούν ούτε αυτά ν’ αμφισβητηθούν. Βασισμένοι σε αυτά, πολλοί συνάδελφοί του κυρίου καθηγητή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, θεωρούν πως δεν υπάρχει πραγματική ανοσία στον κορονοϊό SARS-COV-2. Αυτό στη χειρότερη περίπτωση. Στην καλύτερη, άλλοι επιστήμονες εκφέρουν την άποψη πως δεν υπάρχει καμία απολύτως βεβαιότητα πόση και ποιας διάρκειας ανοσία, διαθέτουν όσοι αποθεραπεύονται από την CoViD-19. 

  Σε κάθε περίπτωση, τα περιστατικά που επανανιχνεύονται μετά από αρνητικό τεστ είναι αρκετά. Ενώ επίσης υπάρχουν σημαντικές αναφορές από Κίνα και Ιαπωνία, που μιλούν για ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του αριθμού των κρουσμάτων που αναρρώνουν, το οποίο ανιχνεύεται ξανά θετικό στον ιό, μετά την πάροδο 2-3 εβδομάδων. Όλα αυτά αποτελούν γεγονότα, τα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει ν’ αγνοηθούν. Από κανέναν. Ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μεγάλος.

  Η όλη κατάσταση μοιάζει πραγματικά με άλυτο γρίφο. Ο κορονοϊός δυστυχώς, είτε αυτό αρέσει, είτε όχι, αποτελεί μια νέα πραγματικότητα, εντελώς άγνωστη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Μια πραγματικότητα για την όποια όσα μαθαίνουμε τη μία ημέρα, πολλές φορές ανατρέπονται την αμέσως επόμενη. Κι όπως όλοι όσοι ασχολούνται με τις αγορές ξέρουν καλά, το άγνωστο γοητεύει, προβληματίζει,  μπερδεύει αλλά και προκαλεί!

  Φυσικά, η λύση δεν βρίσκεται στη διαιώνιση της κοινωνικής απομόνωσης και της καραντίνας (για τις ευπαθείς ομάδες). Υπάρχουν όρια σε όσα μπορεί ν’ αντέξει η κοινωνία και τ’ άτομα, ενώ μια συνέχιση των αυστηρών μέτρων θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, πιθανόν και σοβαρότερα της πανδημίας (π.χ. μαζικές ψυχικές διαταραχές κ.ά.).

  Το ζήτημα είναι, καθώς θα ξετυλίγονται οι αργές διαδικασίες της "απελευθέρωσης" με βάση τις οδηγίες των ειδικών, να μην υπάρξουν αστοχίες και λάθη απ’ οποιαδήποτε πλευρά. 

  Είτε από τη μεριά των ειδικών καθώς θ’ αντιστέκονται στη γοητεία του αγνώστου και θα πολεμούν τα προβλήματά του, είτε από τη μεριά της (οποιασδήποτε) κυβέρνησης της (οποιαδήποτε) χώρας που θα μπορούσε ν’ αποφασίσει να τρέξει λίγο πιο γρήγορα απ’ όσο θα έπρεπε, ώστε να διεκδικήσει δάφνες, είτε από τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι, απηυδισμένοι από την απομόνωση και τον αναγκαστικό αυτοπεριορισμό, εύκολα θα μπορούσαν να ξεσπάσουν, περνώντας από το "προσέχουμε, για να έχουμε την υγειά μας", στο (τόσο εύκολο παλιότερα) "έλα μωρέ τώρα, μπόρα ήταν και πάει"...

  Χρειάζεται τεράστια προσοχή απ’ όλους. Είναι πανεύκολο να μετατραπεί η ανοσία, σε ανοησία. Διότι η καρδάρα χρειάζεται ώρες πολλές για να γεμίσει γάλα, αλλά αδειάζει σε δευτερόλεπτα. Aπό μία απροσεξία. Μόνο μία...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ