Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Απρ-2020 00:14

  Η εξομάλυνση και τα... σαλιγκάρια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μόλις παρουσιάστηκαν τα πρώτα θετικά σημάδια στην πορεία της πανδημίας, αμέσως εμφανίστηκαν οι "εκ φύσεως αισιόδοξοι", προεξοφλώντας πως σε λίγο θ’ αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα.

  Από την αρχή της παρούσας κρίσης η στήλη επιμένει ότι η, οποιασδήποτε μορφής ή έντασης, αστήρικτη αισιοδοξία είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο μέγεθος. Ένα μέγεθος το οποίο εύκολα μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και να κοστίσει τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και απαραίτητους μελλοντικά πόρους. Οικονομικούς και όχι μόνο...

  Δυστυχώς, κατά τα φαινόμενα η απομόνωση και οι περιορισμοί στη μετακίνηση  δημιουργούν παραισθήσεις σε κάποιους. Παραισθήσεις μιας θεωρητικής και ανύπαρκτης ασφάλειας, η οποία υπάρχει μόνο στην φαντασία ορισμένων εκτός τόπου και χρόνου "ειδικών".

  Η διαδικασία "εξομάλυνσης της καμπύλης" μιας πανδημίας έχει εξηγηθεί διεξοδικά, από πολλούς. Ειδικούς και μη. Η λογική είναι απλή: με μέτρα περιορισμού της κίνησης (έως και ακινητοποίησης) των οικονομικών και κοινωνικών μονάδων και οντοτήτων, περιορίζεται η ταχύτητα εξάπλωσης της νόσου (όχι απαραίτητα η συνολική δράση της, αν και συνήθως, ιστορικά αυτά συμβαδίζουν), ώστε οι ταυτόχρονα ασθενείς να μην ξεπερνούν τις δυνατότητες  του εκάστοτε Εθνικού Συστήματος Υγείας.

  Με απλά λόγια και προσαρμόζοντας την εξήγηση στη συγκεκριμένη περίπτωση και τις υπάρχουσες συνθήκες, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να είναι οι αριθμός των ασθενών που χρειάζονται φροντίδα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μικρότερος από τον αριθμό των κρεβατιών σε ΜΕΘ (σε κάποια διαφορετική περίσταση θα μπορούσε π.χ. να είναι ο αριθμός των χειρουργών και των διαθέσιμων χειρουργείων).

  Με αυτό το σχέδιο και χάρη στην εξαιρετική δουλειά του καθηγητή Τσιόδρα και των υπολοίπων μελών της αρμόδιας επιτροπής, η πορεία της Ελλάδας είναι εξαιρετική. Οι καμπύλες τόσο των κρουσμάτων, όσο και των θανάτων διατηρούνται χαμηλά και χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις. Και όλα τα μέχρι τώρα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι, η εξέλιξη τόσο της πορείας της πανδημίας στη χώρα όσο και η επόμενη ημέρα, μπορεί να είναι το ίδιο (αν όχι περισσότερο) καλές.

  Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυΐα για ν’ αντιληφθεί ότι για να συμβεί αυτό, το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε όσα επιτάσσουν οι ειδικοί. Που στη συγκεκριμένη κατάσταση είναι η επιτροπή και η κυβέρνηση.

  Παρ’ όλα αυτά ορισμένοι, αμέσως μόλις φάνηκαν κάποια καλά σημάδια, σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή, παρασυρμένοι πιθανά και από κάποιες άλλες χώρες (π.χ. Αυστρία) άρχισαν να μιλούν για "σταδιακή άρση των μέτρων τις επόμενες εβδομάδες" κι άλλα τέτοια γραφικά και εντελώς ηλίθια!

  Αφενός διότι, αντίθετα απ’ ό,τι νομίζουν οι "εκ φύσεως αισιόδοξοι" βιαστικοί, δεν έχει καμία (οικονομική ή άλλη) έννοια να αρχίσει να "επαναλειτουργεί" η χώρα, όταν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο θα μαίνεται ακόμη η πανδημία, αφετέρου διότι το παραμικρό λάθος στην εφαρμογή της στρατηγικής "εξομάλυνσης της καμπύλης" μπορεί εύκολα ν’ αναζωπυρώσει τη διάδοση της λοίμωξης. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να μείνουν τα πράγματα υπό έλεγχο. Όποιος διαφωνεί, ας ρίξει μια ματιά στην καμπύλη του μοναδικού συγκρίσιμου γεγονότος, της Ισπανικής γρίπης του 1918-20, και θ’ αλλάξει γνώμη...

  Μια καρδάρα με γάλα χρειάζεται πολύ κόπο και πολύ πόνο για να γεμίσει. Το άρμεγμα είναι πολύ "άγριο σπορ". Αλλά χύνεται πολύ εύκολα και άσκοπα, από ένα γλίστρημα ή μια απλή αβλεψία. Αυτό το απλό και εύληπτο σκεπτικό, σε ορισμένους είναι δυσνόητο.

  Σε αυτούς τους, ευτυχώς λίγους, αρμόζει μόνο η διαχρονική ατάκα του αείμνηστου Λάμπρου Κωνσταντάρα στους τηλεοπτικούς γιούς του, για την ελκυστικότατη και εξαιρετική νοικοκυρά Μάρω Κοντού:

  "Το νου σας, ρεμάλια…! Το νου σας μην μας φύγει! Γιατί αν μας φύγει, χαθήκαμε!"
  Κι ο νοών, νοείτο…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ