Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Μαρ-2020 00:05

  Όχι μόνο ό,τι, αλλά και όσο χρειαστεί!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σώσει την Ευρώπη από τις συνέπειες της θεομηνίας του κορονοϊού. Δεν μπορεί όμως να καταφέρει πολλά πράγματα εάν η Ευρώπη η ίδια δεν θέλει να σωθεί.

  Όταν στις 12 Μαρτίου (μόλις δύο εβδομάδες πριν!), η Christine Lagarde ανακοίνωνε τα μέτρα που είχε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του CoViD-19, όλοι θεώρησαν πως δεν είχαμε ολόκληρο το περιεχόμενο του οπλοστασίου της Κεντρικής Τράπεζας για την περίσταση.

  Πράγματι, μία μόλις εβδομάδα αργότερα, η Γαλλίδα Πρόεδρος του Συμβουλίου, εν μέρει λόγω της κατάρρευσης των αγορών και εν μέρει λόγω της ραγδαία επιδεινούμενης κατάστασης των οικονομιών του πλανήτη, παρουσίασε το "μπαζούκα" της Φρανκφούρτης. Ένα νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (δηλαδή νέο ένα πρόγραμμα QE) διαμορφωμένο ειδικά για την πανδημία του SARS-CoV-2, συνολικού ύψους €750 δισεκατομμυρίων!

  Εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο!

  Παρ’ όλα αυτά, η Κεντρική Τράπεζα, δεν σταμάτησε εκεί. Αφού οι ομάδες έργου της επεξεργάστηκαν τα δεδομένα, προχώρησε αρκετά βήματα παραπέρα. Την Τετάρτη 24 Μαρτίου το Governing Council αποφάσισε τους όρους και τις διαδικασίες υπό τα οποία θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Επειγουσών Αγορών Πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, στην Ευρωζώνη.  

  Όπου η ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερο τακτ και εκλεπτυσμένη φρασεολογία ώστε να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις καταπάτησης των ορίων των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ταυτόχρονα φροντίζοντας να μεταφερθεί το μήνυμά της, έμμεσα αλλά ξεκάθαρα, εξασφάλισε πως δεν υπάρχει κανενός είδους περιορισμός, ποσοτικός, ποιοτικός ή άλλος, στην υλοποίηση του ΡΕΡΡ. Ανάλογα τη δική της εκτίμηση της κατάστασης, μπορεί πλέον να διοχετεύει στην αγορά τεράστια ποσά. Αλλά όχι μόνον. Εάν το κρίνει απαραίτητο θα μπορούσε π.χ., με τη διαμεσολάβηση των εμπορικών τραπεζών, ακόμη και να χρηματοδοτήσει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

  Η απόφαση ήταν ομόφωνη και οι πληροφορίες θέλουν τον έναν εκ των τριών εισηγητών της πρότασης να είναι ο "Γερμανός ιέραξ", Πρόεδρος της Bundesbank κύριος Jens Weidmann! Και μόνο η κυκλοφορία της πληροφορίας αυτής, σε συνδυασμό με την ομοφωνία της απόφασης, δείχνει πόσο σοβαρά και κρίσιμα είναι τα πράγματα για την παγκόσμια οικονομία…

  Σε απλά λόγια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο φρόντισε "να πέσει χρήμα από ελικόπτερα", αλλά ρύθμισε έτσι την κατάσταση ώστε, εάν παραστεί ανάγκη, η  διανομή του χρήματος να γίνει "από τα μπαλκόνια", ώστε το χρήμα να φτάσει στον απλό πολίτη γρήγορα και χωρίς περιορισμό. 

  Υπό κανονικές συνθήκες αυτό θα ήταν όχι μόνο κατακριτέο ή καταδικαστέο αλλά πιθανόν ακόμη και πολιτικά κολάσιμο. Όλα όσα ζούμε όμως, απέχουν πολύ από το να μπορούν να ονομαστούν κανονικές συνθήκες. Πρόκειται για το πλέον ακραίο περιβάλλον που έχουν βιώσει οι τρεις (τουλάχιστον) τελευταίες γενεές και ακόμη δεν έχουν καθοριστεί όλες οι παράμετροι που θα το διαμορφώσουν στην πλήρη του μορφή.

  Οπότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα, πριν να είναι πολύ αργά. Δηλαδή πριν οι ζημίες πάρουν διαστάσεις μη αναστρέψιμες.

  Αυτήν την απλή πραγματικότητα όμως, κάποιοι προσπαθούν να μην την αντικρύσουν, είτε παρουσιάζοντας υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις, οι οποίες είναι μαθηματικά αδύνατον να επαληθευτούν, είτε βρίσκοντας γραφικές προφάσεις "περί δυνατοτήτων της οικονομίας" ώστε να μην προχωρήσουν σε ουσιαστική χρήση των όπλων που έχουν τεθεί στην διάθεση όλων των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, από την ΕΚΤ, το Eurogroup και το Ecofin.

  Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι προτιμούν ν’ αναλώνονται σε συζητήσεις περί ευρωομολόγων και Corona Bonds και άλλων "εφευρέσεων", που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις εάν είχαν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί, τουλάχιστον 2 χρόνια νωρίτερα. Σήμερα όμως, είναι παντελώς άχρηστα. Εάν μιλάμε για την αντιμετώπιση της παρούσας θεομηνίας...

  Εάν μιλάμε για περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης, σαφώς και έχουν ρόλο όλα αυτά. Αλλά η όποια συζήτηση τώρα, είναι απλά χάσιμο χρόνου. Χρόνου του οποίου το χάσιμο μεταφράζεται σε κόστη χαμένων ανθρώπινων ζωών και καταστροφής (υπερπολύτιμης) αξίας. Κόστη τα οποία δεν αντέχουμε. Κανείς από τους ανθρώπους μεμονωμένα αλλά ούτε ο πλανήτης ολόκληρος, μαζί. 

  Όπως έγραψε ο μεγάλος Mario Draghi στους Financial Times: "Έχουμε πόλεμο απέναντι στο κορονοϊό και πρέπει να δράσουμε αναλόγως". 

  Δυστυχώς όμως, ορισμένοι στρατηγοί στην κρίσιμη ώρα της μάχης, αποδεικνύονται… ταγματάρχες!

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων