Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Μαρ-2020 00:02

  Επιτέλους "λεφτά υπάρχουν"!

  Επιτέλους "λεφτά υπάρχουν"!
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα μεγέθη των δράσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που ανακοινώνονται συνεχώς, είναι αντίστοιχα του προβλήματος που αυτή έχει δημιουργήσει στην παγκόσμια οικονομία!

  Όλες οι κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών (G20+), δηλώνουν αποφασισμένες να λάβουν όλα τ’ απαραίτητα μέτρα και να κάνουν "ό,τι χρειαστεί", ώστε να μετριαστεί η σφοδρότητα του χτυπήματος από τον κορονοϊό. Και η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές, υλοποιεί τις ανακοινώσεις στο ακέραιο! 

  Ο συνδυασμός απεριόριστης ρευστότητας που διαθέτουν όλες οι Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου, με τα πακέτα μέτρων που εξαγγέλλονται από τα διάφορα κυβερνητικά επιτελεία, δείχνουν να είναι υπεραρκετά  για τη σταθεροποίηση και τον έλεγχο της κατάστασης. Εάν δε αφουγκραστεί κανείς προσεκτικά, όλες οι εξαγγελίες υπονοούν καθαρά πως, αφενός υπάρχουν περαιτέρω "βέλη στην φαρέτρα" και ότι αφετέρου δεν τίθεται ζήτημα περιορισμού ή εξοικονόμησης πόρων στη συγκεκριμένη περίσταση.

  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς, πως το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί και όλα απλά είναι ζήτημα χρόνου. Ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Σένγκεν, υπάρχουν αρκετές διαφωνίες, παραφωνίες και διαφοροποιήσεις στους χειρισμούς. Ευτυχώς όμως, ο κύριος όγκος αυτών των "εναλλακτικών" στάσεων κάποιων χωρών, αφορά ελάχιστα το οικονομικό πεδίο και εστιάζεται στον έλεγχο των εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

  Η εικόνα, όπως διαμορφώνεται τόσο από τις συντονισμένες, όσο και τις μεμονωμένες δράσεις των κρατών, διαθέτει μία πληρότητα ικανή να  προκαλεί ένα αίσθημα (μέτριας) σιγουριάς. Δεν είναι ανθρώπινα δυνατόν να γνωρίζει κανείς ακόμη τα πραγματικά δεδομένα των απωλειών από την κρίση αλλά είναι πασιφανές ότι η πρωτόγνωρη καταστροφή, έχει ξυπνήσει και μυαλά και συνειδήσεις. Αντιμετωπίζεται και καταπολεμάται με υπευθυνότητα και ετοιμότητα από το σύνολο σχεδόν των υπευθύνων. Ακόμη και σ’ εκείνες τις περιπτώσεις όπου η αρχική αντίδραση ήταν λανθασμένη (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ), η πραγματικότητα επανέφερε τους αιθεροβάμονες στο έδαφος, άμεσα.

  Είναι όμως απόλυτη ανάγκη να προσεχθούν ιδιαίτερα και να υπάρξει προσεκτική διαχείριση σε τρία σημεία:

  Α. Υπάρχουν δυνατές φωνές που ζητούν "helicopter money" (λεφτά από το ελικόπτερο). Ένα σκεπτικό που πρωτοπαρουσίασε σε ακαδημαϊκή του εργασία πριν 2 δεκαετίες (περίπου), ο πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Federal reserve, Ben Bernanke. Και το οποίο ουσιαστικά πρεσβεύει την ασύδοτη παροχή χρήματος που "πετιέται από τα ελικόπτερα". Φυσικά πρόκειται για παρομοίωση, αλλά το πνεύμα είναι ολοφάνερο. Το ζήτημα, είναι ότι ανεξέλεγκτη ροή χρήματος σε αγορές που βολοδέρνουν μέσα σε μια πρωτοφανή θεομηνία, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα μπορούσε να λύσει. Χρειάζεται (και μέχρι τώρα παρέχεται) άφθονη, έως και απεριόριστη, ρευστότητα, σίγουρα. Όχι όμως ασύδοτη ή χωρίς συγκεκριμένη στόχευση. Πολλή προσοχή, πριν είναι αργά και μπλέξουμε πολύ χειρότερα...

  Β. Υπάρχει μια προσπάθεια απ’ ορισμένους κύκλους να παρουσιαστεί μία αισιόδοξη εκδοχή των όσων ζούμε αυτόν τον καιρό. Πρόκειται για γιγαντιαίων διαστάσεων λάθος. Τόσο από πλευράς οικονομικής, όσο και ψυχολογικής. Χρειάζεται μέτρο και σύνεση.

  Είναι βέβαιο ότι, αργά ή γρήγορα, η περιπέτεια του κορονοϊού θα τελειώσει. Τότε θ’ αρχίσει η πραγματική μάχη για την ανάταξη και την ανάκαμψη της οικονομίας. Μια μάχη που θα χρειαστεί όσο περισσότερες δυνάμεις και πόρους θα μπορούν να βρεθούν τότε. Εάν κάποιοι έχουν σπαταληθεί σε αποτυχημένες προσπάθειες εφαρμογής "αισιόδοξων" και πρόωρων σχεδίων, θα λείψουν. Το δε κόστος της έλλειψης αυτής θα είναι πολύ βαρύ. Τόσο σε χρήμα, όσο και σε (σαφέστατα πολυτιμότερο) χρόνο.

  Δεν ωφελεί σε τίποτα να προβλέπεις μια ύφεση της τάξης π.χ. του 5% όταν και οι πλέον αδαείς καταλαβαίνουν ότι, αφενός κανείς δεν διαθέτει στοιχεία αρκετά για να εκφέρει αξιόπιστες εκτιμήσεις, αφετέρου είναι ευδιάκριτο πως η πραγματικότητα θα είναι πολύ σκληρότερη. 

  Για εκείνους που δεν το έχουν καταλάβει, έχει σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών δραστηριοτήτων, σε ολόκληρο τον πλανήτη! Για όνομα του Θεού! Η εθελοτυφλία δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν…

  Γ. Μόλις η λοίμωξη φτάσει στο ζενίθ (ή κοντά) της δράσης της, θα πρέπει οι ηγέτες της κάθε χώρας, σε συνεργασία, ν’ αναθέσουν σε ειδικούς να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα. Αποτελεί το δυσκολότερο κομμάτι του εγχειρήματος "αντιμετώπιση της θεομηνίας του κορονοϊού". 

  Οι γνώσεις και οι ειδικοί υπάρχουν. Χρειάζεται η πολιτική βούληση για πρόνοια της επόμενης ημέρας. Θα πρέπει να σχεδιαστούν βήματα και παρεμβάσεις που θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, πολύ μεγαλύτερο του μεγέθους τους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να παρέχουν όλα τ’ απαραίτητα κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία για να επενδύσει. Να επενδύσει επιθετικά και με την μεγαλύτερη δυνατή ένταση.

  Δεν είναι απαραίτητο τα κίνητρα αυτά να αποτελούνται από απτό χρήμα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργούν αίσθηση "ξεπουλήματος" για οτιδήποτε. Μοιάζει κάπως με δυσεπίλυτο γρίφο αυτό, αλλά δεν είναι. 

  Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα εύκολο  εγχείρημα, αλλά δεν μιλάμε ούτε για το αδύνατο, ούτε για το ακατόρθωτο.

  Απλά, χρειάζεται ένα σχέδιο το οποίο να κυριαρχείται από την λογική της αγοράς και όχι από εκείνην της… επανεκλογής στην καρέκλα. Αν μ’ εννοείτε…

  Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Και πιθανότατα στις επόμενες εβδομάδες, θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα. Όμως, εάν όλοι κρατήσουν την ψυχραιμία τους, εάν δώσουν το απαιτούμενο βάρος στην αποφυγή της… βλακείας, της χαζομάρας και της ανευθυνότητας, όλα θα πάνε ΚΑΛΑ. 
  Έως πάρα πολύ καλά!
  Μπορούν και θα πάνε! Αρκεί να το θέλουμε! Στο χέρι μας είναι…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων