Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαρ-2020 00:04

  Οδηγίες χρήσεως... Κεντρικής Τράπεζας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χθεσινή συνεδρίαση του Governing Council της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ούτε θετικές, ούτε αρνητικές. Τουλάχιστον όχι μέχρι το μέσον της συνέντευξης Τύπου, που ακολουθεί παραδοσιακά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

  Η Κεντρική Τράπεζα παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων αρκετά ικανοποιητικό (λαμβανομένων υπόψη όλων των παραμέτρων) το οποίο, συνδυασμένο με τα αντιστοίχου διαμετρήματος δημοσιονομικά μέτρα που αναμένεται να λάβει το Eurogroup της Δευτέρας (τρεις φορές, τις δύο με ιδιαίτερη έμφαση, τα υπονόησε ξεκάθαρα η κυρία Lagarde, της οποίας το παρελθόν, δεν πρέπει να το ξεχνάμε), θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

  Το πακέτο περιλαμβάνει τα εξής 5 μέτρα:

  Α. Forward guidance μ' ενσωμάτωση έντονων παροτρύνσεων προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, πως χρειάζονται δημοσιονομικά πακέτα ενίσχυσης των επενδύσεων και, γενικότερα, πολιτική αυξημένων δαπανών. Ειδικά η παραίνεση προς τις "τσιγγούνες" χώρες (λέγε με Γερμανία, Φιλανδία κ.λπ.), ήταν κάτι περισσότερο από μία απλή προτροπή. Η αποστροφή περί "μη αρμοδιότητας της ΕΚΤ να καταπολεμά κρίσεις" ήταν ηχηρότατη και δόθηκε με τέτοιο ύφος, που είναι βέβαιο ότι το μήνυμα μεταδόθηκε πλήρως και έγινε απόλυτα κατανοητό.
  Β. Βραχυχρόνια δάνεια προς τράπεζες με αρνητικό επιτόκιο (-0,25%).
  Γ. Μεσοπρόθεσμα δάνεια προς τράπεζες με αρνητικό επιτόκιο (-0,75%)
  Δ. Νέες αγορές στις προγραμματισμένες μέχρι τέλους του έτους στο πλαίσιο του QE, συνολικού ύψους €120 δισ. και
  Ε. Μείωση των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας από τις τράπεζες της Ευρωζώνης. 

  Σε αυτό το τελευταίο, δεν προσδιορίζεται εύκολα η ακριβής μείωση για τον απλό χρήστη, λόγω της πολυπλοκότητας του μηχανισμού υπολογισμών, αλλά είναι προφανής η επιπλέον δυνατότητα των εμπορικών τραπεζών να δανείσουν πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα τους επετρέπετο έως σήμερα, χωρίς να χρειάζεται αυτές να προβούν σε αύξηση εποπτικών κεφαλαίων. 

  Τόσο αυτό, όσο και τα άλλα τρία χρηματοδοτικά μέτρα, αυξάνουν τη ρευστότητα προς την αγορά σημαντικά, χωρίς πρόσθετο κόστος. Κλασικός τρόπος βοήθειας (τα τελευταία χρόνια) Κεντρικής Τράπεζας στην οικονομία ευθύνης της, σε καιρό κρίσης. Ένας τρόπος που, αν μη τι άλλο, δεν (θα έπρεπε να) απογοητεύει την αγορά...

  Κάποιοι ανέμεναν βέβαια, το πακέτο μέτρων να περιλαμβάνει και μια (γενναία;) μείωση επιτοκίων. Όταν όμως τα βασικά επιτόκια είναι τόσο χαμηλά, όσο τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη, η μείωση επιτοκίων αποτελεί το "βαρύ πυροβολικό" της νομισματικής πολιτικής και δεν θα χρησιμοποιηθεί παρά όταν δεν υπάρχει αμφιβολία για το timing. Μόνο ερασιτέχνες θα πίστευαν πως μπορούσε να έρθει τόσο σύντομα.

  Εξάλλου, τα δάνεια με αρνητικό επιτόκιο σε συνδυασμό με τη μείωση κεφαλαιακών απαιτήσεων, που αποσκοπούν στην απρόσκοπτη και πραγματικά φθηνή χρηματοδότηση κυβερνήσεων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιτυγχάνουν το ίδιο αποτέλεσμα, στην πραγματική οικονομία. Επικοινωνιακά βέβαια, το μήνυμα θα ήταν πολύ πιο έντονο και "διαπεραστικό", αλλά δεν σπαταλάς "το τελευταίο bazooka" σου μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

  Το πακέτο αυτό έδειχνε να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς, τουλάχιστον για την πρώτη φάση της κρίσης. Σαφώς χωρίς να είναι εκείνη η κίνηση που θ’ αντιστρέψει την τάση, μιας και τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο μέτρο (ο κορονοϊός θα βρίσκεται μαζί μας για αρκετές εβδομάδες, αν όχι πολλούς μήνες). Δυστυχώς δεν έμελλε να είναι η δέσμη εκείνη που θα έφερνε τουλάχιστον, ηρεμία.

  Κάπου στη μέση της συνέντευξης Τύπου ένας δημοσιογράφος ρώτησε, ανάμεσα στ’ άλλα, εάν η ΕΚΤ θα φρόντιζε για να κρατηθούν τα spreads των Ιταλικών ομολόγων "κοντά". Εάν δηλαδή η ΕΚΤ, μέσω των αγορών του Quantitative Easing (QE), θα φρόντιζε να διατηρηθούν οι τιμές των ομολόγων της (καταρρακωμένης από τον ιό) γειτονικής χώρας σε λογικά πλαίσια, συγκρινόμενα απευθείας με το Γερμανικό δεκαετές αναφοράς, ώστε να συνεχίσει η Ιταλία να δανείζεται στην ελεύθερη αγορά.

  Όπως είναι ευνόητο, τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των Ιταλικών ομολόγων, κάθε άλλο παρά χαρακτηριστικά σταθερότητας και αξιοπιστίας εμφάνιζαν. Σε συνδυασμό με το πάλαι ποτέ "ότι χρειαστεί" ("whatever it takes”) του Mario Draghi, η ερώτηση αυτή ήταν η ευκαιρία της κυρίας Christine Lagarde ν’ αποστομώσει όλους τους επικριτές της επιλογής της και ν’ αποδείξει αφενός ότι αντικατέστησε επάξια τον μεγάλο Ιταλό Μάγο και αφετέρου πως κατανοεί σωστά και σε βάθος τόσο τη λειτουργία των αγορών, όσο και την πραγματική φύση της δουλειάς που ανέλαβε. Πέρα από τι γράφουν τα χαρτιά, οι Συνθήκες και τα mandates...

  Φευ, η κυρία Lagarde είναι νομικός και πολιτικός αλλά, παρά τον τίτλο της θέσης που κατέχει, σε καμία περίπτωση Κεντρική Τραπεζίτης. Πολύ δε περισσότερο δεν είναι οικονομολόγος ή άνθρωπος της αγοράς. Και δυστυχώς, μόνο αυτά κατόρθωσε ν’ αποδείξει απαντώντας πως:
  "Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να κοιτά το εύρος των spread"! 
  Φυσικά, αυτό που επακολούθησε στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια μετοχών στην Ευρωζώνη (και όχι μόνο), δεν περιγράφεται. Οι λέξεις "κολασμένη κόλαση", "χορός του Ζαλόγγου", "καταστροφή" κ.λπ. είναι πολύ λίγες, για ν’ αποδώσουν την πραγματικότητα. Πραγματική σφαγή των αμνών. Αίμα και άμμος…

  Η δε συγκεκριμένη φράση, δεν ήταν το μοναδικό λάθος της κυρίας Διοικητή, κατά την συνέντευξη (μέχρι λάθος ποσά για το QE, ανακοίνωσε). Αλλά τα υπόλοιπα ήταν πολύ μικρότερης σημασίας και οπωσδήποτε μπορούν ν’ αποδοθούν στο τρακ και την απειρία της. Η συγκεκριμένη φράση όμως, ξεφεύγει κατά πολύ από τα όρια του απλού λάθους...

  Η θέση του Διοικητή μιας, οποιασδήποτε, Κεντρικής Τράπεζας ΑΠΑΙΤΕΙ ιδιαίτερες ικανότητες, ειδικές γνώσεις μαζί με ουσιαστική εμπειρία και κατανόηση όλων των διαστάσεων και παραμέτρων που επηρεάζονται από τα λεγόμενα και τα πεπραγμένα του. Αυτό ισχύει πολλαπλά, εάν η θέση αφορά τον Πρόεδρο του Governing Council της ΕΚΤ, μιας από τις τρεις μεγαλύτερες και ισχυρότερες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη. 

  Το γένος δεν έχει καμία απολύτως σημασία αλλά μία λάθος λέξη του προσώπου που κάθεται στην συγκεκριμένη καρέκλα, αρκεί για να ξεκινήσουν θύελλες ικανές να καταστρέψουν οικονομίες ολόκληρες. 
  Πριν λοιπόν έχουμε κάποιο πραγματικά άσχημο περιστατικό και μιας και manual οδηγιών χρήσεως… Κεντρικής Τράπεζας δεν έχει γραφτεί ακόμη, ας πάρουν παράμερα την κυρία Λαγκάρντ ο καθηγητής Στουρνάρας με τους υπόλοιπους Διοικητές του Ευρωσυστήματος και ας της κάνουν ένα εντατικό φροντιστήριο. Ώστε να κατανοήσει πλήρως, ποια θέση κατέχει και ποια δύναμη έχουν πλέον υτα λόγια της. Πριν είναι πολύ αργά...

  Διαφορετικά το πότε θα θρηνήσουμε πολύ περισσότερα θύματα από μερικούς traders, είναι απλά ζήτημα χρόνου…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων