Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Μαρ-2020 00:03

  Οι Ελληνικές ιδιαιτερότητες, η Vicky και ο Ugly

  Οι Ελληνικές ιδιαιτερότητες, η Vicky και ο Ugly
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα διεθνή χρηματιστήρια αντιμετωπίζουν μια από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών, με μεγάλες πτώσεις και τεράστια άνοδο της μεταβλητότητας (volatility). Ως συνήθως, η ελληνική αγορά τις ξεπέρασε κατά πολύ, ως προς το μέγεθος της πτώσης.

  Η διαφορετική αυτή συμπεριφορά, στις παλιότερες διεθνείς κρίσεις, οφείλετο κυρίως στη "ρηχότητα" του ΧΑ και της ΗΔΑΤ, δηλαδή στην έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού επενδυτών και όγκου κεφαλαίων, ώστε να εξασφαλίζεται η σχετικά ομαλή κίνηση των τιμών, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης.

  Αυτή την φορά, τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα και επιβαρυμένα και από άλλους παράγοντες. Το χρόνιο πρόβλημα ρευστότητας επηρεάζει τη λειτουργία των αγορών, ταυτόχρονα με σοβαρά οικονομικά ζητήματα-αδυναμίες της Ελληνικής οικονομίας. Εξ ου και οι σημαντικά αυξημένες απώλειες στο ΧΑ και η ταχύτατη άνοδος των αποδόσεων στην ΗΔΑΤ...

  Τα ζητήματα αυτά είναι λίγο έως πολύ, γνωστά: η επιδημία του κοροναϊού, η κρίση του μεταναστευτικού με την "εισβολή" στον Έβρο, η εξαιρετικά ευαίσθητη κατάσταση της οικονομίας μετά την πολυετή κρίση και η, πρόσφατα προκύψασα, διαμάχη Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για τις τιμές του αργού πετρελαίου.

  Τα δύο πρώτα και το τελευταίο αφορούν και επηρεάζουν, ολόκληρο τον πλανήτη. Με τη μεγαλύτερη επιρροή τους να πραγματοποιείται στις μεταφορές και τον τουρισμό. Επομένως είναι εύλογο όλοι να θεωρούν πως θα έχουν στην Ελλάδα, τις μέγιστες των επιπτώσεων. Γεγονός το οποίο εξηγεί κατά μεγάλο μέρος την αυξημένη πτωτική τάση των τιμών, μιας και επηρεάζει αρνητικότατα τους επενδυτές  μετοχών και ομολόγων, αυξάνοντας τη  διάθεσή τους γι’ απομάκρυνση από τον κίνδυνο (risk aversion). 

  Ο αποφασιστικός αρνητικός παράγοντας όμως, αυτό που επηρεάζει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο και ανατρέπει όλα τα σχέδια επενδυτών και κυβέρνησης μετά την εμφάνιση της επιδημίας και της μεγάλης οικονομικής αναταραχής, είναι η κατάσταση της οικονομίας. 

  Δέκα χρόνια πολύπλευρης και βαθιάς κρίσης, αρχικά με βαριές απώλειες σε όρους ΑΕΠ και ακολούθως τέσσερα και μισό χρόνια βύθισης και ακινησίας σε οικονομικό βάλτο, αντί της συσσώρευσης δυνάμεων και της εκτίναξης προς τα εμπρός, δεν δημιουργούν τις καλύτερες των προϋποθέσεων, ώστε μία οικονομία να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη σοβαρότατη διεθνή κρίση που βιώνουμε. Όχι χωρίς να υποστεί νέες, μεγάλες και σοβαρές απώλειες. Είναι απλά θέμα αντοχών και δυνατοτήτων της.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση του τραπεζικού συστήματος. Όλη η υφήλιος γνωρίζει καλά των πρόβλημα των κόκκινων δανείων και πως αυτό "μπλοκάρει" ολόκληρη την ελληνική οικονομία, καθώς της αποστερεί τη δυνατότητα ουσιαστικής χρηματοδότησης.

  Σαν λύση αυτού του προβλήματος, έχει επιλεγεί το γνωστό σχέδιο "Ηρακλής". Το οποίο, με απλά λόγια, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη μεταφορά ή/και πώληση μεγάλου όγκου NPLs σε νέα εταιρική οντότητα (ώστε να "καθαρίσουν" οι τραπεζικοί ισολογισμοί) και την τιτλοποίησή τους σε μορφή CDO (Collateralized Debt Obligations). Με τη βοήθεια της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, υπό την μορφή των καταβολών του αναβαλλόμενου φόρου που έχει "απονεμηθεί" στις τράπεζες, λόγω του PSI.

  Το σχέδιο προβλέπει ότι, μετά την τιτλοποίηση, θα πουληθούν σ’ επαγγελματίες επενδυτές οι "φέτες" (tranches), τα "μερίδια" των CDOs, ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου που θα ενσωματώνει κάθε μία και σύμφωνα με τις προσδοκώμενες από αυτήν χρηματοροές. 

  Με απλά λόγια, το σχέδιο μετατρέπει τον "άυλο" και ουσιαστικά άχρηστο αναβαλλόμενο φόρο, σε πραγματικό χρήμα για τις τράπεζες. Έξυπνο, όχι ιδιαίτερα περίπλοκο για όποιο κατέχει τις τεχνικές λεπτομέρειες και αποτελεσματικό. Τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα...

  Υπό κανονικές συνθήκες οικονομικού περιβάλλοντος, το σχέδιο είχε σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας. Σίγουρα όχι τεράστιες, ούτε καν μεγάλες, αλλά κανείς δεν μπορούσε να ισχυριστεί πως αυτό θα συναντούσε σημαντικές δυσκολίες ή θ’ αποτύγχανε.

  Φυσικά, όλα αυτά άλλαξαν με το ξέσπασμα του πανικού για τον κοροναϊό και την καταιγίδα των αγορών, που δημιούργησε. Πλέον η ανάληψη ρίσκου θεωρείται απαγορευμένη και σε τόσο αρνητικό περιβάλλον, πως οι πιθανότητες επιτυχίας του "Ηρακλή", "βούλιαξαν" ακόμη και για τις πλέον ακίνδυνες, senior "φέτες".

  Με απλά λόγια, η απότομη αλλαγή στο επενδυτικό περιβάλλον προκαλεί αναβολή (επ’ αόριστον;) της  εφαρμογής του σχεδίου και άρα της απαλλαγής του τραπεζικού συστήματος από τον βραχνά των κόκκινων δανείων. 

  Η επίδραση του γεγονότος αυτού στις τιμές των τραπεζικών μετοχών, δεν χρειάζεται να εξηγηθεί, είναι αυτονόητη. Όλοι καταλαβαίνουν τους λόγους που ο τραπεζικός δείκτης υπέστη την πτώση των τελευταίων εβδομάδων.

  Το ζητούμενο όμως, δεν είναι οι εξηγήσεις γιατί συμβαίνουν στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών όσα βλέπουμε τελευταία. Αυτές είναι καλό να τις γνωρίζουμε, ώστε να έχουμε πληρέστερη και σφαιρικότερη αντίληψη για την αξία των προτεινόμενων λύσεων. Η αξία τους σταματά εκεί. 

  Αλλά αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι οι λύσεις από τις οποίες όμως, μέχρι τώρα, προκύπτει μόνο απογοήτευση (μ’ επιείκεια και ευγένεια ο όρος). 

  Η στήλη ΘΕΛΕΙ να ελπίζει πως, στο άμεσο μέλλον θα υποχρεωθεί από τα γεγονότα (δηλ. από νέες και διαφορετικές λύσεις), ν’ αλλάξει οπτική. ΘΕΛΕΙ να πιστεύει ότι θα καταβληθούν οι αναγκαίες προσπάθειες, ώστε να επισκεφθεί την αγορά η V[ictory] (Νίκη) και η ανάκαμψη να είναι άμεση και ταχεία. Εάν αυτό δεν συμβεί και μας επισκεφθεί ο αργός, επίπονος και χαμηλών επιδόσεων U[gly] (Άσχημος) τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων