Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Μαρ-2020 00:04

  Ο τυφώνας δυναμώνει!

  Ο τυφώνας δυναμώνει!
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιοποίησε τα προσωρινά (τα οριστικά τον Οκτώβριο) στοιχεία για την πορεία του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, στο Δ’ Τρίμηνο του 2019. Οι αριθμοί ήταν απογοητευτικοί. 

  Όχι σε βαθμό που να προκαλούν σημαντικό πρόβλημα στα δημοσιονομικά μεγέθη (λέγε με πρωτογενές πλεόνασμα) αλλά οπωσδήποτε σε αξιοπρόσεκτη (και ελαφρώς προβληματική) απόσταση από τις (πρόσφατες) εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. 

  Στο Δ’ Τρίμηνο του 2019 η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 1%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018. Με αποτέλεσμα η απόδοσή της για το σύνολο του έτους, να βρεθεί στο 1,94%, σαφώς μικρότερη του 2%. 

  Σίγουρα καχεκτική επίδοση έναντι εκτιμήσεων για 2,3% από το υπουργείο Οικονομικών, μόλις τον προηγούμενο Δεκέμβριο και 2,4% από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, μόλις την 3η Μαρτίου. 

  Ακόμη και η πασίγνωστη για τον συντηρητισμό της στις προβλέψεις Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι η ελληνική οικονομία το 2019, θ’ αναπτυσσόταν κατά 2,2%. Φευ...

  "Ένοχοι" για την αστοχία, η εξαιρετικά απογοητευτική επίδοση του 14,4% στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου (δηλ. στις επενδύσεις, τον κρισιμότερο σήμερα τομέα της οικονομίας) έναντι στόχου 19% και η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αυξήθηκε κατά μόλις 1,3% έναντι στόχου 1,8%!

  Μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 28 Φεβρουαρίου είχαν ανακοινωθεί τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού Ιανουαρίου 2020. Για να μην κουράζω με πολλούς αριθμούς και στοιχεία, απλά θα αναφέρω ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν ελλειμματικό κατά €768 εκατ., έναντι πλεονασματικού στόχου €209 εκατομμυρίων!
  Στο δε κρισιμότερο μέγεθος του προϋπολογισμού, αυτό του  πρωτογενούς πλεονάσματος, η υστέρηση έφτασε τα €774 εκατομμύρια. Ο στόχος ήταν στα €1,269 δισ. ενώ η πραγματική επίδοση έφθασε μετά βίας τα €495 εκατομμύρια (-61%!).

  Το υπουργείο μάς ενημέρωσε πως οι αποκλίσεις οφείλονται σε λογιστικούς λόγους μετάθεσης εγγραφής κάποιων κονδυλίων, από τον Ιανουάριο στον Φεβρουάριο. Αλλά αυτό, δεν επιλύει το ζήτημα. Τα έσοδα που μετατέθηκαν είναι περίπου €400 εκατομμύρια άρα, σε κάθε περίπτωση, αναζητούνται περισσότερα από €350 εκατομμύρια. Δεν μιλάμε για πενταροδεκάρες. Το πρόβλημα είναι κάτι παραπάνω από εμφανές...

  Δράστες εδώ, τα μειωμένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (άμα δεν επενδύεις επί μια πενταετία και περιμένεις έσοδα...) και οι αυξημένες δαπάνες επιστροφής φόρων (τουλάχιστον γύρισαν στην πραγματική οικονομία).

  Οι αστοχίες στις εκτιμήσεις του 2019 σημαίνουν ότι η βάση από την οποία ξεκίνησε το 2020 η ελληνική οικονομία, είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Γεγονός το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να έχει δυσκολέψει ήδη σημαντικά η επίτευξη των στόχων για το τρέχον έτος. Αρκετά πριν μας προκύψουν τα θέματα του μεταναστευτικού και του κοροναϊού.

  Αντίστοιχα, οι διαφορές κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού στον πρώτο μήνα του έτους, δίνουν έντονη προειδοποίηση πως κάτι συνεχίζει να μην  λειτουργεί σωστά, στο θέμα της ανάπτυξης της οικονομίας, συνολικά. Όταν Δεκέμβριο μήνα (τότε καταρτίζεται οριστικά ο προϋπολογισμός) προβλέπεις πλεόνασμα και σου προκύπτει υπερδιπλάσιο έλλειμμα τον Ιανουάριο, δεν χρειάζεσαι Νόμπελ οικονομίας για ν’ αντιληφθείς ότι υπάρχει ζήτημα δυσλειτουργίας. 

  Οπότε ανασηκώνεις αμέσως τα μανίκια και δουλεύεις με διπλάσιους ή και παραπάνω ρυθμούς, για να δώσεις λύση. Βρισκόμαστε σ’ εξαιρετικά κρίσιμη φάση και τα λάθη έχουν υπερβολικά μεγάλο κόστος.

  Περί τίνος προβλήματος ακριβώς πρόκειται, είναι ένα ερώτημα που χρειάζεται διεξοδική διερεύνηση και θα πρέπει ν’ απασχολήσει πολύ σοβαρά, τόσο την ηγεσία όσο και τους τεχνοκράτες της οδού Νίκης και του Γενικού Λογιστηρίου. Επειγόντως και με ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

  Πέραν αυτού όμως, χρειάζεται να κινηθεί το σύνολο του οικονομικού επιτελείου προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η οποία δεν μπορεί να είναι αυτή του εντοπισμού των επιχειρήσεων οι οποίες π.χ. θα χτυπηθούν από την επιδημία του κοροναϊού. Αυτά είναι ερασιτεχνικά ημίμετρα. 

  Διότι ο συνδυασμός χαμηλότερου σημείου εκκίνησης από το προηγούμενο έτος μαζί με τα δυο προβλήματα (ιός, στάση Τουρκίας) που ταλανίζουν βάναυσα τη χώρα αυτήν την περίοδο, θα μπορούσε να είναι καταστροφικός. Ο υπολογισμός του μεγέθους της καταστροφής αυτήν τη στιγμή, θα ήταν πλεονασμός και σπατάλη δυνάμεων. Ας σκεφτούμε μόνο ότι ο τουρισμός δημιουργεί το 20% (περίπου) του ΑΕΠ. Ένα χτύπημα της τάξης του 15% σε αυτόν το τομέα, θα μπορούσε να σημαίνει σμίκρυνση της οικονομίας μέχρι και κατά 3%! Κάτι που, πολύ απλά, αυτή δεν αντέχει σε καμία περίπτωση.

  Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομική ιδιοφυΐα,  για να καταλάβει πως εδώ  ημίμετρα και λύσεις "επιδομάτων και ενισχύσεων", σε "κατηγορίες επιχειρήσεων" δεν επαρκούν. Τα "λεφτά από το μπαλκόνι", ακόμη και αν υπήρχαν, δεν δίνουν λύσεις σε τέτοιου μεγέθους προβλήματα. Απαιτείται συνολική, άμεση και απόλυτα ορθολογιστική αντιμετώπιση. Πριν είναι αργά...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων