Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Μαρ-2020 00:04

  Ο πανούργος κύριος Τσίπρας

  Ο πανούργος κύριος Τσίπρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αρκετοί απ’ όσους παρακολούθησαν την πρόσφατη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο Mega, ένιωσαν έκπληξη ακούγοντάς τον να υιοθετεί τις κυριότερες κυβερνητικές θέσεις για το μεταναστευτικό πρόβλημα, στο maximum. 

  Ξεκίνησε υποστηρίζοντας ότι τα κλειστά σύνορα ήταν η ενδεδειγμένη λύση και έφτασε να κάνει συστάσεις  (όχι προτάσεις, συστάσεις) προς την κυβέρνηση και τον νυν πρωθυπουργό, ως προς τη  συμπεριφορά που θα έπρεπε ν’ ακολουθηθεί απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους  και τις Βρυξέλλες. Αφού στο ενδιάμεσο, υποστήριξε πως η κυβέρνησή του είχε επίσης κλείσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, αλλά το έκανε "χωρίς τυμπανοκρουσίες"!

  Ο "βετεράνος της ηρωικής δεκαεπτάωρης διαπραγμάτευσης", με τη μεγαλύτερη πολιτική κωλοτούμπα στην ιστορία του πλανήτη να τον σημαδεύει, ισχυρίστηκε πως όταν κυβερνούσε διατηρούσε κλειστά σύνορα και απαίτησε συγκεκριμένες κινήσεις από την παρούσα κυβέρνηση! 

  Ώρες, ώρες, όσο και αν έχει κάποιος πλέον εξοικειωθεί με αυτήν του τη στάση, το θράσος και οι αυταπάτες του Αλέξη, σε αφήνουν εντελώς άφωνο. Πραγματικά αποστομωμένο...

  Φυσικά, όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι αυτής της χώρας γνωρίζουμε ότι διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει, συγκεκριμένες θέσεις για το μεταναστευτικό. Θέσεις οι οποίες συνοψίζονται στην φράση "Κρατάμε ανοικτά τα σύνορα και ας περάσουν όλοι". Τις επιβεβαιώσαμε εξάλλου και από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στον Έβρο. Οι αφίσες της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ήταν… εκτυφλωτικές (κυριολεκτικά).

  Εφόσον όμως το κόμμα του κυρίου Τσίπρα διατηρεί τις συγκεκριμένες απόψεις (πράγμα που είναι κάτι παραπάνω από προφανές), για ποιον λόγο ο αρχηγός του παρουσιάστηκε διαφοροποιημένος από αυτές; Και μάλιστα μεγάλο μέρος των "νέων θέσεων" που παρουσίασε, ήταν σε πλήρη αρμονία με τις αντίστοιχες κυβερνητικές. Μήπως αποφάσισε ο κύριος Τσίπρας να κινηθεί θεσμικά και να επιδείξει διάθεση συνεννόησης και συναίνεσης, μπροστά σ’ ένα εθνικό πρόβλημα;

  Ίσως. Αδύνατο δεν μπορεί να το πει κανείς, αλλά σίγουρα η ιδέα ανήκει στον χώρο του απίθανου. Το σκεπτικό είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Αφενός διότι το παρελθόν δείχνει ξεκάθαρα πως προτιμά σαφώς την αντιπαράθεση και την πόλωση, ανεξαρτήτως συνθηκών (θυμηθείτε π.χ. την προκήρυξη εκλογών τον Αύγουστο 2015), αφετέρου επειδή μια ματιά στο εσωκομματικό τοπίο και περιβάλλον, αποκαλύπτει εύκολα τις πραγματικές του προθέσεις.

  Από τις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού, όταν υπέστη την τριπλή συντριβή στην ευρωπαϊκή, την αυτοδιοικητική και τη γενική κάλπη, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να ομογενοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ του 3-4% με αυτόν του υπόλοιπου 27-28%. Μια προσπάθεια που, στην πρώτη ματιά, μοιάζει απλή και εύκολη. Οι λίγοι θα έπρεπε να προσαρμοστούν στη λογική των πολλών. Ώστε να υπάρξει πρόοδος και κοινή περαιτέρω πορεία προς τα μπρος! Τι πιο φυσιολογικό;

  Αμ δε! Αυτά ισχύουν στα κανονικά κόμματα! Όχι στην "πραγματική αριστερά", σε κόμματα τα οποία έχουν γαλουχηθεί με τις θεωρίες του Λένιν. Σε αυτήν την περίπτωση, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα και, στις περισσότερες των περιπτώσεων, εντελώς άκαμπτα. Πρόκειται για μία πραγματικότητα που ο κύριος Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά.

  Έχει ανδρωθεί μέσα σε αριστερά κόμματα και καταλαβαίνει εύκολα τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και κάποιους μήνες. Ξέρει πολύ καλά ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταπείσει τους δογματικούς του 3%. Ξέρει πως δεν πρόκειται για στόχο που θα μπορούσε να επιτύχει με λογικά επιχειρήματα, ή με κατά μέτωπο "επίθεση".

  Ακόμη κι αν δεν το γνώριζε, του το έδωσαν να το καταλάβει με ιδιαίτερη σαφήνεια οι δεκάδες επαναλαμβανόμενες και ατέρμονες συζητήσεις σε συνάξεις της Κεντρικής Επιτροπής, του Εκτελεστικού Γραφείου κ.ο.κ. Οι οποίες διαρκούν μήνες τώρα, χωρίς κανένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν συνεχώς σοβαρούς κινδύνους ακραίων ρήξεων ανάμεσα στις διάφορες φράξιες και συνιστώσες που σήμερα αποτελούν το πολιτικό συνονθύλευμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ...

  Οπότε ο πανούργος Αλέξης αποφάσισε να βγει από το αδιέξοδο, ακολουθώντας τα διδάγματα του ήρωά του, Μάο Τσε Τουνγκ. "Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση" υποστήριζε ο Μέγας Τιμονιέρης και ο Άχαστος της πλατείας Κουμουνδούρου έχει επανειλημμένα εκφράσει τον θαυμασμό του, τόσο για το συγκεκριμένο απόφθεγμα, όσο και για τον ίδιο τον Πρόεδρο, γενικά.

  Εφαρμόζοντας λοιπόν την θεωρία στην πράξη και εκμεταλλευόμενος την αναταραχή αλλά και την ιδιομορφία της παρούσας κατάστασης με το μεταναστευτικό και τον κοροναϊό, οι οποίες καλούν για κοινό μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων, πραγματοποίησε μία σημαντικότατη " προσωρινή μετατόπιση θέσεων" (έτσι λένε την κωλοτούμπα, στην Αριστερά). Ώστε το κόμμα ν’ αρχίσει να στρέφεται προς πιο καθαρά Κεντροαριστερές τοποθετήσεις και, σιγά-σιγά αλλά σαφέστατα, να επιτύχει την μεταμόρφωσή του σε "ένα ΠΑΣΟΚ του 2020".

  Ο βαθμός στον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έπιασε εξαπίνης το μεγαλύτερο μέρος του κόμματος, φαίνεται από τις διάφορες αλλοπρόσαλλες και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις στελεχών, μετά την συνέντευξη. Η αμηχανία, ο εκνευρισμός και τα χονδροειδή λάθη είναι κραυγαλέα. Το σοκ ήταν ιδιαίτερα ισχυρό.

  Από εκεί και πέρα, το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της μεταμόρφωσης. Αυτά θα πραγματοποιηθούν με διάφορες αφορμές και θα είναι απλά διάφορες βραχυπρόθεσμες στάσεις-φάσεις. 

  Εκείνο στο οποίο θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή, είναι η τελική μορφή που θα προσπαθήσει να δώσει στον σημερινό, μπερδεμένο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ακριβής προσδιορισμός της μορφής στην οποία θα προσπαθήσει να τον μεταλλάξει, θα πρέπει να αναζητείται, από τώρα.

  Όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης, θα είναι ήδη αργά για να υπάρξει αντίδραση σ’ εκπλήξεις. Δεν θα είναι εξ άλλου, η πρώτη φορά που κάποιος θα υποτιμήσει τον Αλέξη Τσίπρα πολιτικά και θα το πληρώσει ακριβά...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων