Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Φεβ-2020 00:03

  Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου!

  Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου!
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η στάση των λαϊκιστών απέναντι στις λειτουργίες του θεσμού της Δικαιοσύνης, τα τελευταία χρόνια, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η καταπάτηση βασικών αρχών Δικαίου πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση και έχει καταντήσει να θεωρείται ρουτίνα άνευ σημασίας.

  Φυσικά, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η γενικότερη αίσθηση για το κράτος Δικαίου να βρίσκεται στα τάρταρα. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα, όταν ακόμη και κάποιοι από τους ταγούς αυτής της χώρας αντιμετωπίζουν την Δικαιοσύνη μόνο σαν εργαλείο εξυπηρέτησης των σκοπών και των σκοπιμοτήτων τους και όχι σαν θεσμό-θεμέλιο της Δημοκρατίας;

  Δεν μπορεί π.χ. να ξεχάσει κανείς τον καθηγητή Κοτζιά, ως εξέχον μέλος της κυβέρνησης και υπουργό των Εξωτερικών, ν’ αναφωνεί σε συνέντευξη στον Alpha: "Ας… αποδείξουν αυτοί πως είναι αθώοι". Δημοκράταρος…

  Ούτε βέβαια γίνεται να σβηστεί η εικόνα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, να εκφράζει την προσωπική του επιθυμία και να δίνει, εμμέσως πλην σαφώς, οδηγίες προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για το είδος της απόφασης που περίμενε να εκδώσει το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, για τον περιβόητο νόμο για τα κανάλια. Εκείνον που έγινε γνωστός ως "νόμος Παππά" με γνωματεύσεις από το… Ινστιτούτο Φλωρεντίας κ.ο.κ. Περικλής σκέτος ο Υπέρτατος Ηγέτης…

  Οι περιπτώσεις είναι ατελείωτες. Όποιος διαφωνεί, ας ρωτήσει τον κύριο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ…

  Θα περίμενε κανείς ότι, με το πέρασμα του χρόνου και την βελτίωση τον συνθηκών, ύστερα από την μακρόχρονη κρίση, θα υπήρχε και βελτίωση των πραγμάτων αναφορικά με την Δικαιοσύνη. Δυστυχώς, όπως προκύπτει από τα γεγονότα, θα περίμενε μάταια.

  Όσα ζούμε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες, σε σχέση τα δικονομικά διαδικαστικά της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Ρασπούτιν, δείχνουν ένα μόνο μέρος του προβλήματος. Η γάγγραινα έχει απλωθεί πολύ πιο βαθιά και η μόλυνση είναι πολύ πιο επικίνδυνη.

  Μόλις χτες, άκουσα τον Κώστα Ζαχαριάδη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώνει στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Βασίλη Χιώτη, αναφερόμενος στην αρχειοθέτηση από τους εισαγγελείς των υποθέσεων οκτώ πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis: "Εάν η Δικαιοσύνη αρχειοθετήσει μια υπόθεση ή αθωώσει κάποιον, αυτό δεν σημαίνει τίποτα".

  Και σαν να μην αυτή η δήλωση αρκετή προσβολή για την Δημοκρατία, ο κύριος Ζαχαριάδης συνέχισε φέρνοντας σαν σχετικό παράδειγμα και συγκρίνοντας την περίπτωση των αρχειοθετήσεων, με την σύλληψη του… Αλ Καπόνε! Ενώ μετά προχώρησε στην παράθεση συλλογισμών με τους οποίους, εμμέσως πλην σαφώς και αυτός, υπονοούσε ξεκάθαρα ότι όταν δεν ανακαλύπτονται αποδείξεις τέλεσης κάποιου εγκλήματος από κάποιον, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός ο κάποιος είναι αθώος!

  Όπως ακριβώς τα διαβάζετε! Εάν δεν αποδειχθεί η ενοχή κάποιου, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αθώος, κατά τον Κώστα Ζαχαριάδη!

  Προφανώς, η βασική αρχή Δημοκρατίας και Δικαίου που θέλει όλους τους πολίτες να είναι αθώοι μέχρι την απόδειξη του εναντίου, ενώ το βάρος της απόδειξης βαραίνει αποκλειστικά την Πολιτεία και αποτελεί απαρέγκλιτη υποχρέωσή της, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

  Το πρόβλημα όμως δεν είναι προσωπικό του. Δυστυχώς ο κύριος Ζαχαριάδης, δεν έχει ιδιαίτερα διαφορετική άποψη, από π.χ. τον κύριο Τσίπρα, τον κύριο Σκουρλέτη ή τόσα άλλα στελέχη του κόμματός τους.  Το πρόβλημα δε, δεν περιορίζεται καν στα όρια του ΣΥΡΙΖΑ.

  Όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία της κρίσης, οι λαϊκιστές οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να κουρελιάσουν τα θεμέλια της Δημοκρατίας και να κατακρεουργήσουν το κράτος Δικαίου και την ελευθερία των πολιτών, για να κερδίσουν λίγα λεπτά δημοσιότητας, ένα χειροκρότημα και, πάνω απ’ όλα, μια καρέκλα, είναι πάρα πολλοί…

  Τόσοι πολλοί, που το φαινόμενο έχει φτάσει να είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα μιας δίκης όπου, τουλάχιστον θ’ ακουστούν όλες οι πλευρές. Εάν όμως συνεχιστεί αυτό το βιολί με το "έλα μωρέ τώρα" και την "αυτόματη" ενοχοποίηση των πάντων, οι λαϊκιστές δεν θ’ αργήσουν να πετύχουν τον στόχο τους, να "ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας". Τότε ακόμη και η αυτή η αυτονόητη δυνατότητα μιας ουσιαστικής δίκης, θα πάψει να υφίσταται.

  Θα γίνει κοινωνική πεποίθηση πως ο καθένας από μας είναι ένοχος μέχρι ν’ αποδείξει το αντίθετο ο ίδιος και θα απαιτείται κάθε ημέρα ν’ αποδεικνύουν όλοι, πως δεν είναι ελέφαντες.

  Από εκεί και κάτω, ο δρόμος είναι μόνο κατηφορικός. Η δε άβυσσος στο τέλος του μας περιμένει, μ’ ανοικτή αγκάλη.

  Ο τρόπος για να μην το ζήσει η χώρα αυτό, για να συνεχίσει σαν κανονική Δημοκρατία η Ελλάδα, είναι ένας: να μην βρίσκουν οι αισχροί λαϊκιστές πρόσφορο έδαφος για τις επαίσχυντες ρητορείες και συκοφαντίες τους. Όσο υπάρχουν αυτιά που τους ακούν, όσο έχουν ακροατήριο, τόσο πιο δυνατά θα προσπαθούν να διαβρώσουν τα θεμέλια της κοινωνίας, για να πετύχουν τους πανάθλιους σκοπούς τους. 

  Αντίθετα, όταν δεν έχουν κοινό, παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης. Είναι τόσο απλό. Και είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από τον καθένα από εμάς.

  Από κανέναν άλλο…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ