Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιαν-2020 00:04

  Μια γάτα Dream Team!

  Μια γάτα Dream Team!
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χώρα, αργά αλλά σταθερά, αρχίζει ν’ αντιλαμβάνεται την πραγματική της θέση στον παγκόσμιο οικονομικό (και όχι μόνο) χάρτη, αλλά και τι απαιτείται να κάνει ώστε να εκσυγχρονιστεί και να την βελτιώσει.

  Την προηγούμενη εβδομάδα. μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι ασχολούμαστε εντατικά και εκ του σύνεγγυς με την κατάσταση της οικονομίας. Η κυβέρνηση, μετά από περισσότερους από έξι μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας, προχώρησε στη δημιουργία μιας επιτροπής "Ανάπτυξης"! Δηλαδή έφτιαξε μια επιτροπή η οποία θα αναλύσει τα δεδομένα και, βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της ανάλυσης, θα καταρτίσει ένα μακροχρόνιο σχέδιο, πάνω στο οποίο θα βασισθεί η οικονομική πορεία της χώρας, τα επόμενα (πολλά) χρόνια.

  Στην επιτροπή συμμετέχουν εξέχοντες οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί του χώρου αλλά και διακεκριμένα και επιτυχημένα στελέχη της αγοράς. Μερικά από τα καλύτερα  οικονομικά μυαλά της χώρας! Με επικεφαλής τον εξέχοντα Κύπριο καθηγητή του London School of Economics, κύριο Χριστόφορο Πισσαρίδη, Νομπελίστα Οικονομικών το 2010. 

  Δεν θα ήταν υπερβολή, με δεδομένο ότι σαν αντικείμενο έχουμε την Ελλάδα,  εάν χαρακτήριζε κάποιος τη συγκεκριμένη επιτροπή, σαν μια Οικονομική Dream Team. Η σύνθεση είναι πλήρης και διαθέτει αστέρια για κάθε θέση, ρολίστες για κάθε κατάσταση και βαθύ (έως "ανεξάντλητο") πάγκο. 

  Πραγματικά, παρά τα 30 χρόνια συνεχούς και στενής ενασχόλησης με την ελληνική οικονομία, όσο και αν προσπαθώ δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη περίσταση όπου τόσα και τόσο λαμπρά μυαλά, συναθροίστηκαν σκοπεύοντας σ’ έναν κοινό στόχο...

  Όμως το σημαντικότερο της υπόθεσης, δεν είναι η σύνθεση της επιτροπής μεμονωμένα, αλλά το γεγονός της σύστασής της με τη συγκεκριμένη αποστολή. Διότι, σε συνδυασμό με τον πλούτο και τον πλουραλισμό της σύνθεσής της, αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη πως η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πραγματικά το βάθος των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και ακολουθεί τη σωστή κατεύθυνση για την επίλυσή τους.

  Σίγουρα υπήρξε αργοπορία, από την κυβερνητική πλευρά. Πιθανότερη αιτία αυτής της αργοπορίας, η παράλογη (αλλά κυριαρχούσα) αίσθηση που έχουν οι περισσότεροι κάτοικοι αυτής της χώρας για την πραγματική αιτία της υπερδεκαετούς κρίσης. Θεωρούν πως οφείλεται σε μια σειρά λαθών κάποιων πολιτικών. Αλλά στην πραγματικότητα προκλήθηκε από την τοξική νοοτροπία, η οποία καλλιεργήθηκε "σοσιαλιστικά" στη διάρκεια των δεκαετιών πριν την κρίση και διάβρωσε συθέμελα τις υποδομές και τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Έξι μήνες όμως, κατέδειξαν το πραγματικό πρόβλημα. Η εξουσία, εκτός από το να φθείρει (και να διαφθείρει), διδάσκει και μερικά ανεκτίμητα μαθήματα. 

  Ορθότερο θα ήταν βέβαια, αντί της λέξης "σχέδιο", να έχει χρησιμοποιηθεί η λέξη "μοντέλο". Θ’ αποτύπωνε καλύτερα τόσο την ουσία του θέματος όσο και τον τελικό στόχο. Έγινε μια διαφορετική λεκτική επιλογή. 

  Ίσως για λόγους ευκολότερης κατανόησης από τους μη ειδικούς, ίσως για κάποιον άλλο λόγο. Μικρή σημασία έχει και καμία διαφορά δεν προξενείται στο τελικό αποτέλεσμα. 

  Το χρώμα της γάτας είναι αδιάφορο εφόσον πιάνει τα ποντίκια. Κι ετούτη εδώ μοιάζει ικανή, να πιάσει πολλά! Αν όχι όλα! Βάσει προδιαγραφών, τουλάχιστον. 

  Οπότε δεν μένει παρά να περιμένουμε να μας επιδείξει τις ικανότητές της και να ελπίζουμε, βάσιμα επιτέλους, πως τελικά ο αστικός μύθος είναι λάθος και μπορεί να υπάρχει σωτηρία...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  Σ. Σ. Η απόφαση της ΕΚΤ να επανεξετάσει και στην συνέχεια να επαναπροσδιορίσει, τόσο την νομισματική της πολιτική, όσο και την συνολική της λειτουργία εκτός ιδρύματος, κάθε άλλο παρά συνηθισμένη και ανάξια λόγου πρέπει να θεωρηθεί.  Κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί ιδιαίτερα εάν, σε δώδεκα μήνες από σήμερα, έχουμε μία Κεντρική Τράπεζα (και πιθανότατα ολόκληρο το Ευρωσύστημα), εντελώς διαφορετικά απ’ ότι είναι σήμερα. 
  Ίδωμεν…

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων