Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Ιαν-2020 00:03

  Και τώρα πίσω στο μαντρί και στο μαγκανοπήγαδο!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η χλιαρή αντίδραση της Τεχεράνης στην εκτέλεση του Qassem Soleimani και η συγκρατημένη στάση Trump απέναντί της, καθησυχάζουν τις ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης και γενίκευση της κρίσης στην Μέση Ανατολή. Τουλάχιστον προς το παρόν…

  Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη, θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε σημαντικότατα εσωτερικά ζητήματα πολιτικής και οικονομίας. Ζητήματα που θα κρίνουν πολλά για την πορεία της χώρας το 2020 και μετά.

  Σαφέστατα, χάρις στην έπαρση και τα εσωτερικά προβλήματα του Recep Tayyip Erdogan, θα υπάρξουν (στο αμέσως επόμενο διάστημα αλλά το πολύ-πολύ μέχρι τέλους Μαρτίου) περίοδοι κατά τις οποίες θα έχουμε και αρκετό "αλατοπίπερο" από εξωτερικά εθνικά θέματα, αλλά αυτά δεν θα πρέπει ν’ αναμένεται πως θα ξεπεράσουν κάποια (αρκετά χαμηλά) όρια έντασης. Η Τουρκική οικονομία, σε καμία περίπτωση, δεν είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίσει και να επιβιώσει από μία σημαντική κάμψη στην κίνηση της τουριστικής σεζόν. Κάτι το οποίο είναι βέβαιο πως θα συμβεί εάν υπάρξουν εντάσεις πέραν των απλών λεκτικών διαξιφισμών και σημειωθεί αστάθεια στο Ανατολικό Αιγαίο…

  Με δεδομένο πως σε αντίστοιχη θέση (απλά λίγο καλύτερη) βρίσκεται επίσης η Ελληνική οικονομία, δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς σημαντικές εξελίξεις. Από Οκτώβριο και βλέπουμε…

  Επομένως (με σημαντική σχετική βεβαιότητα), θα πρέπει ν’ αναμένεται ότι στην πολιτική και οικονομική σκήνη θα κυριαρχήσουν τα εσωτερικά ζητήματα. Τα οποία κάθε άλλο παρά αμελητέας σημασίας είναι.

  Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για θέματα όπως η ψήφιση νέου εκλογικού νόμου, η ταυτότητα του επόμενου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, η ολοκλήρωση μιας ακόμη μεταμνημονιακής αξιολόγησης κ.ά. Θέματα εξαιρετικά σημαντικά, τόσο ως προς τους τύπους, όσο και προς την ουσία των εξελίξεων στην δημόσια ζωή της χώρας.

  Πολλοί θεωρούν πως αυτά τα ζητήματα δεν εμπεριέχουν σοβαρούς κινδύνους για την πορεία της χώρας. Κάνουν όμως, λάθος! Σημαντικότατο λάθος! Διότι π.χ., μπορεί όντως μετά την συνταγματική αναθεώρηση του προηγουμένου έτους, η εκλογή Προέδρου να θεωρείται και να είναι δεδομένη αλλά εάν δεν υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση σε κάποιο πρόσωπο, οι εντυπώσεις που θα δοθούν προς τα έξω, δεν θα είναι καθόλου ευχάριστες και καθόλου ευνοϊκές π.χ. για την προσέλκυση επενδύσεων.

  Πρόκειται για ένα σημείο που εντός συνόρων, δεν πρέπει να ξεχνιέται για κανένα λόγο. Η Ελλάδα, από τον Ιούλιο του 2019 και μετά, βρίσκεται υπό την συνεχή παρακολούθηση κεφαλαίων και επενδυτικών συμφερόντων, διαφόρων μορφών και ειδών. Με μοναδικό στόχο να διαπιστώσουν εάν και κατά πόσον η Ελλάδα άλλαξε όντως ρότα και στάση απέναντι σε ξένες επενδύσεις και εάν αυτή η αλλαγή πραγματοποιείται υπό συνθήκες σταθερότητας και χωρίς περιττές αναταράξεις. Ένας Προέδρος Δημοκρατίας χωρίς ευρύτερο κλίμα συναίνεσης ή μία σειρά από πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις (λόγω εκλογικού συστήματος), κάθε άλλο παρά θετικές εντυπώσεις θα δώσουν στους παρατηρητές.

  Εκτός από τα παραπάνω θεσμικά ζητήματα, υπάρχουν αρκετά ακόμη ζητήματα, τα οποία είναι πολύ περισσότερο πρακτικά και με ιδιαίτερη κρισιμότητα για την περαιτέρω πορεία της χώρας. Π.χ. περί τα μέσα Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικα με κυβερνητικά στελέχη, ώστε να δρομολογηθεί η (ουσιαστική) ολοκλήρωση της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, περί το τέλος Ιανουαρίου, με τους επικεφαλής των Θεσμών να φτάνουν στην Αθήνα λίγο μετά τις 20 και ν’ αναχωρούν γύρω στις 25 Ιανουαρίου. 

  Η συγκεκριμένη αξιολόγηση περιλαμβάνει πολλά καυτά ζητήματα, άλλα "υπόλοιπα" παλιότερων αξιολογήσεων και άλλα που βρίσκονται στην ατζέντα εξ αρχής, προγραμματισμένα. Ενδεικτικά μόνον, αναφέρω: περαιτέρω απελευθέρωση ενεργειακής αγοράς, (καθυστερημένες από την προηγούμενη κυβέρνηση) ιδιωτικοποιήσεις, ολοκλήρωση του πτωχευτικού Δικαίου (επιτέλους) κ.ά. 

  Εκτός της αξιολόγησης, υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να τύχουν κατάλληλων χειρισμών, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, τόσο από πλευράς κυβέρνησης, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα (π.χ. προετοιμασία stress tests τραπεζών μετά τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων κ.ο.κ.).

  Για να μην πλατειάζω, στις επόμενες 60-90 ημέρες θα κριθούν πάρα πολλά για την χώρα. Ακόμη και χωρίς καμία απολύτως ένταση στα εξωτερικά σύνορα της επικράτειας (όπως είναι το πιθανότερο). Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυία ή ευρύτητα πνεύματος για να το αντιληφθεί κανείς.

  Το ζητούμενο λοιπόν είναι, να δώσουν όλοι το καλύτερο δυνατό! Ο καθένας το 101% των δυνατοτήτων του. Διαφορετικά, ένα "φτωχό" αποτέλεσμα, σε οποιοδήποτε από τα κρίσιμα ζητήματα του άμεσου μέλλοντος, μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες. Συνέπειες για τις οποίες η Ελλάδα, μπορεί να μετανιώνει για πολύ, πολύ καιρό…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων