Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Δεκ-2019 00:03

  Μια όχι κακή χρονιά!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πέρυσι, στα τέλη Δεκεμβρίου, υπήρχε διάχυτη η εντύπωση πως η Ελλάδα και ο κόσμος βάδιζαν την πεπατημένη, με το επερχόμενο τότε 2019, να μην κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις. 

  Όπως όμως συμβαίνει συνήθως, η πραγματικότητα είχε τη δική της θέληση, τα δικά της σχέδια. Έτσι, όλοι π.χ. ήξεραν ότι θα γίνουν εκλογές εντός του έτους, ελάχιστοι όμως περίμεναν το εύρος της διαφοράς που προέκυψε από την εθνική κάλπη ή το τελικό εκλογικό ποσοστό που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

  Αντίστοιχα, στη διεθνή σκηνή, οι περισσότεροι έβλεπαν π.χ. τα προβλήματα που δημιουργούσαν και δημιουργούν οι πολιτικές Τrump αλλά κανείς δεν περίμενε πως η επιπολαιότητα και η ανευθυνότητα του Αμερικανού προέδρου θα τον οδηγούσαν στη διαδικασία της αποπομπής λόγω παράνομων πράξεων (Impeachment), με ό,τι συνέπειες έχει αυτή στις αποφάσεις πολιτικών που εφαρμόζει η υπερδύναμη.

  Με λίγα και απλά λόγια, το 2019 συνέβησαν αυτά που ανέμενε η συντριπτική πλειοψηφία να συμβούν αλλά, πολλά από τ’ αναμενόμενα, είτε συνέβησαν με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι φαινόταν πιθανό, είτε είχαν σημαντικά διαφορετικές συνέπειες.

  Αυτές οι μεταβολές των αναμενομένων σε σύγκριση με τα γεγονότα του 2019, διαμορφώνουν το μελλοντικό τοπίο εξαιρετικά διαφορετικά απ’ ό,τι περίμενε κανείς στα τέλη του 2018. Οι κίνδυνοι είναι αξιοσημείωτα περισσότεροι και, εάν δεν δοθεί η πρέπουσα φροντίδα και επαγρύπνηση από τους υπευθύνους, θα μπορούσαν να υπάρξουν κατακλυσμικές συνέπειες  για την Ελλάδα.

  Τον καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας πραγματικότητας για τη χώρα, θα παίξουν δύο τομείς:

  Α. Ο σχεδιασμός και η  εφαρμογή πραγματικά φιλικών στις επενδύσεις, πολιτικών και
  Β. Τ’ αποτελέσματα των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Τουρκικής αυθαιρεσίας και προκλητικότητας.

  Αμφότερα τα ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα σοβαρότητα και οι δράσεις για την επίτευξη των στόχων θα πρέπει να είναι βαθιά μελετημένες και να ακολουθούν συγκεκριμένη στρατηγική και σχέδιο. Όταν γράφεται η παραπάνω πρόταση, μοιάζει σαν να προσπαθεί να επισημάνει και να τονίσει το αυτονόητο, σαν να θέλει να υποδείξει κάτι το οποίο είναι περισσότερο από φανερό.
  Πόσες φορές όμως, στο πρόσφατο αλλά και το απώτερο παρελθόν, δεν χρειάστηκε να ληφθούν δραστικότατα μέτρα, ώστε να συμβεί ακριβώς αυτό; Να γίνει το αυτονόητο πραγματικότητα;

  Το 2019 υπήρξε για την Ελλάδα, ένα παραγωγικό έτος. Το 2020 θα μπορούσε ν’ αποδειχθεί η αφετηρία μιας καινούργιας πορείας, μιας πορείας προς μία νέα εποχή. Μια εποχή που μέχρι σήμερα, μπορούσε μόνο να την ονειρεύεται ως στόχο για ένα (πολύ) μακρινό μέλλον.

  Για να πραγματοποιηθεί αυτή η πορεία όμως, χρειάζονται πολλά περισσότερα πράγματα από καλή πρόθεση, διάθεση και όρεξη για δουλειά. Με τα κυριότερα από αυτά να είναι ο προσεκτικός στρατηγικός σχεδιασμός και η συνετή και εύστοχη διαλογή των διαθέσιμων επιλογών.

  Διότι καλά είναι π.χ. να θέτεις σαν πρώτο στόχο την προσέλκυση επενδυτών αλλά, όταν σαν αμέσως επόμενο επιλέγεις να διαλαλείς την… αναδιανομή εισοδήματος, θα βρεις επενδυτές μόνο από 1-2… γαλαξίες μακριά και θα τους δεις μόνο μέσα από το… τηλεσκόπιο του Mount Graham. Αν μ’ εννοείτε...

  Αυτά προς το παρόν... Μια όχι κακή χρονιά!

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ