Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Νοε-2019 00:04

  Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε!

  Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε!
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όταν, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε την αντικατάσταση της Βασιλικής Θάνου από τον καθηγητή Ιωάννη Λιανό στην προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι περισσότεροι στάθηκαν στην πολιτική αντιπαράθεση που προκλήθηκε. Αντίδραση δίκαιη και απόλυτα λογική, εάν σκεφτείτε την (τουλάχιστον αμφισβητούμενης νομιμότητας) τοποθέτηση Θάνου από την προηγούμενη κυβέρνηση και όσα είχαν ακολουθήσει.

  Οι λίγοι που, είτε ήξεραν, είτε είχαν την πρόνοια να ελέγξουν τα προσόντα και το προφίλ του κυρίου Λιανού και των κυριών που τοποθετήθηκαν ως συνεργάτιδες του στις υπόλοιπες, κρίσιμες θέσεις της επιτροπής (οι κυρίες Μπενετάτου, Ιωαννίδου και Ράντου), άρχισαν να σκέφτονται πως ίσως κάτι γινόταν με διαφορετικό τρόπο αυτήν την φορά.

  Ευτυχώς, δεν διαψεύστηκαν. Χωρίς αυτό να σημαίνει όμως, ότι κάποιος μπορούσε να είναι προετοιμασμένος για αυτά που ακολούθησαν.

  Οι πιο υποψιασμένοι των υποψιασμένων, ακούγοντας τις διάφορες κραυγές που αντιλαλούσαν μετά την ανακοίνωση των νέων χρεώσεων από τις τράπεζες και τις "πονηρές", αλλά καθαρές επισημάνσεις του αρμόδιου υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, είχαν αρχίσει να φαντάζονται ότι κάτι θα συνέβαινε. Αλλά όχι σε αυτό το μέγεθος και, το κυριότερο, όχι με αυτόν τον τρόπο που συνέβη. 

  Η κίνηση έγινε χθες το πρωί και ήταν άκρως αιφνιδιαστική, όπως και εκκωφαντική: η Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποίησε έφοδο σε 5 τράπεζες, ταυτόχρονα. Σε όλες τις συστημικές και την μεγαλύτερη "τοπική" (Attica).

  Το γεγονός μέχρι αυτό το σημείο, είναι αξιοσημείωτο και σημαντικό. Προοιωνίζεται δε σίγουρα εξελίξεις για την δημιουργία και σταθερή ύπαρξη υγιούς ανταγωνισμού, αλλά τίποτε περισσότερο. Το πραγματικά συνταρακτικό, όμως, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, άρχισε αμέσως μετά την είσοδο στα γραφεία διοίκησης των τραπεζών.

  Όταν τα μέλη της επιτροπής που ελάμβαναν μέρος στις "επιδρομές", ζήτησαν όχι απλά να τους δοθούν συγκεκριμένα έγγραφα κ.λπ., αλλά εφάρμοσαν πλήρως το ισχύον πρωτόκολλο έρευνας! Υποχρεώνοντας τα κορυφαία στελέχη των υπό έλεγχο τραπεζών να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους, αφαιρώντας και παίρνοντας μαζί τους κάθε κομμάτι υλικού, που θεώρησαν απαραίτητο. Έγγραφα, βιβλία, μέχρι και σκληρούς δίσκους Η/Υ! Εάν δε εφαρμόστηκε κατά γράμμα το πρωτόκολλο διερεύνησης, δεν αποκλείεται να έχουν προηγηθεί και να υπάρχουν ακόμη και καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών!

  Εκπληκτικά πράγματα! Για την Ελλάδα και όχι μόνο! Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις, ακόμη  και σε χώρες της Ε.Ε. όπως η Γερμανία, όπου έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιου τύπου "καταδρομικές" επιχειρήσεις, για (πιθανά) εμπορικά αδικήματα! Και ακόμη  λιγότερες εκείνες που αφορούσαν καθαρά υποθέσεις ανταγωνισμού, εναρμονισμένων πρακτικών κ.λπ. Οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο μπράβο στην επιτροπή, την νέα διοίκηση, τον αρμόδιο υπουργό και τον Πρωθυπουργό.

  Τα (πανάξια, επαναλαμβάνω) συγχαρητήρια όμως θα πρέπει να ακολουθηθούν από το ζητούμενο. Το οποίο τώρα πλέον είναι η συνέχιση και η επέκταση της άριστης πρακτικής, που εχθές επιτέλους είδαμε. Όχι μόνο στην έρευνα για τις τράπεζες, όχι μόνο στο πεδίο των ανταγωνιστικών χρεώσεων αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχευση την μεγιστοποίηση της ποιότητά τους, εκτός της ρεαλιστικής τιμολόγησης τους. 

  Η ύπαρξη άριστης πρακτικής από μέρους των εποπτών σε όλα τα δυνατά πεδία, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να επιζητούν οι πάντες. Όχι μόνο οι καταναλωτές ή οι οπαδοί της πραγματικά ελεύθερης αγοράς, ΟΛΟΙ. Χωρίς καμία εξαίρεση και ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο καθένας. Με πρώτες και καλύτερες τις επιχειρήσεις. Διότι η Ελληνική αγορά, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της, είναι μικρή (συγκριτικά) και με πολύ λίγους, μεγάλους παίκτες να συμμετέχουν σε κάθε τομέα.

  Αυτή η έλλειψη σημαντικών μεγεθών και άμιλλας, έχει σαν αποτέλεσμα οι υπόνοιες για εναρμονισμένες πρακτικές και κατευθυνόμενες εμπορικές πολιτικές σε τιμολόγηση και ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, να μην είναι απλά διάχυτες αλλά να κυριαρχούν. Η κυριαρχία αυτή, με την σειρά της, δηλητηριάζει ολόκληρη την οικονομία με καχυποψία και διάθεση δημιουργίας παράτυπων (ή και παράνομων ακόμη) "ανταγωνιστικών" πλεονεκτημάτων. 
  Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Αυτή η κατάσταση από μόνη της, οδηγεί σε όσα ζήσαμε τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια.

  Η σημερινή κινητικότητα από την επιτροπή δεν είναι τίποτα περισσότερο από το πρώτο, επιτυχημένο πέταγμα ενός σχοινιού που θ’ αρχίσει να βγάζει την χώρα από τον βάλτο. Εάν αντιληφθούμε όλοι την ρίζα του κακού που μας κρατά στον βούρκο και συμφωνήσουμε στην καταστροφή της, η χώρα μπορεί να ξεφύγει και να εκτοξευτεί. Πραγματικά, μπορεί!

  Εάν όχι, θα βουλιάζει αργά και σταθερά, όλο και πιο βαθιά στην λάσπη. Μέχρι αυτή να φτάσει να την σκεπάσει και να την πνίξει…

  Αυτή δε την φορά, δεν θα υπάρχει ούτε η δικαιολογία πως "φταίνε οι πολιτικοί"… 
   

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

   

  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων