Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Οκτ-2019 00:03

  Ποιος και με ποιον τρόπο;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Πωλ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις Βρυξέλλες, τείνει να δημιουργήσει παράδοση τα τελευταία χρόνια, με την ομιλία του στο London School of Economics και τις επακόλουθες ερωτήσεις.

  Κάθε χρόνο, φροντίζει να ξεκαθαρίζει τις θέσεις του Ταμείου σε διάφορα θέματα (όχι μόνο σχετικά με την Ελλάδα), αλλά και ν’ απαντά σε κατηγορίες και αιχμές που έχει δεχθεί. Είναι μία πρακτική που γενικώς χρησιμοποιείται από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΔΝΤ αλλά ο κύριος Thomsen ειδικά, την έχει αναγάγει σε (υψηλή) τέχνη. Τη Δευτέρα το βράδυ λοιπόν, δεν έχασε την ευκαιρία.

  Χρησιμοποιώντας το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτήν την φορά αφορούσε απευθείας τη σχέση του ΔΝΤ με την Ελλάδα ("Το ΔΝΤ και η ελληνική κρίση: Μύθοι και πραγματικότητες" ο χαρακτηριστικός τίτλος), έκανε μια γενική ανακεφαλαίωση των προγραμμάτων προς την Ελλάδα, των λαθών που έγιναν σε αυτά (είναι αρκετά περισσότερα από τον περιβόητο συντελεστή ύφεσης που παπαγαλίζεται από τους περισσότερους) αλλά και εκείνα τα (δομικά) προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας, που παραμένουν άλυτα.

  Σαν ένα από αυτά, ανέφερε το εξαιρετικά υψηλό (για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας) αφορολόγητο όριο σε σχέση με τον μέσο ελληνικό μισθό. Ένα όριο που βρίσκεται περισσότερο από 2,5 φορές ψηλότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα, σχεδόν το 60% των μισθωτών, να αποφεύγει την φορολόγηση. Πρόκειται για ένα ποσοστό, "εκκωφαντικά" ψηλότερο από το 20% του μέσου ευρωπαϊκού όρου στην Ευρώπη. 

  Εκτός από αυτό το πρόβλημα, ο Δανός διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου επισήμανε και την εξαιρετικά υψηλή δαπάνη για την καταβολή συντάξεων, τονίζοντας πως πολλά από τα συμφωνηθέντα κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ανατράπηκαν μετά τη λήξη του. Γεγονός το οποίο αύξησε σε υπέρμετρο βαθμό τον κίνδυνο χώρας για την Ελλάδα. Με ό,τι σημαίνει αυτή η αύξηση για την προσέλκυση επενδύσεων.

  Φυσικά, ο "παρ’ ολίγον Έλληνας" Τόμσεν (διατηρούσε επί χρόνια δεσμό με Αθηναία κυρία, κάτοικο των Βορείων Προαστείων), δεν αρκέστηκε μόνο στην αναφορά των προβλημάτων. Φρόντισε να ξεκαθαρίσει αρκετά από τα ζητήματα για τα οποία κατηγορείται το Ταμείο και οι θέσεις του, στην ελληνική κρίση.

  Ένα από τα σημεία όπου υπάρχουν αιχμές για το Ταμείο και το οποίο φρόντισε να διευκρινίσει πλήρως,  ήταν τα περιβόητα υπερπλεονάσματα που "επετύγχανε" η Ελλάδα από το 2015 και μετά. Κάνοντας ξεκάθαρο πως η εφαρμογή της συγκεκριμένης στρατηγικής στη δημοσιονομική πολιτική, αποτέλεσε καθαρά μια επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

  Το Ταμείο επεδίωκε μικρότερους στόχους, με τα επιπλέον ποσά, να ξοδεύονται σε επενδύσεις υποδομών από το κράτος, ώστε να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη. Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να επιτυγχάνουν ποσά πολύ μεγαλύτερα των στόχων, και να τα μοιράζουν ως επιδόματα, στην κομματική τους πελατεία.

  Η πραγματικότητα αυτή, είναι γνωστή στους τακτικούς αναγνώστες της στήλης. Έχει εξηγηθεί πολλάκις. Από την πρώτη ημέρα των Μνημονίων, τον Μάιο του 2010, πάντα η Τρόικα έθετε τους στόχους και οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεγαν τους τρόπους με τους οποίους θα τους πετύχουν. 

  Πρόκειται για κανόνα που ίσχυσε σε όλες τις περιπτώσεις ευρωπαϊκών χωρών υπό καθεστώς Μνημονίου και ο οποίος τηρήθηκε χωρίς εξαιρέσεις. Μόνο όταν η εκάστοτε Τρόικα βρισκόταν μπροστά σε αερολογίες (π.χ. θα πιάσουμε την φοροδιαφυγή και θα φέρουμε έσοδα €15 δισ., μέσα σ’ ένα έτος) επέβαλε άλλα, ρεαλιστικά μέτρα.

  Έτσι συνέβη και στην περίπτωση της υπερφορολόγησης και υπερεισφοροδότησης Τσακαλώτου – Κατρούγκαλου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έμπαιναν σοβαρότατα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, με όλες τις χώρες. Θα είχαμε προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στη Χάγη κ.ο.κ. 

  Όπως και να έχει, το σημαντικό της παρουσίας Thomsen στο Λονδίνο, δεν ήταν μια ακόμη επισήμανση της κάκιστης οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν την γνωρίζουν όλοι, πλέον. Το ουσιαστικό σημείο, ήταν η επισήμανση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας που παραμένουν.

  Το δε ζητούμενο είναι, εάν τα λόγια του Δανού έφτασαν στ’ αυτιά που πρέπει. Εάν ναι, η απορία είναι με ποιον τρόπο σκοπεύει το μυαλό πίσω από αυτά, να επιλύσει τα προβλήματα;

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ