Συνεχης ενημερωση
Ο Πωλ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις Βρυξέλλες, τείνει να δημιουργήσει παράδοση τα τελευταία χρόνια, με την ομιλία του στο London School of Economics και τις επακόλουθες ερωτήσεις.
Κάθε χρόνο, φροντίζει να ξεκαθαρίζει τις θέσεις του Ταμείου σε διάφορα θέματα (όχι μόνο σχετικά με την Ελλάδα), αλλά και ν’ απαντά σε κατηγορίες και αιχμές που έχει δεχθεί. Είναι μία πρακτική που γενικώς χρησιμοποιείται από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΔΝΤ αλλά ο κύριος Thomsen ειδικά, την έχει αναγάγει σε (υψηλή) τέχνη. Τη Δευτέρα το βράδυ λοιπόν, δεν έχασε την ευκαιρία.
Χρησιμοποιώντας το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτήν την φορά αφορούσε απευθείας τη σχέση του ΔΝΤ με την Ελλάδα ("Το ΔΝΤ και η ελληνική κρίση: Μύθοι και πραγματικότητες" ο χαρακτηριστικός τίτλος), έκανε μια γενική ανακεφαλαίωση των προγραμμάτων προς την Ελλάδα, των λαθών που έγιναν σε αυτά (είναι αρκετά περισσότερα από τον περιβόητο συντελεστή ύφεσης που παπαγαλίζεται από τους περισσότερους) αλλά και εκείνα τα (δομικά) προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας, που παραμένουν άλυτα.
Σαν ένα από αυτά, ανέφερε το εξαιρετικά υψηλό (για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας) αφορολόγητο όριο σε σχέση με τον μέσο ελληνικό μισθό. Ένα όριο που βρίσκεται περισσότερο από 2,5 φορές ψηλότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα, σχεδόν το 60% των μισθωτών, να αποφεύγει την φορολόγηση. Πρόκειται για ένα ποσοστό, "εκκωφαντικά" ψηλότερο από το 20% του μέσου ευρωπαϊκού όρου στην Ευρώπη.
Εκτός από αυτό το πρόβλημα, ο Δανός διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου επισήμανε και την εξαιρετικά υψηλή δαπάνη για την καταβολή συντάξεων, τονίζοντας πως πολλά από τα συμφωνηθέντα κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ανατράπηκαν μετά τη λήξη του. Γεγονός το οποίο αύξησε σε υπέρμετρο βαθμό τον κίνδυνο χώρας για την Ελλάδα. Με ό,τι σημαίνει αυτή η αύξηση για την προσέλκυση επενδύσεων.
Φυσικά, ο "παρ’ ολίγον Έλληνας" Τόμσεν (διατηρούσε επί χρόνια δεσμό με Αθηναία κυρία, κάτοικο των Βορείων Προαστείων), δεν αρκέστηκε μόνο στην αναφορά των προβλημάτων. Φρόντισε να ξεκαθαρίσει αρκετά από τα ζητήματα για τα οποία κατηγορείται το Ταμείο και οι θέσεις του, στην ελληνική κρίση.
Ένα από τα σημεία όπου υπάρχουν αιχμές για το Ταμείο και το οποίο φρόντισε να διευκρινίσει πλήρως, ήταν τα περιβόητα υπερπλεονάσματα που "επετύγχανε" η Ελλάδα από το 2015 και μετά. Κάνοντας ξεκάθαρο πως η εφαρμογή της συγκεκριμένης στρατηγικής στη δημοσιονομική πολιτική, αποτέλεσε καθαρά μια επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.
Το Ταμείο επεδίωκε μικρότερους στόχους, με τα επιπλέον ποσά, να ξοδεύονται σε επενδύσεις υποδομών από το κράτος, ώστε να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη. Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να επιτυγχάνουν ποσά πολύ μεγαλύτερα των στόχων, και να τα μοιράζουν ως επιδόματα, στην κομματική τους πελατεία.
Η πραγματικότητα αυτή, είναι γνωστή στους τακτικούς αναγνώστες της στήλης. Έχει εξηγηθεί πολλάκις. Από την πρώτη ημέρα των Μνημονίων, τον Μάιο του 2010, πάντα η Τρόικα έθετε τους στόχους και οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεγαν τους τρόπους με τους οποίους θα τους πετύχουν.
Πρόκειται για κανόνα που ίσχυσε σε όλες τις περιπτώσεις ευρωπαϊκών χωρών υπό καθεστώς Μνημονίου και ο οποίος τηρήθηκε χωρίς εξαιρέσεις. Μόνο όταν η εκάστοτε Τρόικα βρισκόταν μπροστά σε αερολογίες (π.χ. θα πιάσουμε την φοροδιαφυγή και θα φέρουμε έσοδα €15 δισ., μέσα σ’ ένα έτος) επέβαλε άλλα, ρεαλιστικά μέτρα.
Έτσι συνέβη και στην περίπτωση της υπερφορολόγησης και υπερεισφοροδότησης Τσακαλώτου – Κατρούγκαλου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έμπαιναν σοβαρότατα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, με όλες τις χώρες. Θα είχαμε προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στη Χάγη κ.ο.κ.
Όπως και να έχει, το σημαντικό της παρουσίας Thomsen στο Λονδίνο, δεν ήταν μια ακόμη επισήμανση της κάκιστης οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν την γνωρίζουν όλοι, πλέον. Το ουσιαστικό σημείο, ήταν η επισήμανση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας που παραμένουν.
Το δε ζητούμενο είναι, εάν τα λόγια του Δανού έφτασαν στ’ αυτιά που πρέπει. Εάν ναι, η απορία είναι με ποιον τρόπο σκοπεύει το μυαλό πίσω από αυτά, να επιλύσει τα προβλήματα;
Πέτρος Λάζος
petros.lazos@capital.gr
-
13:15 Ένταση και προσαγωγές στο Σύνταγμα - Προσήχθη ο γιος του Κουφοντίνα
-
13:11 Δημοσκόπηση GPO (Τα Νέα): Προβάδισμα της ΝΔ με 13,7%
-
13:09 Σε Κω και Λέρο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς
-
13:06 Υεμένη: Τουλάχιστον 90 μαχητές σκοτώθηκαν σε μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και πιστές στην κυβέρνηση δυνάμεις
-
13:05 Φ. Γεννηματά: "Η Μελίνα ήταν η Ελληνίδα σταρ που αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο"
-
13:03 Κύπρος: Το πρόγραμμα εμβολιασμού επιταχύνεται
-
12:44 Σ. Νικολάου: Καταδικασμένοι από άλλες φυλακές δεν μεταφέρονται στον Κορυδαλλό
-
12:36 Δένδιας: Δεν ξεχνούμε όσους, πιστοί στον όρκο τους, θυσιάστηκαν για την προστασία του κοινωνικού συνόλου
-
12:34 Ουγγαρία: Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων
-
12:29 Πέτσας: Τη Δευτέρα κατατίθενται 300.000 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτο δήμο
-
Foreign Policy: Πώς ο Μπάιντεν τιμωρεί σιωπηρά τον Ερντογάν
-
Η μη τήρηση του lockdown φάνηκε και στις καταθέσεις
-
Βλέποντας το ΚΙΝΑΛ να αυτοκτονεί
-
Το ρόβερ Perseverance της NASA διήνυσε τα πρώτα του 6,5 μέτρα στον Άρη
-
Πόσο στοίχισαν στα εισοδήματα τα 10 + 1 χρόνια μνημονίων και πανδημίας
-
Παράλληλες διαπραγματεύσεις Δωδώνη με CVC και Κολιό
-
Ένα βήμα πριν από το βάραθρο
-
Στήνουν "fake" τράπεζες στο Διαδίκτυο
-
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Παρατείνεται η ειδική διαχείριση, συνεχίζονται τα πρόστιμα
-
Merck: Το αντιικό φάρμακο molnupiravir "μπλοκάρει" τη μετάδοση του κορονοϊού
-
Πόσο στοίχισαν στα εισοδήματα τα 10 + 1 χρόνια μνημονίων και πανδημίας (36)
-
Ένα βήμα πριν από το βάραθρο (24)
-
Βλέποντας το ΚΙΝΑΛ να αυτοκτονεί (20)
-
Η μη τήρηση του lockdown φάνηκε και στις καταθέσεις (9)
-
Σ. Νικολάου: Καταδικασμένοι από άλλες φυλακές δεν μεταφέρονται στον Κορυδαλλό (6)
-
Κύπρος: Ανοίγει από 1η Μαΐου ο τουρισμός για εμβολιασμένους Βρετανούς (6)
-
Ν. Καπραβέλος: Φόβος και τρόμος μας είναι οι μεταλλάξεις (5)
-
Foreign Policy: Πώς ο Μπάιντεν τιμωρεί σιωπηρά τον Ερντογάν (5)
-
Γ. Πλακιωτάκης: Κερδίζει έδαφος η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού (4)
-
Μεταλλάξεις και κινητικότητα μετά τα νέα μέτρα: Δύο παράμετροι που θα δείξουν την πορεία τρίτου κύματος (3)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
